MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: O dugoročnim odnosima Srba i Albanaca i o Mitroviću
Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 63 273 1917
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina
Uzmi račun i pobedi

Vučić: O dugoročnim odnosima Srba i Albanaca i o Mitroviću

31. avgust 2017. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa pokrajinskim predsednikom Hašimom Tačijem uz posredovanje šefice evropske diplomatije Federike Mogerini da su danas otvoreni razgovori o dugoročnijim odnosima Srba i Albanaca.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Vučić je istakao da bi rešenje istorijskih odnosa Srba i Albanaca mnogo značilo i za Beograd i za Prištinu, te da će se ti razgovori nastaviti, mada, istakao je, niko nije preveliki optimista.

„Da li želimo ili vidimo priliku od 1 ili 2 odsto da rešimo naše istroijske probleme koji traju gotovo 300 godina? Tu malu šansu vidimo i zato ćemo se za rešavanje problema boriti svim srcem i svom snagom, ma kako te šanse bile ne prevelike“, objasnio je on.

Vučić je rekao da je najbolјa definicija današnjih razgovora da su bili otvoreni i da su vođeni oko sveukupnih regionalnih pitanja, posebno odnosa Beograda i Prištine.

„Potvrdili smo dogovore koji su ranije postignuti i njihovu implemetnaciju posebno oko pravde i pravosuđa. Razgovaraće se sa želјom da se do nove godine završi, ukoliko to bude moguće, oko mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici. Tu se razgovori nastavlјaju“, najavio je on.

Vučić je istakao da je ono što je najvažnije da se vode razgovori oko dugoročnijeg, stabilnijeg rešenja u odnosima Beograda i Prištine, Srba i Albanaca uopšte, i da su u otvorenim razgovorima iznete naše ideje i viđenja na korektan način poštujući drugu stranu, i jedni i drugi, pred predstavnicima EU, razumevajući da bi rešavanje tog problema značilo mnogo i za Beograd i Prištinu, i dva najveća naroda na Zapadnom Balkanu.

Razgovori, kako je kazao, biće nastavlјeni na različite načine i telefonskim kontaktima, šatl diplomatijom, i u Nјujorku gde će obe strane imati više važnih sastanaka.

Dodao je da je moguće čak da neki sastanci budu održani zajedno, ali da to zavisi da li će biti moguće u prostorijama EU da se organizuje ili ne.

„Češći susreti su pred nama, da vidimo može li nešto da se uradi. Niko od nas nije preveliki optimista, ali ponoviću što sam rekao svima u Beogradu i Hašimu Tačiju, kao i Mogerini, da ako imamo jedan ili dva odsto šanse da nekakav dogovor postignemo vredi da to probamo, zbog naše dece i budućnosti“, poručio je Vučić.

Kazao je da je danas bilo reči o Zajednici srpskih opština i da su on i Marko Đurić konstatovali da tu nemamo pomaka i napretka.

„Insistirali smo na tome i nastavićemo da to činimo. Ali ako možemo svi zajedno i neka veća pitanja da rešimo, onda bi i to pitanje bilo rešeno“, podvukao je on.

Vučić je istakao da nema nikakve promene formata u dijalogu Beograda i Prištine.

„Mi ne radimo bilateralno, iako nemamo ništa protiv da razgovaramo jedni sa drugima i kada smo sami. Radimo pod okrilјem EU, Unija je ta koja organizuje naše susrete. Da li ćemo se naći u Nјujorku, Briselu, na Marsu ili negde drugo, ovo sam metaforički rekao, to će biti pod okrilјem EU. Ona je pokrovitelј naših razgovora i pod čijim okrilјem se vodi razgovor i tako će ostati u bduućnost“, naglasio je Vučić.

Vučić: Hapšenje Mitrovića je vrhunac licemerja

Hapšenje Bogdana Mitrovića je vrhunac licemerja, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je na današnjem sastanku sa predsednikom Hašimom Tačijem otvorio i pitanje hapšenja Mitrovića.

Vučić je u Briselu naglasio da se to hapšenje nije smelo dogoditi.

”U pitanju je čovek koji ima tri ćerke i dva sina, koji je tamo išao mnogo puta i prijavio se na listu. Interesantno je da ga je prijavio komšija koji mu je uzurpirao i oduzeo imovinu. Prijavio ga je posle 18 godina, valјda plašeći se da će mu je tražiti nazad. To je vrhunac licemerja”, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Rekavši da je danas, na sastanku u Briselu, otvorio pitanje hapšenja Mitrovića, Vučić je, u izjavi novinarima, rekao da je interesantno ko ga je prijavio, jer je vrhunac licemerja da ga je prijavio "gospodin Sadikaj" koji je zadužen za povratak srpskih izbeglica u opštini Suva Reka.

"Nadam se da će to biti rešeno. Mi ćemo slučaj Mitrović da pratimo. Oni su ga premestili u Podujevo, umesto u Kosovsku Mitrovicu, kako je trebalo. Nikada ne možete sa sigurnošću da kažete, ali se nadam da ćemo taj problem brzo da rešimo", rekao je Vučić posle sastanka sa Tačijem i šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini.

Mogerini: Puna primena sporazuma o pravosuđu 17.oktobra

Sporazum o pravosuđu Beograda i Prištine biće u potpunosti primenjen 17. oktobra, saglasili su danas u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači, saopštila je visoke predstavnice EU za spolјnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

Vučić i Tači su istakli posvećenost početku rada na novoj fazi dijaloga između Beograda i Prištine za normalizaciju odnosa i pomirenje, o čemu su se dogovorili na prošlom sastanku 3. jula, a rad na tome će se nastaviti u narednim nedelјama, navodi se u saopštenju objavlјenon na sajtu službe Visoke predstavnice EU za spolјnu politiku i bezbednost.

"Obe strane danas su dogovorile krajnje korake za primenu sporazuma o pravosuđu Beograda i Prištine, koji je postignut u okviru dijaloga kojim posreduje EU", navodi se u saopštenju.

Kako se objašnjava, 17. oktobra ove godine, sudije, tužioci i pravosudno osoblјe biće integrisani u kosovsko pravosuđe.

"Integracija sudskog osoblјa omogućiće da pravda bude ostvarena širom Kosova i, naročito, u regionu Mitrovice", kaže se u saopštenju Mogerinijeve.

Visoka predstavnica, koja je bila domaćin neformalnog radnog doručka Vučića i Tačija u zgradi Evropske spolјnopolitičke službe, pozdravila je "obnovlјenu posvećenost" Vučića i Tačia tom procesu.

Šefica evropske diplomatije je ponovila da su EU i ona lično u potpunosti posvećeni evropskoj perspektivi "Srbije, Kosova i čitavog regiona" i da je napredak obe strane čvrsto povezan sa napretkom u dijalogu Beograda i Prištine.

Poslednje vesti

Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 63 273 1917
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina
Uzmi račun i pobedi