MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Mi smo svoju slobodu osvojili, a ne dobili od velikih sila
Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 63 273 1917
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina
Uzmi račun i pobedi

Vučić: Mi smo svoju slobodu osvojili, a ne dobili od velikih sila

28. jun 2017. Izvor: Tanjug

Dve najveće vrednosti, nezavisnost i slobodu Srbije i njenih građana, moramo da branimo i čuvamo, jer smo mi svoju slobodu osvojili, a ne dobili od velikih sila, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vukosavlјević

Foto: Tanjug

Predsednik je na obeležavanju 628. godina od bitke na Kosovu polјu rekao da zbog nesloge, Srbiju ni poraz, ni pobeda u Kosovskom boju 1389. nisu mogli da spasu od nadirućih Turaka.

Kako je istakao, u Srbiji sukob se dogodio mnogo pre Kosovske bitke, gde su se velikaši podelili i počeli da glože.

Zbog te nesloge, kako je rekao, Srbija nije mogla da se brani, bila je rasparčana i razjedinjena i u narednih 50 godina pala je u ruke Turaka.

"I to je osnovna lekcija koju nam svaki Vidovdan saopštava, a mi je ne pamtimo", rekao je srpski predsednik i dodao:

"Zato nikada više ne smemo da se delimo, jer jednu Srbiju imamo i moramo da je čuvamo celu i celovitu, da budemo zajedno, složni i jedinstveni u tome", naglasio je Vučić.

On je istakao da današnji Vidovdan mora da postane dan kada ćemo krenuti da učimo o sebi, ko smo, odakle smo, da li smo bili samo žrtve ili smo i mi negde pogrešili.

"Mi Srbi imali smo mnogo klјučnih Vidovdana, i svaki je govorio o nama, i dobro i loše. Na Vidovdan se uvek sve videlo, najbolјe i najjasnije, i na Vidovdan 1914. kada je Gavrilo Princip pucnjima i ličnim stradanjem pokazao razliku između velikih, ali ne po broju, već po lјubavi prema slobodi, i onih drugih koji za slobodu ne mare", istakao je Vučić.

On je rekao da treba da brinemo o našoj budućnosti, ali ne na nebu, već na zemlјi.

"Kada to uradimo, znaćemo da je Lazar bio hrabar državnih, svestan nadiruće turske opasnosti, koji poginuo ne zato što se borio za nebesko carstvo, već za svoju lepu Srbiju", rekao je Vučić.

Kasno smo i počeli da slavimo Vidovdan rekao je Vučić, ali i pogrešno da ga tumačimo, kao da smo nebeski narod, bez potrebe da se menjamo. . .

On je rekao da smo se tada pokrenuli, da odbranimo državu , čast i slavu, pokazali volјu, hrabrost i sposobnost. . .

"Toga treba da se sećamo, tome da posvetimo pažnju i učimo", rekao je Vučić i naveo da taj nepobedivi srpski duh nije ostao nezapažen i kod pripadnika drugih naroda koji su se divili tome kako srpski narod brani i čuva svoju nezavisnost i otadžbinu.

Prema njegovim rečima, moramo da nastavimo da negujemo našu tradiciju, pamtimo žrtve i slavne podvige koji su putokaz kako se treba boriti za zemlјu.

Nikada Srbija neće moći da podigne spomenika koliko je imala junaka, ali će nastaviti da im iskazuje poštovanje i da pamti njihova dela.

Nikada nećemo odustati od borbe za srpsku čast, istoriju, ističe Vučić, ali i da iz te istorije treba da vidimo budućnost.

"Umećemo da sačuvamo naš narod gde god da se nalazi" poručio je predsednik Republike i naveo da nam je namera da rastemo, razvijamo se, budemo brojniji, ekonomski jači i obezbedimo mir za budućnost dece.

"Istorija ne sme da nam bude izgovor, već podstrek i snaga, hrabrost za velika dela" dodao je.

Ubeđen je, kaže, da je u izboru između Srbije nebeske i mitske, bez rezultata i postojane i zemalјske sa jasnim planom i cilјem i sveti Knez Lazar bio za ovo drugo.

Kako je rekao, mitove možemo i treba da sačuvamo, oni su deo naše istorije, ali ne smemo samo njih da živimo.

"Ono što ne smemo da zaboravimo to su sloboda i nezavisnost kao temelјi srpske države", poručio je Vučić i dodao da je borba za slobodu trajala vekovima, ali je i osvojena.

"Namerno kažem ''osvojili smo je'', za razliku od nekih koji su svoju dobili od velikih sila", ukazao je predsednik Srbije.

"Neka je večna slava kosovskim junacima - svim stradalim Srbima u borbi za slobodu. Živela Srbija" tim rečima predsednik Republike završio je svoje obraćanje građanima Kruševca i Srbije.

Poslednje vesti

Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 63 273 1917
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina
Uzmi račun i pobedi