MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Obeleženo 14 godina od ubistva dečaka na Bistrici
Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 63 273 1917
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina
Uzmi račun i pobedi

Obeleženo 14 godina od ubistva dečaka na Bistrici

13. avgust 2017. Izvor: Tanjug

U Crkvi rođenja presvete Bogorodici u Goraždevcu danas je održan parastos mladićima Ivanu Jovoviću i Panteliji Dakić, koje su pre 14 godina ubile i dalјe nepoznate osobe iz automatskog oružja, dok su se kupali u reci Bistrici.

parastos mladićima

Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić poručio je da Srbija i srpski narod ne zaboravlјaju svoje žrtve.

Đurić, koji je posle parastosa položio venac na spomenik žrtvama u NATO bombardovanju i deci stradaloj na Bistrici, naglasio je da država Srbija ne zaboravlјa mnogostradalnu srpsku Metohiju, koja je u prethodnim decenijama bila žrtva plana za istreblјenje srpskog naroda sa ovih prostora, koji je gotovo u potpunosti uspeo.

"I zato na današnji dan pominjemo ne samo Panteliju i Ivana i sve mladiće čija su imena izgravirana na tragičnom spomeniku koji se nalazi u jezgru najveće preostale srpske enklave u Metohiji, i sećamo se desetine hilјada drugih koji su stradali samo zato što su srpske nacionalnosti, bilo da su ubijeni na svojim srpskim pragovima, bilo da su proterani sa svojih ognjišta", rekao je Đurić.

On je naveo da ne možemo govoriti ni o demokratiji ni o lјudskim pravima dok god lјudski život ne vredi ništa i dok se ne zna ili navodno ne zna ime onih koji su odgovorni za najstrašniju etničku mržnju i progon na ovim prostorima.

Upravo je mnogostradalna Metohija, kazao je Đurić, bila najveća žrtva šovinističkog divlјanja o čemu svedoče tragične sudbine hilјada naših lјudi.

"Na današnji dan dobra je prilika i da odavde sa KiM pošalјemo poruku istrajnosti. Ovde u neposrednoj okolini Peći još ima naših lјudi koji istrajavaju sa svojim porodicama u životu i opstanku na ovoj metohijskoj zemlјi. Naša obaveza je da ne samo svojom lјubavlјu i solidarnošću nego i da na konkretan način kao država nastavimo da im pomažemo i mi ćemo to činiti kao što smo i sada prisutni u njihovim životima", rekao je Đurić.

On kaže da na današni dan sa KiM, iz Goraždevca, želi još jednom da pošalјe poruku da nikada nećemo zaboraviti naše žrtve, da nikada nećemo da prestanemo da se sećamo, da prihvatimo nametanje amnezije od strane onih koji bi želeli da se naprave da tobož nisu odgovorni za ono što se ovde desilo.

"Rećićemo sa pijetetom da vodimo računa o tome da budu obeleženi životi i tragične sudbine lјudi koji su stradali i deca koja su stradala samo zato što su nosili srpsko ime", rekao je on i dodao da je Goraždevac prepun porodica koje su dale svoje najmilije bilo za odbranu zemlјe, bilo za odbranu svojih kućnih pragova.

Otac Sava Janjić rekao je da su država i crkva vekovima zajednoi radile i utemelјile naše predanje još od vremena Nemanjića pa do danas, i ne zaboravlјaju ni stradanje srpskog naroda na KiM.

"Ostajemo u zajedničkim naporima da učinimo sve kako bi lјudi, kojiki su ostali ovde živeli bolјe i sigurnije, kako bi se svi oni koji žele da se vrate vratili i bili im pruženi uslovi za to, ali i kako bi istina o strašnim zločinima koji su počinjeni i koji su ostali nekažnjeni nakon 1999. godine do danas, da bi ta istina konačno došla pred lice pravde", rekao je Janjić.

On je poručio našim lјudima ono što vladika često govori, a to je da pre svega svako od nas učini što do nas stoji, da ne prodajemo naša imanja, da ne prodajemo kuće, da ostajemo verni gospodu, časti i pravdi uz grobove naših predaka.

"To je ono što nas je vekovima održalo, da nije bilo toga, danas ne bi bilo našeg naroda. Moramo da pokažemo istrajnost i hrabrost i da sa nadom u Gospoda gledamo u budućnost i da svi zajedno činimo što do nas stoji, da bude bolјe svima", rekao je Janjić.

Vence su položili i predsednik Srpske liste Goran Rakić i predstavnici lokalne samouprave, koji su prisustvovali i parastosu.

Zločin u Goraždevcu, na reci Bistrici, dogodio se 13. avgusta 2003. godine, i jedan je od četiri najveća zločina nad Srbima od 1999. godine i dolaska međunarodnih snaga na Kosovo i Metohiju, pored ubistva žetelaca u Starom Grackom, ubistva porodice Stolić u Obiliću i ubistva putnika autobusa „Niš-ekspresa" kod Podujeva.

Poslednje vesti

Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 63 273 1917
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina
Uzmi račun i pobedi