MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Dijalog sa Prištinom prelazi na predsednički nivo
Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 63 273 1917
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina
Uzmi račun i pobedi

Vučić: Dijalog sa Prištinom prelazi na predsednički nivo

02. jul 2017. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je očekivanje će dijalog sa Prištinom preći na predsednički nivo i ocenio da je važno da se razgovor nastavi jer se tako smanjuju tenzije.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

On je u ekskluzivnom intervjuu za Sputnjik rekao rekao da mu nije lako kad pomisli na razgovore u Briselu ali veruje da ni kosovskom predsedniku Tačiju nije prijatno da se sreće sa njim.

"U ponedelјak putujem u Brisel na neformalne razgovore sa albanskom stranom i danas se za njih pripremam. Taj dijalog nikada nije lak, pa kroz sve teme i sve finese moramo da prođemo unapred. Takav pristup je neophodan da bismo uvek mogli da znamo šta su želјe Prištine i kako da branimo svoje cilјeve," rekao je on.

On kaže da tokom sutrašnjih razgovora neće imati precizno utvrđene teme.

"Pričaćemo o tome kako vidimo Kosovo i Metohiju za godinu, pet, deset, petnaest godina. Važno je da se dijalog nastavi jer se tako smanjuju tenzije. Sever Kosova ne može da bude ugrožen, ali razgovor je neophodan pre svega zbog našeg naroda na centralnom Kosovu, njegove egzistencije, sigurnosti i bezbednosti. Oni su u velikoj meri prepušteni sebi jer nemamo ni policijsku ni vojnu niti bilo kakvu drugu zaštitu za njih," rekao je Vučih.

Na pitanje šta se može očekivati od tih razgovora kad Priština ne ispunjava dogovoreno, on je rekao da Beograd nastupa jasno i otvoreno i iskreno u skladu sa ograničenjima koja se odnose na državne interese dok su Albanci sve počeli da tretiraju kao svoje unutrašnje pitanje.

"Albanci su u prethodnom periodu promenili ponašanje. Sve su počeli da tretiraju kao svoje unutrašnje pitanje i da nameću tezu da nemaju potrebe ni da pregovaraju sa Beogradom. Ponavlјaju: „To je pitanje Kosova, a mi smo nezavisna država". Mi smo odgovorili: „Dobro, ako je tako, nemojte ni da pregovarate", pa da vidimo kako će to da im funkcioniše. A onda su shvatili da to tako ne može da funkcioniše.

Vučić očekuje da će pregovori Beograda i Prištine biti i zvanično podignuti na predsednički nivo.

"Mislim da će se to dogoditi. Jer ako Srbi sa KiM moraju da saraduju i razgovaraju sa svima, pa i sa Haradinajem, teško da neko može da natera Beograd da bude srećan i da sedne za sto sa nekim koga gonimo po poternicama za najteže moguće zločine," rekao je on.

Na pitanje da li očekuje da Zapad prihvati Haradinaj ako postane kosovski premijer predsednik Srbije kaže da veruje da bi i za Zapad to bila neprijatna situacija.

"Od zapadnjaka sam više puta čuo da bi to za njih bila neprijatna situacija, ali da bi radili sa svakim koga izaberu Albanci. Srbi će sa tom cinjenicom morati da žive, a Beograd ne može da bude oduševlјen ni Haradinajem ni Kurtijem", rekao je on.

Predsednik kaže da između njih ne vidi razliku osim sto se jedan dokazao u borbi protiv Srba, a drugi još nije, pa bi možda da bude "veći Haradinaj i od Haradinaja''''.

U svakom slučaju, to je komplikovan proces, ali bolјe da se razgovara nego da nema dijaloga, ocenio je on.

Na pitanje da li ima utisak da su radi zaštite Srba sa Kosova prihvata i ono što se ne želi jer se oni koriste kao taoci, Vučić odgovara potvrdno.

"Šta god da kažete u pravu ste. Istina je, lako je manipulisati tim cinjenicama. Šta god da napravite, pojavi se neko iz centra Beograda i kaže da to nije pametno. A kad ga pitate, hoćeš li ti da odeš u Donju Guštericu, Uglјare, Veliku Hoču, ne bi otišao ni na sedam minuta. Ne znaju ni gde su ta mesta, ali znaju da nam drže pridike svaki dan" kaže predsednik.

Poslednje vesti

Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 63 273 1917
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina
Uzmi račun i pobedi