MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Nikada nećemo odustati od Kosova i Metohije
Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 63 273 1917
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina
Uzmi račun i pobedi

Đurić: Nikada nećemo odustati od Kosova i Metohije

24. jun 2017. Izvor: Tanjug

Nikada nećemo odustati od Kosova i Metohije i naše najveće oružje je istrajnost, poručio je večeras u Beogradu direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Kancelarija za KiM

Foto: Kancelarija za KiM

On je, u obraćanju na početku koncerta "U susret Vidovdanu", u organizaciji Pokreta za Kosovo i Metohiju u Srbiji, rekao da je Vidovdan srpski zavet, zavet svih Srba ma gde živeli i radili.

Vidovdan, kako je istakao, je podsetnik i ogledalo, te ne čudi što se naša istorodna braća Goranci pozdravlјaju sa: "Će se vidimo na Vidovdan".

"Na Vidovdan se uvek sve pokazuje, pokazuje i ko je vera i ko nevera, ko je spreman da se bori za svoj narod i za Kosovo i Metohiju, te je prilika da poručimo svima onima koji strepe, ali i onima koji se nadaju i raduju pomisli da bismo mogli da odustaemo da nikada nećemo odustati od naše borbe za Kosovo i Metohiju", podvukao je Đurić.

Rekao je da nećemo prihvatiti nikakvu otimačinu naše zemlјe, naših lepih gradova i odustati od borbe da ulice Peći, Prištine, Prizrena, Gnjilana, Uroševca, ponovo žagore i srpskim jezikom.

"Pre samo 17 godina iz tih naših gradova proterano je 250.000 lјudi, a da o tome ne možemo da čujemo nijednu reč od najodgovornijih u međunarodnoj zajednici, kao i onih koji pozivaju na mir i saradnju u Prištini, a koji kada okrenu leđa govore da Srbi nikada ne treba da se vrate. Naše najveće oružje je istrajnost", naglasio je Đurić.

Kazao je da su Srbi spremni da čekaju i bore se za Kosovo i Metohiju.

Đurić je ukazao da smo u 20. veku 11 puta preko naših leđa izdržali da se promene okupatorske i oslobodilačke zastave.

"Tako danas iz Beograda, sutra iz Gračanice, a jednog dana iz Prizrena i Prištine možemo poručiti da nikada nećemo odustati i da ćemo slobodu kao narod dočekati", podvukao je Đurić.

Rekao je da je svrha postojanja naše države, razlog zbog koga su naši preci vojevali bitke, naučnici stvarali i gradili našu okolinu i okruženje, da možemo da negujemo baštinu, kulturni identitet, čuvamo naše pesme i igre, ćirilično pismo, sve što naš čini onim što jesmo.

Istakao je da ne imitiramo druge i da ćemo našim identitetom doprineti Evropi.

Predsednik pokreta za Kosovo i Metohiju u Srbiji Miroslav Stojanović naglasio je da je Vidovdan mitski datum pun simbolike.

"Vidovdan je veliki za svakog Srbina, sabiramo se oko nečege što je odredila genetika, srž identiteta, a to je biti Srbin. U teškim trenucima za naš narod smo odlučni da se borimo i ne zaboravimo ko smo i odakle smo, naše svetinje, crkve i manastire, kolevku našeg psotojanja naše Kosovo o Metohiju", naglasio je on.

Istakao je da nije lako nositi breme pravoslavlјa u novom poretku, gde istorija, kultura, tradicija i jezik nisu poštovane vrednosti, a mi znamo da one određuju identitet jednog naroda.

Vidovdan je, kako je podsetio, najsvetiji dan u našoj istoriji, koji je odredio sudbinu Srbije, iako je tada gotovo cela Srbija stradala u ime hrišćanstva.

U programu, kojem su prisustvovali zamenik pokrajinskog premijera Branimir Stojanović, kao i predstavnici Ambasade Ruske Federacije i Kine u Beogradu, učestvovali su KUD "Kopaonik" iz Leposavića, nacionalni anasambl narodnih igara i pesama "Venac", guslar Milan Anđelković, kao i vokalni solisti Anđela Rojević, Mirjana Bogosavlјević i Jefimija Đinović.

U okviru koncerta prikazani su filmovi o Đakovici, Pizrenu, Prištini, Metohiji, Gnjilanu, Kosovu Polјu, Peći...

Poslednje vesti

Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 63 273 1917
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina
Uzmi račun i pobedi