MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Da je Kosovo izgublјeno, ne bih se za njega toliko borio
Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 65 282 1980
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina

Vučić: Da je Kosovo izgublјeno, ne bih se za njega toliko borio

25. septembar 2017. Izvor: RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže za RTS da Srbija insistira na kompromisu kada je reč o Kosovu i Metohiji i ističe da je to važno da ne bismo živeli u prošlosti već u budućnosti. Zamrznuti konflikt je kontradikcija a ne rešenje, naveo je predsednik. Realnost nije onakva kakva nam se dopada, ali se za Kosovo ne bih borio da je izgublјeno, ističe Vučić.

Aleksandar Vučić

Foto: RTS

Aleksandar Vučić je, gostujući u emisiji Upitnik, rekao da Kosovo neće ući u UN "osim ako mi ne budemo nečim zadovolјni, a mi ne možemo biti zadovolјni ako kažu – priznajte nezavisno Kosovo".

"To tako ne ide i to tako ne može", rekao je predsednik i dodao da Srbija insistira na kompromisu kada je reč o Kosovu.

"Kompromis je važan da bismo živeli u miru, da bismo živeli u onome što može da bude rezultat našeg rada, da živimo u budućnosti, a ne prošlosti, da se ne takmičimo kakva nam je prošlost bila, već da gledamo ko je uspešniji", naveo je Vučić i dodao da neće učestvovati u teranju inata sa celim svetom.

Kaže da se nikada nije plašio i ističe da je "sudbina odgovornog lidera da izađe sa rešenjima".

Odgovarajući na navode da šefica evropske diplomatije Federika Mogerini već ima tekst sporazuma sa Kosovom, Vučić je rekao da ne postoji formulisan sporazum.

"Morate da razumete da nema odluke bez Srbije. Imamo narod na KiM, oko 110.000 lјudi na KiM, moramo da brinemo o njihovoj bezbednosti, o našoj teritoriji, našoj budućnosti, a onda ne možete da dođete do idealnih rešenja – ili će biti nerealna ili nemoguća. Rešenje nije neminovno", rekao je predsednik.

Prema njegovim rečima, za nas je važno da pokušamo da nađemo rešenje.

"Rekao sam da su nam šanse male, od jedan do tri odsto, rekao sam da ću politički stradati u borbi za to, ali da bih mogao deci da garantujem bolјe sutra", naglasio je predsednik Srbije.

Vučić kaže da "niko nikada ne može da garantuje da na KiM neće biti sukoba".

"Ponosni smo što u prethodne četiri godine nije bilo stradalih Srba. Ima problema, posebno u metohijskim selima. Najveći problem je sa povratnicima, to je slučaj i sa uhapšenim Bogdanom Mitrovićem, takvih pojedinačnih slučajeva imate. Ranije smo govorili o desetinama mrtvih, a ovo su pojedinačni slučajevi. Učinjen je pomak, biće problema, nemojte da bežimo od toga", ukazao je predsednik.

Prema njegovim rečima, neozbilјnosti i neodgovornosti u srpskom društvu je mnogo i lako je, kaže, kritikovati sve.

"Problem sa Kosovom traje 250 godina, da ne pričam o Prvoj, Drugoj, Trećoj prizrenskoj ligi, koja nas je najviše koštala. Važno je da govorimo otvoreno, unutar svog naroda i da se ne stidimo. Ja ću slušati, a onda ću hrabro, za razliku od onih koji ćute u zapećku, reći šta je moguće", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje koliko će trajati unutrašnji dijalog o Kosovu, Vučić je rekao da su "meseci u pitanju".

Nemamo, kaže, vremena za godine dijaloga.

Ističe da je sintagma "zamrznuti konflikt", što se spominje kao "moguće rešenje", kontradikcija – a ne rešenje.

"U svakom trenutku može da se odmrzne. Voleo bih da imam rešenje, a ako ga ne bude, voleo bih da bude zamrznuti konflikt", napomenuo je Vučić.

"Srbi se osećaju bezbednije"

Kada je reč o ulasku Srpske liste u vladu Ramuša Haradinaja, Vučić je rekao da podržava odluku Liste iako, dodaje, Srbija svoj stav o Haradinaju neće promeniti.

