MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Otvorena pivara na ekonomiji manastira Banjska
Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 63 273 1917
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina
Uzmi račun i pobedi

Otvorena pivara na ekonomiji manastira Banjska

12. jul 2017. Izvor: Tanjug

U okviru ekonomije manastira Banjska danas je svečano puštena u rad pivara, čime je, uz pomoć Vlade Srbije, učinjen korak ka obnovi tradicionalnog pivarstva na Kosovu i Metohiji i dat podsticaj ekonomskom razvoju ove zadužbine kralјa Milutina i opštine Zvečan, rečeno je prilikom otvaranja pivare.

Otvorena pivara

Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je tom prilikom da se obnovom pivarstva u Banjskoj posle šest vekova pomaže opstanak tog značajnog manastira.

“Obnova manastira i izgradnja naših svetinja je poruka svima onima koji su te svetinje rušili i koji su proterivali da ćemo uvek obnoviti i uvek se vratiti, i nikada odustati. Nastavićemo da se borimo srcem i razumom i da gradimo delo, koje je i narodno i državno i crkveno, a to delo je srpsko Kosovo i Metohija i naš opstanak na njemu”, rekao je Đurić.

Obnova ove svetinje, kako je rekao Đurić, pokazuje da srpski narod želi da živi sa svojim svetinjama i da ih čuva i posećuje.

“Pozivam Srbe sve i svuda i sve građane Srbije da posete naše svetinje i narod na KiM, da dođu i da probaju ovo fantastično banjsko pivo”, poručio je Đurić, dodavši da se naš narod jača i gradi brigom za svoje svetinje i negovanjem duhovnih i istorijskih vrednosti.

Vladika raško-prizrenski Teodosije izrazio je zadovolјstvo zbog razvoja manastira Banjska i njegove ekonomije.

“Kao što je nekada sveti kralј Milutin ustroio ovu obitelј i dao sela potrebna za život ovog manastira, evo i mi u naše vreme potvrđujemo da isto delo činimo, da smo na istom putu i da ne odstupamo od zadužbinarstva naših vladara, arhiepiskopa i patrijarha koji su celu zemlјu srpsku posejali svetinjama”, rekao je Teodosije.

Prema njegovim rečima, potrebno je da crkva na KiM opstane zbog budućih generacija i savladavanja iskušenja sa kojima se srpski narod u pokrajini suočava.

“Ova pivara biće ekonomska podrška manastiru, a što je manastir stabilniji to će biti lakši i opstanak naroda ovoga kraja”, kazao je Teodosije.

Pun kapacitet pivare, koja će proizvoditi “Manastirsko” pivo, na čijoj je etiketi srpski epski junak Banović Strahinja, po predanju rodom iz Banjske, biće 30 hektolitara mesečno.

Sredstva za izgradnju pivare, u ukupnom iznosu od 13.8 miliona dinara obezbedila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju kroz Program raspodele i korišćenja podsticajnih sredstava za razvoj polјoprivrede na području AP Kosovo i Metohija, koji je usvojila Vlada Republike Srbije.

Poslednje vesti

Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 63 273 1917
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina
Uzmi račun i pobedi