MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Za ozbilјniji i hrabriji razgovor i ubrzan pristup Srbije EU
Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 63 273 1917
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina
Uzmi račun i pobedi

Za ozbilјniji i hrabriji razgovor i ubrzan pristup Srbije EU

03. jul 2017. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić založio se danas, na sastanku kod šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, za "ozbilјnije i hrabrije razgovore o budućim odnosima" Beograda i Prištine i tražio ubrzan pristup Srbije Evropskoj uniji.

Vučić

Foto: Twiter(@FedericaMog)

Vučić je posle razgovora kod Mogerini sa pokrajinskim predsednikom Hašimom Tačijem rekao novinarima da je dogovoren nastavak dijaloga i primena već postignutih dogovora.

"Formiranje Zajednice srpskih opština se podrazumeva, tu nema dalјih pregovora", rekao je Vučić novinarima.

Predsednik Srbije preneo je da je tražio ubrzan pristup Srbije EU, te da je za pripreme za nastavak dijaloga potrebno mesec i po dana i istakao da nije isklјučeno da se dijalog nastavi na predsedničkom nivou.

"Treba ozbilјnije i hrabrije da se razgovara o budućim odnosima", rekao je Vučić, i dodao da je pitanje nivoa samo tehničko.

„Suštinski, koga strane budu odredile tako će biti. To je tehničko pitanje, koje nije od klјučnog značaja. Postoje mnogo važnija pitanja od tehničkih", istakao je on.

Upitan da li je razgovarano o Zajednici srpskih opština (ZSO), rekao je da je to obaveza koja se podrazumeva.

„ZSO se podrazumeva kao nešto što mora da se sprovede. Nema dileme oko toga“, kazao je Vučić, i dodao da je razgovarano pre svega o odnosima Srba i Albanaca.

Vučić je kazao i da je tražio ubrzan pristup Sbrije EU, najavivši sastanak sa predsednikom Saveta EU Donaldom Tuskom 14. jula u Briselu.

U saopštenju Evropske službe za spolјne poslove (EEAS) navodi se da su se Vučić i Tači danas saglasili da rade na otpočinjanju nove faze dijaloga Beograda i Prištine radi normalizacije odnosa i pomirenja.

Vučić i Tači su, takođe, kako se dodaje u saopštenju, odlučili da njihovi timovi počnu da rade na pripremama s tim u vezi, i naglasili važnost primene dosad postignutih dogovora u dijalogu bez odlaganja.

Poslednje vesti

Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 63 273 1917
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina
Uzmi račun i pobedi