MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Zaštitićemo imovinu kao u slučaju Trepče
Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 61 269 1888
> Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina
Uzmi račun i pobedi

Đurić: Zaštitićemo imovinu kao u slučaju Trepče

15. mart 2017. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je danas da će Vladi Srbije predložiti da na narednoj sednici poništi protivpravnu odluku prištinskih vlasti o prisvajanju imovine Srbije, kojom oni žele da legalizuju "otimačinu".

Foto: Kancelarija za KiM

Đurić je na konferenciji za novinare posle sastanka sa političkim predstavnicima Srba sa KiM podsetio da je vlada takvom odlukom uspešno zaštitila državne i nacionalne interese prilikom pokušaja Prištine da otme Trepču.

Naveo je da je Priština odluku o prisvajanju imovine donela 1. marta, bez konsultacija sa predstavnicima Srba a da je, kaže, stidlјivo objavlјena pre dva dana na sajtu kosovske vlade.

"Odluka privremenih institucija u Prištini je protivpravna, protivustavna, protivzakonita i ništavna jer ne proizvodi pravne posledice", ističe Đurić.

Navodi da ta odluka predstavlјa dugogodišnju težnju separatističkih predstavnika Albanaca da legalizuju "otimačinu" i da ekonomski obespravlјujući Srbe i Srbiju dovrše iskorenjivanje Srba iz pokrajine i zaokruže proces etničkog čišćenja.

On je rekao da očekuje jasnu reakciju međunarodne zajednice na tu, kako kaže, kriminalnu odluku sa istom žestinom kao što je reagovala na pokušaj donošenja odluke o formiranju takozvane vojske Kosova, te da mora da reaguje i spreči ratno-huškačko ponašanje Prištine.

Poručio je da je reč o kolosalnoj plјački i otimačini na koju Srbija nikada neće pristati te da će Vlada i predstavnici Srba sa Kosova u toj borbi biti jedinstveni.

Đurić je naveo i da razume predstavnike Srba s Kosova koji kažu da fizički neće dozvoliti uzurpaciju javnih preduzeća u pokrajini.

"Najviši politički predstavnici Srba danas su poručili da neće dozvoliti sprovođenje te odluke", dodaje Đurić i poručuje da će borba biti duga i teška, ali da nema odustajanja.

Đurić kaže i da Hašim Tači, Isa Mustafa i Kadri Veselјi znaju da će ta odluka biti "mrtvo slovo na papiru" i još jedan udarac za normalizaciju odnosa, te da se tom odlukom čini medveđa usluga ne samo Srbima nego i Albancima.

"Ovo nas udalјava od dijaloga, normalizacije odnosa i mira i stabilnosti čemu mi težimo", ističe Đurić.

Kaže da se odluka privremenih vlasti u Prištini odnosi na 29 odsto od ukupnog zemlјišta na KiM, oko 1,2 miliona metara kvadratnih službenih objekata, oko 145.000 metara kvadratnih poslovnih zgrada, oko 24.000 metara kvadratnih stambenih zgrada, skoro 4.000 metara kvadratnih zgrada posebne namene, oko 753.000 metara kvadratnih različitih privrednih objekata.

Takođe, reč je o Trepči, Brezovici, Kosmetprevozu, državnim preduzećima - Železnica, EPS, Površinski kopovi Termoelektrane Obilić, EMS, Elektrokosmet, Ibar Zubin Potok, PTT, Srbijašume, NIS, Aerodrom Priština, Nacionalni park Šara.

Đurić kaže da je Srbija većinski vlasnik 155 preduzeća u pokrajini. Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović poručio je da će Srbi sa KiM nastaviti da se bore, složno i jedinstveno sa Vladom Srbije, za opstanak i bolјi život Srba na KiM.

"Zajednica srpskih opština mora da se formira", kaže Stojanović.

Gradonačelnik Zubinog Potoka Stevan Vulović kaže da je privremena vlast u Prištini iskrena samo u tome da obesmisli život i ne poštuje lјudska prava Srba.

"Probaćemo da sve probleme rešavamo mirnim putem i dogovorom, ako je to moguće. Ukoliko to nije moguće, ukoliko su oni spremni da potegnu silu, onda ćemo na tu silu silom i odgovoriti", kaže Vulović.

Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 61 269 1888
> Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina
Uzmi račun i pobedi