"U Srbiji je optužen za ratni zločin i nemam nameru da se branim od onih koji na Kosovo nikada otišli nisu. Dobio sam podršku od 80 odsto Srba na KiM na predsedničkim izborima, ne zato što sam udarao u ratne doboše, već zato što sam obišao svako selo", naveo je predsednik.

Predsednik je rekao da je Srpska lista dobila da se ukida eksproprijacija za Brezovicu navodeći da su građani Štrpca time zadovolјni.

"Ne verujem u ozbilјne garancije, ali verujem da se osećaju bezbednije. Kakav su izbor imali, da se udruže za Samoopredelјenjem, da bude da se bore za 'Veliku Albaniju'. Šta bi bila kontra, da kažu da ćemo pobediti sa šest do osam odsto stanovništva, da rizikujemo da upadaju po manastirima", naveo je Vučić.

Predsednik je ukazao da nema nikakav strah i da je ponosan na tešku borbu, razgovore u Briselu i mučninu u stomaku.

"Srbi se danas osećaju, ne mogu da kažem sigurno i bezbedno, ali se ne osećaju manje nesigurno, čak mi se čini da je bolјe nego što je bilo", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje po čemu će ostati upamćen, rekao je da će ga lјudi pamtiti po tome da je "otišao s vlasti jer nisu mogli da me pobede, da sam sproveo prve teške reforme koje su Srbiju spasile od bankrotstva, i treća stvar je ako rešimo odnose u regionu koji su za nas važni", napomenuo je predsednik.

Šta god da uradite, nije dobro jer niko neće da se pogleda u ogledalo, kaže Vučić.

Naveo je da mnogo toga još mora da se uradi, ali da je stanje stabilizovano i da u srpskim sredinama na KiM više ne gubimo stanovništvo, već imamo i najveći broj dece i najveći natalitet.

"Mi moramo sebe da pogledamo u oči i kažemo šta je to što je realno i šta je to što je objektivno, a da opet ne damo nešto što imamo ili što svakako kontrolišemo što bi mnogi rado učinili da bi se dodvorili da li nekome na Zapadu ili nekome drugom, ja to ne znam, mene to ne interesuje", naglasio je Vučić.

Istakao je da ga interesuje da učini ono što je dobro za narod i misli da je to suština svega.

"Uvek je lako kritikovati i sam sam u tome bezbroj puta učestvovao i sada mi se čini da bih bio odgovorniji, što me ne pravda za ne uvek najodgovornije ponašanje dok nisam bio deo vlasti", naveo je Vučić.

Predsednik je rekao da je do 2012. nezavisnost Kosova priznalo 86 zemalјa, a danas je priznaje 103.

"Dočekali smo i ušli u vlast kada je već 86 zemalјa priznalo nezavisnost Kosova, do kraja 2012. godine i 2013. godine još 12 ili 13 zemalјa. Od kada sam premijer, ukupno četiri ili pet zemalјa je priznalo, neke zemlјe koje svakako nisu najznačajnije, uz sve poštovanje, na međunarodnoj mapi. Dakle, to vam govori o odnosu i o borbenosti", rekao je Vučić.

"Nismo uspeli da sprečimo da se pojave kao značajniji faktor u sportskim organizacijama, rekao bih i našim greškama, a o tome čije su to greške ne bih u ovom trenutku da govorim, ali ću u jednom trenutku svakako govoriti. Što se tiče Uneska, uspeli smo mnogo, što se tiče Interpola, uspeli smo dotle i zbog dobrih odnosa sa kineskim prijatelјima, da oni čak nisu dozvolili ulaz kosovskoj delagaciji", naveo je Vučić.

"Važno je da pokušamo da rešimo odnos Srba i Albanaca"

Predsednik Aleksandar Vučić je istakao da dijalog o Kosovu i Metohiji već traje, ali da će biti institucionalizovan. Naglasio je da će biti tu da sasluša sve koji budu učesnici.

Na pitanje gde će dijalog odvijati, Vučić navodi da će Vlada logistički organizovati dijalog.

"Teško da se održava u Predsedništvu zato što bi neko rekao da to nije dijalog, već je to priča jednog čoveka. Mislim da će Vlada preuzeti logistički deo da skupi i da razgovara sa nastavnicima, profesorima, da se razgovara sa predstavnicima Akademije i Crkve", naveo je predsednik.

