MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Od pitanja Kosova i Metohije nema bežanja
Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 63 273 1917
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina
Uzmi račun i pobedi

Vučić: Od pitanja Kosova i Metohije nema bežanja

13. septembar 2017. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će u oktobru početi nova faza unutrašnjeg dijaloga o KiM, i istakao da je vreme da počnemo da razgovaramo o Kosovu i Metohiji, jer je to suština naše političke sadašnjosti, i naše budućnosti.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

"U zavisnosti od našeg odnosa prema KiM imaćemo sigurniju ili manje sigurnu ne samo sadašnjost, nego i budućnost", rekao je Vučić u obraćanju građanima iz Predsedništva Srbije.

On je rekao da se dijalog institucionalizuje od oktobra i da će se odvijati u koncentričnim krugovima, te da očekuje da će biti tolerantan, uz poštovanje različitog mišlјenja i uz učešće svih relevantnih aktera.

Istakao je i da je pripremlјen izveštaj o svemu što je urađeno u poslednje četiri godine u dijalogu, i istaknuti svi važni datumi od 1998. godine i Kristofera Hila, pa nadalјe.

Vladu Srbije zamolio je, kaže, da im pomogne u tom poslu, organizaciji određenih skupova.

Zamolio je i civilni sektor da se uklјuči jer su važne sve politike koje se odnose na Kosovo i Metohiju.

"Ovo je istorijsko pitanje za nas, klјučno za budućnost Srbije, ne zato što neki misle da unapred postoji spreman odgovor. Mislim da pitanje politike nije pitanje ni kleveta, ni uvreda, sedanja u nečiju fotelјu, već pitanje rezultata i odgovornog odnosa prema svim klјučnim pitanjima", rekao je Vučić.

Ukazao je da za četiri godine nemamo ni jednog poginulog u međuetničkim sukobima, da narod živi nešto lakše i danas Srba na Kosovu i Metohiji nije manje nego pre tri ili četiri godine:

"Najviše srpske dece se rađa na Kosovu i Metohiji, jer ih je muka na to naterala, da ostanu na svojim ognjištima", istakao je Vučić.

Na Kosovu ima između 110 i 120.000 Srba, dodao je predsednik Srbije.

Danas, ističe, imamo drugačiju poziciju pregovora, jer se glas Srbije čuje.

On je podsetio da je Prištini dat legitimitet onda kada smo Međunarodnom sudu pravde uputili pitanje da li su smeli da se otcepe ili ne.

"Tu inicijativu je pokrenuo Vuk Jeremić, tada je dijalog otišao iz UN i morali smo sve iz početka", naveo je Vučić.

Nije mu, kaže, lepo dok sedi sa Tačijem, Mogerini..ali bolјe je da nama bude teško i da idemo na teške razgovore, a za to je i biran i dobio podršku.

Predsednik Srbije je istakao da će kroz izveštaj o dijalogu građani moći da vide koliko je komplikovana naša istorija i koliko smo pogrešnih poteza povukli i bili neodgovorni i zamerali lјudima, a da, kako je rekao, ništa nismo mogli da uradimo.

Vučić je rekao da će zamoliti Vladu Srbije da pomogne u organizaciji pojedinih skupova, kao i da je o tome već i razgovarao sa premijerkom Anom Brnabić, od koje je dobio uveravanja da će vlada učiniti sve što može.

"Potrebna je pomoć u organizaciji kada razgovarate sa Univerzitetom, a ko bi bio bolјi da bez nametanja mišlјenja, uputi pozive, organizuje sastanak, kove, makar i samo kisele vode, od Ministarstva prosvete", rekao je Vučić i dodao da bi se nakon tih sastanaka započelo sa sublimacijom svega.

Kad je reč o nevladinom sektoru, Vučić je rekao da bi bilo dobro da oni razgovaraju o različitim podtemama, jer su nam važne i politika prema migracijama i azilu, kao i povratak interno raseslјenih, te da bi trebalo da taj sektor organizuje rasprave u svojim okvirima.

"A ja, kao predsednik, uvek sam spreman da odem i razgovaram sa svima i čujem svako mišlјenje, jer smatram da je ovo istorijsko pitanje, jedno od klјučnih za budućnost Srbije", rekao je Vučić.

Pitanje je važno, naznačio je, i to ne zato što postoji unapred pripremlјen odgovor, kao što bi neki voleli da pretpostave i dodao da se nije obraćao onima koji su koristili i psovke, kada su komentarišali njegov poziva na dijalog, ali je i pored toga zadovolјan, jer nisu ćutali.

"Ja mislim da pitanje politike nije pitanje ni kleveta, ni uvreda ni sedanja u bilo čiju fotelјu, već rezultati i odgovornost", podvukao je predsednik Srbije.

Vučić je posebno istakao da u prethodne četiri godine, uprkos etničkim napadima na Srbe, koji su ređi nego ranije, nemamo nijednog poginulog.

"Da li sam se je osećao neprijatno i poniženo u Briselu? Jesam, bezbroj puta, ali Srbiju nisam unizio i obezbedili smo da Srbi na KiM žive nešto lakše i da nemamo poginulog u etnički motivisanim napadima", naznačio je Vučić i dodao da je desetostruko manje napada na Srbe.

To je, prema njegovim rečima, najvažnije, a ne to "koliko ćemo da se junačimo, koliko teških reći, već šta da uradimo za naš narod".

Takođe, apostrofirao je da Srba na KiM, danas nije manje nego pre tri-četiri godine i da prvi put nemamo dramatičan pad broja Srba na KiM.

