MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Buduće diplomate posetile Kosovo i Metohiju
Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 60 261 1833
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina
Uzmi račun i pobedi

Buduće diplomate posetile Kosovo i Metohiju

19. maj 2017. Izvor: Tanjug

Kancelarija za Kosovo i Metohiju, u saradnji sa Diplomatskom akademijom Ministarstvom spolјnih poslova Srbije, organizovala je ovogodišnjim polaznicima akademije dvodnevnu studijsku posetu Kosovu i Metohiji.

Buduće diplomate

Foto: Kancelarija za KiM

Ovo je bila treća generacija Diplomatske akademije koja je posetila KiM i koja je imala priliku da se upozna sa duhovnom i kulturnom baštinom i prirodnim lepotama Kosova i Metohije.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Želјko Jović izjavio je u Gračanici da je poseta budućih diplomata Kosovu i Metohiji nešto što postaje tradicija, nešto što je neophodno državi Srbiji u celini a pre svega državnim institucijama.

"Ono što sam govorio ranije ponavlјam, svi ovi mladi lјudi koje smo doveli i koji su sa nama u dvodnevnoj poseti svi oni su zaposleni u važnim institucijama Republike Srbije koje se svakodnevno bave važnim problemima sa kojima se susreće naš narod na Kosovu i Metohiji,”- rekao je Jović.

Bitno je za njih pre svega da budu svesni u potpunosti svega onoga što se ovde dešava, da budu svesni realnosti a tu realnost i svakodnevna dešavanja oni ne mogu nikako drugačije da upoznaju do ličnim prisustvom i dolaskom na KiM, kazao je on.

Polaznici Diplomatske akademije obišli su juče i danas Kosovsku Mitrovicu, Veliku Hoču, Prizrensku bogosloviju i manastire Zočište, Visoke Dečane, Pećku patrijaršiju, Svete Arhangele i Gračanicu.

"Mi znamo da su ta dva dana malo ali smatramo da su mnogo više bolјa od svega onoga što je bilo u njihovim životima do sada, jer većina od njih nikada nije bila na KiM. I druga stvar vrlo su važne reakcije lјudi sa kojima su se susreli, onih lјudi u Velikoj Hoči kod kojih su spavali do mladih bogoslova u Prizrenu,"- kazao je Jović.

Želim da kažem da ćemo se truditi da nastavimo ovu praksu za koju smatramo da je izuzetna i za koju smatramo da je već dala ozbilјne rezultate u edukaciji kadrova Vlade Srbije i drugih institucija koje su uklјučene ali i u smislu jačanja vere našeg naroda na ovim prostorima u jedan siguran ostanak, opstanak i bolјe sutra, istakao je Jović.

Polaznik Diplomatske akademije Ministarstva spolјnjih poslova Goran Marković izjavio je da kada dođete iz Beograda ili nekog drugog dela naše zemlјe na KiM odmah osetite da je u pitanju kolevka srpske državnosti, duhovnosti i našeg kulturnog i nacionalnog identiteta.

"A poseban utisak koji bih izdvojio je gostoprimstvo, srdačnost i otvorenost naših lјudi gde god da smo bili sa njima u kontaktu, posebno u Velikoj Hoči gde smo prenoćili u kucama lokalnih Srba,”- rekao je Marković.

Zadovolјni smo što smo na ovaj način neposredno došli u priliku da se upoznamo ne samo sa srpskom istorijom već i sa svakodnevicom naših lјudi koji žive na Kosovu i Metohiji, dodao je Marković.

Poslednje vesti

Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 60 261 1833
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina
Uzmi račun i pobedi