Ponovio je da je spreman da razgovara i sa njima i sa svima drugima – nevladim sektorom, civilnim sektorom, kao i da su političke stranke deo dijaloga.

"Političke stranke u parlamentu su se u najvećem delu izjasnile govoreći i u parlamentu i na posebnim odborima i posebnim sednicama", rekao je Vučić.

Istakao je da nije pitanje agende u dijalogu, jer svako treba da kaže ono što misli da je rešenje.

"Mislim da je važno da pokušamo da rešimo odnos Srba i Albanaca jednom zauvek, a da li ćemo imati snage za to? Plašim se da nećemo, voleo bih da hoćemo", ukazao je Vučić.

"Mislim da je pitanje odgovornosti svačije da bude odgovoran prema svojoj deci, prema budućnosti, a ne da uvek obmanjujemo sebe u bilo kom pogledu bilo da se busamo u prsa kao velikosrbi, a velikosrbi smo samo pored malog ekrana uz smoki i topao čaj, ili da budemo oni koji će nešto drugima dati, a da nismo ni pokušali da nešto svoje sačuvamo", dodao je Vučić.

Dodao je da je siguran da će mnogo toga usvojiti od pametnih lјudi koji će iznositi svoje stavove u narednim mesecima.

Govoreći o komentarima u nemačkom listu da je hrabar potez pokrenuti dijalog, ali i tumačenju da time hoće da kaže Srbima da je Kosovo izgublјeno, Vučić kaže da se ne bi borio da je izgublјeno.

"Ja hoću Srbima da kažem da imamo realnost koja nije onakva kakva nam se dopada, a da je izgublјeno, ne bih se za njega ovoliko borio", istakao je predsednik.

Naveo je da je trpeo lično najteže pretnje i da će jednog dana o tome možda knjigu da napiše.

"Bio sam najčvršći u razgovorima kada je trebalo da nam dovedu Albance kao policajce na sever Kosova, tad su mi rekli – gotova ti je karijera, propao si, mi smo ovakve slučajeve imali, uništićemo te za mesec, a ja sam rekao – vi svoj posao radite kao što hoćete, ja to ne prihvatam, a vi nađite druge lјude da potpišu", naveo je Vučić.

Komentarišući izjave opozicije da je dijalog zakasnio, jer je trebalo da bude pre potpisivanja Briselskog sporazuma, Vučić kaže da ne zna što ga nisu napravili do 2012. godine.

"Ja sam večeras govorio i nisam nikoga napao, nisam nikome nijednu lošu reč rekao, sebe sam stavio na stub da budem kriv svim lažnim junacima i da budem kriv svima onima koji bi olako sve bacili u vodu tek tako zato što im je tako palo na pamet. Prihvatam i nije mi to nikakav problem", istakao je Vučić.

"Uvek sam spreman i da saslušam i da odgovorim, ali i da saznam nešto i da to tehnički primenimo, jer taj dijalog treba da dovede do nečeg dobrog za našu zemlјu i, ako ništa drugo, dovešće do nečega dobrog i već je doveo do nečega dobrog. Da lјudi u Srbiji znaju kakva je situacija na KiM, da ne živimo ni u mitskoj prošlosti, a ni u lažima da smo sve izgubili", napomenuo je Vučić.

Naveo je da Srbi nisu ostvarili svoj cilј – formiranje ZSO, ali da nisu pretrpeli ni gubitke.

"Nismo, ali nismo ni pretrpeli bilo kakve gubitke. Gubitke možete da vidite pre svega u životima naših lјudi i možete da vidite da li kontrolišu Albanci teritoriju na kojoj Srbi žive na način na koji su želeli ili ne", rekao je Vučić.

Kao primer naveo je pokušaj slanja jedinica ROSU na sever Kosova.

"Uz naše žestoko suprotstavlјanje kada su poslali ROSU jedinice, uz moje žestoke sukobe i sa pojedinim predstavnicima drugih zemalјa u kojima smo i vikali jedni na druge i vređali jedni druge, oni su povukli ROSU jedinice, čija namera nije bila da dođu tamo na pet minuta, nego da dođu i da ostanu zauvek, a kao što vidite, danas ih nema na severu KiM", napomenuo je Vučić.

Dodao je da je na severu Kosova sada 99 odsto Srba koji su policajci u KPS-u.

Poslednje vesti

Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 65 282 1980
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina