MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Vreme je za društveni dijalog o KiM
Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 61 269 1888
> Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina
Uzmi račun i pobedi

Đurić: Vreme je za društveni dijalog o KiM

25. jul 2017. Izvor: Tanjug

Vreme je za pokretanjeg širokog društvenog dijaloga o pitanju odnosa prema KiM i važno je da Srbija ima aktivnu poziciju kada je reč o predlozima za rešenje, jer nama ne odgovaraju "nejasna i nedorečena rešenja", izjavio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Marko Đurić

Foto: Tanjug

"SNS snažno podržava inicijativu da se otvori unutrašnji dijalog o KiM. Nama ne odgovaraju nejasna i nedorečena rešenja, da stalno budemo u defanzivnoj ulozi. Mislim da je veoma važno da imamo aktivnu poziciju, da izlazimo sa našim predlozima za rešenje", rekao je Đurić gostujući na TV Pink.

To, kaže on, ne znači odricanje od državnih i nacionalnih interesa, već da se kroz razgovor sa Albancima i kroz unutrašnji razgovor želi osnaživanje kapaciteta Srbije za rešavanje tog problema.

Đurić je naglasio da se 1,2 miliona Albanaca na KiM bori za nezavisnost, te da i Srbi treba da postignu širi društveni konsenzus oko svojih interesa.

"Razgovor o toj temi može da bude lekovit. Treba da pođemo od toga šta je naš interes i ono što je interes druge strane, da bi znali šta možemo da očekujemo. Mislim da nam predstoji ozbilјan rad na svemu tome, jer od guranja problema pod tepih nikakvu korist ne možemo da imamo", naglasio je on.

Kako kaže, Srbija će nastaviti da se bori za interese 120.000 Srba na KiM, hilјade Goranaca, Bošnjaka, Roma, svih koji se osećaju delom države Srbije.

Na izjavu Hašima Tačija da očekuje istorijski sporazum Kosova i Srbije i da treba da dođe do priznavanja realnosti, Đurić kaže da se ne beži od sporazuma, ali da on mora da zadovolјi i srpske i albanske interese ili da budu "podjednako nezadovolјni" postignutim.

Na parlamentarnim izborima Srbi na KiM su pokazali kome veruju, rekao je Đurić i dodao da će biti teško formiranje pokrajinske vlade bez predstavnika Srpske liste i da je to način za rešavanje dnevnih problema.

U poslednje četiri godine politikom balansiranja, kako kaže, Srbija je uspela da zaustavi otimanje Trepče, Brezovice, kao i da na KiM ne pogine ni jedan Srbin ni Albanac.

"Naša najveća pobeda je pobeda života i opstanka našilј lјudi na KiM. Danas na teritoriji čitave naše zemlјe u srpskim sredinama na KiM imamo najveći natalitet. Naš narod je rešen da opstane, aktivirali su se instikti za preživlјanje i tu država Srbija će nastaviti da pomaže", rekao je on.

Fascinira ga, kaže, da neko napada predsednika Aleksandra Vučića jer je pozvao na širi društveni razgovor o KiM, a da nemaju ideju u kom pravcu bi vodili državu.

Poslednje vesti

Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 61 269 1888
> Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina
Uzmi račun i pobedi