MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Bez odgovora EU o nastavku dijaloga
Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 61 269 1888
> Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina
Uzmi račun i pobedi

Đurić: Bez odgovora EU o nastavku dijaloga

20. april 2017. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da iz Evropske unije nema odgovora kad će se Priština vratiti za pregovarački sto.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za KiM

Đurić je novinarima u Beogradu rekao da je juče razgovarao sa direktorkom Odelјenja za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za spolјne poslove Angelinom Ajhorst, ali da nije čuo odgovor na pitanje šta će EU uraditi kako bi primorala Prištinu da sprovodi dogovoreno.

Prema njegovim rečima, Beograd je u tom razgovoru pokazao spremnost da se nastave razgovori u interesu srpskog naroda, u cilјu povećanja kolektivnih političkih prava i stvaranja Zajednice srpskih opština.

"A nisam, moram da vam priznam, mogao da čujem odgovor na pitanje šta će EU uraditi da pritisne Prištinu da sprovodi dogovore, nisam mogao da čujem odgovore na pitanje kada možemo da očekujemo ponovo Prištinu za stolom u Briselu", rekao je Đurić.

On je istakao da Beograd sprovodi sve na šta se obavezao, ističući, međutim, da je dogovor o stvaranju Zajednice srpskih opština i o učešću Srba na KiM jedan od garanata njihovog položaja u južnoj pokrajni.

Isto tako je, navodi, i pozicija Beograda da ne prihvata članstvo u međunarodnim organizacijama i razgovor o statusu garant našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Govoreći o izjavama o ujedinjenju Albanije i Kosova, Đurić je rekao da je i na današnjem ambasadorskom forumu upozorio predstavnike 40 zemalјa o opasnostima ideje velike Albanije i prelivanja nestabilnosti na niz država u regionu, do čega bi moglo da dođe zbog jačanja ekstremizma, nacionalizma i šovinizma.

Kaže da je bilo reči i o verskom ekstremizmu, koji je u porastu, budući da je 10 do 15 odsto populacije na KiM pristupilo verskim grupama koje nose predznak ekstremnih grupa.

Prema njegovim rečima, na KiM postoji socijalno tempirana bomba sa 65 odsto nezaposlenih Albanaca, 45 odsto stanovništva koji, po međunarodnim kriterijumima, žive ispod granice siromaštva, kao i s bivšim komandantima terorističke OVK, koji se, navodi, nalaze i na čelu privremenih institucija samouprave u Prištini.

"To je jedna vrlo nezahvalna pozicija za nas", rekao je Đurić, ali je istakao da će se Srbija boriti, između ostalog, i za istinu i protiv "šarenih i ružičastih slika o tome kako je 10 godina posle jednostrano proglašene nezavisnosti KiM sve u redu".

On ističe da na KiM ništa nije u redu, da Srbi nisu zastuplјeni kako bi trebalo, da Albanci ne žive dobro, da institucije ne funkcionišu kako treba.... "Treba odgovorno da razgovaramo i sa Albancima i međunarodnom zajednicom o tome kako da se to popravi", rekao je Đurić i istakao da srpska strana daje aktivan doprinos nastojanjima da se ta situacija popravi.

Poslednje vesti

Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 61 269 1888
> Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina
Uzmi račun i pobedi