MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Međunarodna zajednica da zaustavi formiranje vojske Kosova
Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 61 269 1888
> Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina
Uzmi račun i pobedi

Đurić: Međunarodna zajednica da zaustavi formiranje vojske Kosova

07. mart 2017. Izvor: Tanjug

Srbija se snažno protivi uspostavlјanju takozvane vojske Kosova na teritoriji naše južne pokrajine i zahteva od međunarodne zajednice da to zaustavi, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Foto: kancelarija za KiM

"Zahtevamo od međunarodne zajednice da bez odlaganja zaustavi ovu opasnu eskalaciju političkih odnosa u južnoj pokrajini", rekao je Đurić novinarima u Beogradu.

On je dodao da bi uspostavlјanje bilo kakve vojske i vojne formacije na KiM predstavlјalo direktno kršenje Rezolucije 1244 SB UN i vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova, na osnovu kojih je 1999. godine zaustavlјen rat u južnoj pokrajini.

Đurić je istakao i da srpski predstavnici u institucijama u južnoj pokrajini neće ni direktno ni indirektno podržati takvu inicijativu.

Kako je rekao, Priština bi formiranjem vojske zadala ozbilјan udarac teškim naporima za međunacionalno pomirenje, popravlјanje odnosa Srba i Albanaca na području južne pokrajine i uspostavlјanju trajne stabilnosti.

"Činjenica je da je velikoalbanski projekat glavna pretnja stabilnosti regiona i stvaranje nekakve albanske paravojske na KiM bilo bi dolivanje ulјa na vatru i pretnja teško uspostavlјenom miru", rekao je Đurić.

Kako kaže, kosovske bezbednosne snage bi, čak i da budu naoružane teškim naoružanjem, mogle da budu pretnja jedino nenaoružanom srpskom narodu na KiM, što Srbija nikada neće dozvoliti.

Podseća da je srpski narod jasno stavio svima do znanja da je protiv formiranja albanske vojske na KiM i da bi jednostrano stvaranje takve formacije trajno skrenulo sa puta proces dijaloga i sve pokušaje da se odnosi Srba i Albanaca učini bolјim.

"Pokrajinama nije mesto da prave vojske, a ni našoj južnoj pokrajini koja je u prethodnih 17 godina od rata videla toliko patnji", rekao je Đurić.

On je dodao da među albanskim političarima ima mnogo onih koji ne shvataju "šta im priliči", te da bi trebalo još jednom da saslušaju i bolјe razumeju srpsku narodnu poslovicu - "videla žaba da se konj potkiva pa i ona podigla nogu".

Pokrajinski predsednik Hašim Tači predao je danas nacrt Zakona o transformaciji bezbednosnih snaga Kosova u Vojsku Kosova predsedniku skupštine Kadriju Veselјiju.

Nacrt zakona se ne odnosi na ustavne promene, prenosi portal Koha.net, već se njime menjaju ingerencije Kosovskih bezbednosnih snaga.

Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 61 269 1888
> Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina
Uzmi račun i pobedi