"Najviše srpske dece se rađa na KiM, zbog muke koja ih ne naterala, zbog muke u kojoj žive i zato je strašno važno razumeti njihove potrebe, strah za budućnosti i želјu da ostanu na ognjištima", rekao je Vučić.

On je dodao da je Srba danas 110.000-120.000 na Srbe, ali da je odnos Srba i Albanca ispod Ibra 1 prema 40.

"To lјudi treba da znaju kada preporučuju mnoga junačka dela svima, a sede po beogradskim i novosadskim kafićima umrlјani penom od piva ili kapućina i sole pamet nekome na KiM kako da se ponaša", rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da Srbija danas ima drugačiju poziciju u pregovorima nego ranije.

"Da vas ne podsećam kroz šta smo prolazili, da smo kao zemlјa sami dali legitimitet nezavisnosti KiM, pitanjem Međuanrodnom sudu pravde da li su imali pravo na otceplјenje. To je podneo Vuk Jeremić i tadašnja vlada, a odluka je bila poražavajuća i katastriofalna po nas", rekao je on.

Posle izmeštanja dijaloga iz UN u EU i dolaska Euleksa, morali smo da se borimo izpočetka za Sre i njihovu bezbednost u tome smo uspeli kroz teške pregovore.

"Da li iko od vas misli da mi je ikad bilo lepo kad sedim sa Tačijem, Mogerini, Ešton, Čolakuom... Nikad, nijednog lepog trenutka se ne sećam, ali nije moj posao da mi bude lepo i lako. I ne slušajte one koji vam govore da će sve biti lepo i lako, jer takvi donesu najgora rešenja", rekao je predsednik.

Ponosan sam na politiku koja čuva Srbe na Kosovu i Metohiji. Daćemo sve od sebe da napada bude što manje, da ti lјudi što bolјe žive - istakao je Vučić i dodao da se zakleo na Ustavu i da će taj dokument poštovati.

Našem narodu možemo da pomognemo tek kada imamo ekonomski stabilnu Srbiju, podvukao je Vučić.

"Od ovoga nema bežanja, neću bežati od odgovornosti i neću se sklanjati. Mi moramo da zamišlјamo šta ćemo i kako sa našim odnosima i stavovima oko Kosova i Metohije, a ne da bežimo od toga i da živimo u periodu od pre 300 godina", rekao je Vučić.

Vučić o tome zašto je podržao ulazak Srpske u vladu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je kao predsednik podržao odluku Srpske liste da uđe u pokrajinsku vladu.

Vučić je, u obraćanju građanima, istakao da su Srbi na Kosovu i Metohiji imali svega tri opcije posle izbora, na kojima je 99 odsto Albanaca glasalo za nezavisno Kosovo i uglavnom protiv srpskih interesa.

Prva opcija je, prema njegovim rečima, bila da podrže novu vladu novih, svežih snaga Albina Kurtija ili Samoopredelјenja.

Vučić je ukazao da politički program pokreta Samoopredelјenje zahteva izmenu ustava sa cilјem odbacivanja Ahtisarijevog plana, čime bi se izbacili svi stranci, pa se postavlјa pitanje ko bi štitio Srbe ako odu Kfor, Unmik i Euleks.

Takođe, kako dodaje Samoopedelјenje se otvoreno zalaže za ujedinjenje Kosova i Albanije u Veliku Albaniju.

Isto tako, dodaje da se Samoopredelјenje zalaže i za kosovsku vojsku.

„Da li je Srpska lista trebalo da podrži stvaranje Velike Albanije ? Šta god da su uradili kritikovali bi ih oni koji sada kritikuju", rekao je Vučić.

Druga opcija, kako je naglasio on, bila je da Srpska lista ne podrži nikog.

„A kakav bi to izbor bio. Nikakav, jer bi se održali novi izbori na kojima bi Srpska lista imala manje glasova, a Kurti i Haradinaj više. Ne mislite da šest do osam odsto stanovništav može da ima većinu u skupštini", naglasio je Vučić.

Treća opcija, prema njegovim rečima, je bila da podrže vladu Ramuša Haradinaja, koji za državu Srbiju ostaje optuženi ratni zločinac.

„Ništa dobro ne mislimo o njemu. Ima takvih još koji su lideri, ali nas niko ne pita kada se glasa", poručio je on.

Ovom trećom opcijom, podvukao je, Srbi nisu izgubili mogućnost da očuvaju mir i sačuvaju svoju decu.

„Zamislite da su doneli odluku da se ide na nove izbore. Šta bi radili kada bi ih napadali južno od Ibra, ili ako bi poslali ROSU na sever Kosova", rekao je Vučić podsetivši da se već jednom svađao sa zapadnim ambasadorom zbog ROSU na severu Kosova, nakon čega su povučene te jedinice.

„Šta biste radili kada krenu da napadaju Srbe. Da palimo džamije kao 2008.zbog neodgovorne politike naših vlasti. Da ne bi možda ovi naši junaci koji su umrlјani penom od piva ili kapućina išli svoje živote da žrtvuju", kritikovao je Vučić dodajući da je najlakše biti neodgovoran.

Prvi put od 1991. albanske partije, kako podvlači, nemaju većinu, a to ne želi niko da primeti.

"Prvi put imamo nešto u svojim rukama od proglašenja samostalnosti", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je objasnio da na Kosovu i Metohiji živi danas između šest i osam odsto Srba.

Prema našim podacima 8, a prema albanskim 5,8 odsto.

„Svakako nije više od osam odsto. Nažalost posle izgublјenog sukoba sa NATO, posle stravične NATO agresije, najveći broj Srba se iselio, i samo su na enklavama i na severu ostali da žive", objasnio je on.

Video

Poslednje vesti

Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 63 273 1917
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina
Uzmi račun i pobedi