MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: 22. oktobar biće dan srpskog jedinstva i pobede
Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 65 282 1980
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina

Đurić: 22. oktobar biće dan srpskog jedinstva i pobede

10. oktobar 2017. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić danas je u Gračanici poručio da će 22. oktobar, kada se na KiM održavaju lokalni izbori, biti dan srpskog jedinstva i srpske pobede na Kosovu i Metohiji.

Đurić

Foto: Kancelarija za KiM

Đurić je, govoreći na predizbornom skupu Srpske liste, istakao da je Gračanica tvrd srpski orah, ali i seme iz koga treba da nikne srpski opstanak u budućem vremenu, te da zato nije svejedno da li će na predstojećim lokalnim izborima pobediti Srpska lista, ili oni koji bi radije da sarađuju sa Prištinom nego sa Beogradom.

On je podsetio da je srpski narod na KiM treći put za šest meseci suočen sa izazovom izbora, na kojima će mnogi pokušati da slome i razdrobe srpski korpus na KiM, i izrazio uverenje da će Srbi na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i svoje države jedinstveno, složno i snažno stati u odbranu onog što je njihovo.

"I danas u Gračanici, za koju sa pravom možemo reći da je tvrd srpski orah u centralnom Kosmetu, ovde okuplјeni, na nekoliko kilometara od Gazimestana i centra Prištine, iz koje su mnogi od vas pre manje od dve decenije proterani, sabiramo se da kažemo da ćemo i treći i stoti put ako treba da kažemo da je Gračanica srpsko mesto koje bira srpskog lidera koji će i voditi politiku u saradnji sa Srbijom", rekao je Đurić.

Budući gradonačelnik Srđan Popović će, prema Đurićevim rečima, imati zadatak da Gračanicu preobrazi iz konglomerata nekoliko seoskih naselјa u nešto što treba da liči na srpsku gradsku sredinu na centralnom Kosmetu, i u tome će imati podršku Vlade Srbije, svih institucija i svih kapaciteta koji kao narod možemo da stavimo na raspolaganje.

"Mnogo je onih koji pokušavaju da ove lokalne izbore iskoriste kao poligon za mešetarenje za jeftin politički profit, ne bi li uzeli deo lokalne vlasti kako bi stekli kapacitet da trguju sa Prištinom i međunarodnom zajednicom", kazao je Đurić.

Zamislite samo, naveo je on, da, ne daj bože, u nekoj od 10 opština sa srpskom većinom, umesto gradonačelnika koji će da radi i sarađuje sa Beogradom i da bude deo državne politike Srbije, dođu lјudi koji će bliže da sarađuju sa Prištinom i drugim centrima moći i odlučivanja.

"Zamislite šta bi se desilo sa našim školama i bolnicama, sa svim onim stvarima od kojih zavisi naš opstanak i ostanak na KiM", upozorio je Đurić.

Skupu je prisustvovao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je upozorio da su pred Srbima na KiM lokalni izbori, koji zbog svog značaja nisu samo lokalni izbori.

"Ovo nisu izbori samo za gradonačelnika i odbornike i zato je bitno da budete strplјivi, uporni i da 22. svi izađete na izbore i glasate za Srpsku listu i Srđana Popovića, i da pošalјete jasnu poruku da smo jedinstveni da nas niko ne može razdvojiti, da vodite odgovornu politiku koja je u saglasju sa politikom Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića", rekao je Vučević.

On je konstatovao da se geopolitička situacija menja i da je važno biti mudar i donositi racionalne političke odluke, a racionalna odluka je da Srpska lista pobedi svuda gde živi srpski narod na KiM.

"Hoću da vam se vrati osmeh na lica, da imate gužvu u porodilištu u Gračanici, da su vam tesne škole, da gradite nove kuće, da Gračanica ima više naših stanovnika, to je politika Vlade Srbije", rekao je Vučević. Predsednik Srpske liste Goran Rakić kazao je da se na predstojećim izborima glasa za opstanak srpskog naroda na KiM, i izrazio uverenje da će Srbi u svim opštinama jasno poručiti da se neće predati.

Kandidat Srpske liste za gradonačelnika Gračanice Srđan Popović obećao je da će učiniti sve da srpskom narodu pomogne da opstane i gradi budućnost u centralnom Kosmetu.

"Stanje je takvo da je Srpska lista najjači politički subjekat na teritoriji opštine Gračanica i naša je obaveza da ovoj mladosti stvorimo mogućnost za opstanak, da im omogućimo da rade, da se razvijemo u grad, da poštujemo pretke i da gledamo u budućnost", rekao je Popović.

Poslednje vesti

Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 65 282 1980
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina