MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Srpske žrtve neće biti bačene u senu
Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 63 273 1917
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina
Uzmi račun i pobedi

Đurić: Srpske žrtve neće biti bačene u senu

23. jul 2017. Izvor: Tanjug

Na današnji dan obeležava se 18 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca u selu Staro Gracko kod Liplјana, a direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da se karakter jednog društva određuje i po njegovom odnosu prema žrtvama i poručio da Srbija neće dozvoliti da ove i sve druge žrtve budu zaboravlјene i bačene u senu.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za KiM

"Srbija će nastaviti da podržava borbu porodica da se sazna istina o ubicama, ne prihvatam sramno nečinjenje pravosudnih institucija koje nemaju ništa da ponude osim zatvaranja slučajeva i zaturanja dokaza", naveo je Đurić u spomen sobi "Kosmetske žrtve".

On je dodao da će Srbija nastaviti da podržava porodice žrtava i njihovu borbu "svim institucionalnim kapacitetima kojima raspolaže".

"Pravda je nekada spora, ali ako smo istrajni, dostižna. Nikada nije kasno i to je poruka i za zločince i za porodice žrtava", rekao je Đurić.

Obeležavanju ubistva srpskih žetelaca prisustvovao je i novoizabrani zaštitnik građana Zoran Pašalić, a Đurić je rekao da je to znak drugačijeg odnosa ove institucije prema KiM, jer se do sada iz "neobjašnjivih razloga" zaštitinik građana nije bavio građanima na Kosovu i Metohiji.

Zamenik predsednika Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM, Dragan Pilјević rekao je da porodice imaju jedan zahtev koji stalno ponavlјaju.

"Zahtevamo od državnih institucija da donesu zakon o statusu porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM, time će se država obavezati da pomogne porodicama, da traži počinioce", naveo je Pilјević.

On je dodao, da udruženje zahteva od Zaštitinika građana da od privremenih institucija na KiM zatraži rezulatate onoga što je do sada urađeno povodom slučajeva otetih i ubijenih.

Advokat Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM, Dragan Palibrk rekao je da će porodice preko države Srbiji inicirati postupak za nadoknadu materijalne i nematerijalne štete žrtvama zločina albanskih terorista.

"To će se odnositi na zločine posle 10. juna 1999. pa do danas. Naša država u borbi za pravdu može najviše da pomogne. Ne samo da 18 godina niko nije procesuiran, nego mi kao država nismo nikakvu tužbu podneli protiv UN", istakao je Palibrk.

On je naveo i da država treba da napravi ozbilјan tim za pomoć lјudima koji će biti svedoci i žrtve u novoformiranom Sudu za ratne zločine OVK.

Udruženja: Spec.sud prvo da procesuira zločin u Starom Grackom

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije pozvala je danas međunarodnu zajednicu da novoosnovani Specijalizirani sud za ratne zločine na Kosovu i Metohiji što pre započne sa radom i da istraga i procesuiranje ubica 14 žetelaca u Starom Grackom kod Liplјana i njihovih naredbodavaca bude jedno od prvih suđenja.

Koordinacija udruženja takođe poziva institucije vlasti u Srbiji da pitanje procesuiranja počinioca ratnih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji i pronalska nestalih lica, bude jedno od pitanja koje se hitno mora staviti na dnevni red u dalјim razgovorima sa Prištinom, navodi se u saopštenju.

Udruženja su ocenila da je zločin koji se dogodio pre 18 godina bio pripremlјen i da je imao prvenstveno svrhu zastrašivanja, etničkog čišćenja i proterivanja i ono malo Srba što je ostalo na Kosovu i Metohji.

U saopštenju se ukazuje da i pored obećanja tadašnjeg šefa Umnika Bernarada Kušnera da će počinioci ubistva biti brzo pronađeni i privedeni pravdi do današnjeg dana ništa nije učinjeno, a Specijalno tužilaštvo u Prištini je pre dva meseca i konačno obustavilo istragu o ovom zločinu, ukazuje se u saopštenju.

Kako se navodi, prošlo je osamnaest godina od ubistva nevinih pripadnika srpskog naroda koji su, znajući da nisu ništa krivi, ostali na svojim ognjištima i poverovali u zaštititu mirovnh snaga Ujedinjenjenih nacija - UMNIKA, ubijeni su mučki i kukavički iz zasede, navodi Koordinacija srpskih udruženja.

"Osamnaest godina nakon ovog zločina jasno je da vlasti u Prištini ovaj i mnoge drugi zločini počinjeni nad Srbima na Kosovu i Metohiji ne žele istraživati i procesuirati", ocenjuju udurženja dodajući da se zavera ćutanja koja postoji na Kosovu i Metohiji kad su u pitanju ubistva srpskih civila nastavlјa.

Parastos i sećanje na žrtve zločina u Starom Grackom

Parastosom u Starom Grackom kod Liplјana danas je obeleženo 18 godina od ubistva 14 žetelaca koji su izmasakrirani na njivi 1999. godine dok su sabirali žito, a za taj težak zločin još niko nije odgovarao.

Parastosu su prisustvovale porodice nastradilh, preostali Srbi u Starom Grackom, predstavnici Vlade Srbije, lokalnih institucija, Srpske liste, prenosi RTS.

Godišnjica ubistva u Starom Grackom i ove godine obeležena je pred spomen-pločom na školi u centru sela, gde su održani parastos i pomen koji je služio vladika raško-prizrenski Teodosije.

Članovi porodica usled obustave istrage, očekuju da slučaj ubistva 14 žetelaca preuzme Specijalni sud za ratne zločine pripadnika bivše OVK.

UNMIK je započeo istragu, pa je predmet predao Euleksu. Sedam Albanaca, pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova, bilo je pod istragom za ubistvo u Starom Grackom.

Istraga je obustavlјena, iako je kod jednog od osumnjičenih za ubistvo, pronađen pištolј jednog od ubijenih Srba.

Tog 23. jula 1999. dogodio se možda i najveći zločin u pokrajini posle dolaska KFOR-a, kada su pripadnici albanske terorističke tzv. OVK ubili 14 srpskih zemlјoradnika, koji su izašli da požanju žito na jednoj maloj njivi.

Teroristi OVK su ispalili ka srpskim žeteocima na stotine metaka i niko od njih nije preživeo.

Na školi u Starom Grackom bila je ploča sa imenima svih 14 poginulih u tom zločinu, a pored imena, stajali su i stihovi: "U mome polјu vesela žetvena pesma ne čuje se više. A na meni je da svedočim i pamtim, zlo počinjeno da nikad ne zaboravim", ali, nedugo nakon sahrane srpskih žetelaca, nadgrobne ploče žrtava su porušene i uništena je spomen-ploča.

Do danas zbog tog monstruoznog zločina niko nije izveden pred lice pravde.

UNMIK je 2007. uhapsio jednog osumlјičenog, Muzlјama Bitićija, iz sela Veliki Alas kod Liplјana, ali je on posle dva meseca pušten iz pritvora zbog nedostatka dokaza.

Tanjug je 19. maja saznao da je Specijalno tužilaštvo u Prištini obustavilo istragu protiv svih osumnjičenih za ubistvo 14 srpskih žetelaca u Starom Grackom.

Međunarodni tužilac je nakon brojnih istražnih radnji 2007. godine pokrenuo istragu protiv osam osumnjičenih pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova jedinice iz Liplјana da su počinili masakar 14 srpskih civila, u polјima u selu Staro Gracko.

Posle više od devet godina nakon pokretanja istrage i proširenja istrage, postupak je u odnosu na sve osumnjičene obustavlјen bez adekvatnog obrazloženja.

U Starom Grackom 23. jula 1999. godine ubijeno je iz neposredne blizine, na njivi, 14 Srba - Milovan Jovanović, Jovica Živic, Radovan Živic, Andrija Odalović, Slobodan Janićijević, Mile Janicijević, Novica Janićijević, Momcilo Janićijevic, Stanimir Dekić, Božidar Dekić, Saša Cvejić, Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepić.

Poslednje vesti

Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 63 273 1917
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina
Uzmi račun i pobedi