MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić Rami i Tačiju: Enver Hodža je mrtav
Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 60 261 1832
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina
Uzmi račun i pobedi

Đurić Rami i Tačiju: Enver Hodža je mrtav

18. april 2017. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić smatra da niko ne bi trebalo da se igra pokušavajući da oživi fašističku ideju velike Albanije, podseća da je sa Enverom Hodžom zauvek ta ideja sahranjena, a albanskom premijeru Ediju Rami poručuje: "dalјe ruke od Srbije".

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za KiM

"Želeo bih da obavestim Edija Ramu i Hašima Tačija da je Enver Hodža mrtav i da je zajedno sa njim zauvek sahranjena ideja velike Albanije koja pripada delu mračne fašističke prošlosti tog dela našeg Balkanskog poluostrva", rekao je Đurić u izjavi za medije.

Đurić je time reagovao izjavu Rame da ne isklјučuje mogućnost ujedinjenja Albanije i Kosova u slučaju odsustva perspektive za članstvo njegove zemlјe u EU.

Đurić primećuje da je uvek bilo više onih koji su spremni da "takvu ideju sahrane, nego onih koji su spremni da takvu fašističku ideju iz prošlosti oživlјavaju", te da je zato smatra da treba da razgovaramo o tome kako da se lјudi bolјe povežu, kako da imaju bolјi život, i Albanci i Srbi, a ne da se "poput piromana predstavnici Tirane i separatista u Prištini igraju sa sudbinama čitavog regiona".

"Nepristojno je merkati i ispod oka gledati delove tuđih teritorija i zato dalјe ruke od Srbije", poručio je Đurić.

Upitan da li je bilo reakcija evropskih zvaničnika na Raminu izjavu, Đurić je rekao da bi i međunarodni zvaničnici piromanima iz Tirane i Prištine konačno trebali da uzmu šibice.

Govoreći o pretnjama Hašima Tačija tužbom Srbiji za genocid on je rekao da to pokazuje na koji način bi Priština koristila eventualno članstvo u međunarodnim organizacijama.

"Na sreću naša južna pokrajina nikada neće postati ni članica UN i bilo koje druge organizacije tog tipa, a separatisti u Prištini trebalo bi da se pozabave ekonomijom, korupcijom, teškim problemima koji tamo postoje, a ne da izazivaju dodatne tenzije", zaklјučio je Đurić.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da, "ako perspektiva za clanstvo Zapadnog Balkana u EU nastavi da bledi, ne može da se isklјuci ujedinjenje Albanije i Kosova".

Rama je, u intervjuu za briselski Politiko, rekao da "neki albanski nacionalisti žele da vide Albaniju ujedinjenu sa Kosovom".

Uz opasku da to nije njegova želјa, Rama je napomenuo da je ta opcija moguća "u slučaju zatvorenih vrata EU", te istakao da je jedini način da se održe mir i saradnja na Balkanu da evropska perspektiva ostane jasna, i da emocije prema Uniji ostanu pozitivne.

Poslednje vesti

Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 60 261 1832
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina
Uzmi račun i pobedi