MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Otvoren Centar za razvoj karijere u Kosovskoj Mitrovici, posao za 15 mladih
Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 65 283 1984
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina

Otvoren Centar za razvoj karijere u Kosovskoj Mitrovici, posao za 15 mladih

20. oktobar 2017. Izvor: Tanjug

Centar za razvoj karijere na Fakultetu tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici svečano je otvoren danas i u njemu je mesto našlo 15 mladih IT stručnjaka, odakle će kao programeri raditi za najveće IT kompanije.

Dan opštine Leposavić

Foto: Kancelarija za KiM

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, koji je presekao vrpcu na novom kabinetu sa 15 radnih jedinica, istakao je da će se taj, kako ga je nazvao, mini tehnološki park, razviti u narednom periodu. Dodao je i da je već za sledeću godinu planirano da se kabinet sa 15 radnih jedinica proširi za više od 500 kvadrata, kao i da se ukupna kvota za IT za Univerzitet u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici poveća.

“To je ukupna agenda vlade i ja kao zamenik premijerke, potpredsednik za IT savet, posebno smatram da je to važno za sve građane u svim delovima Srbije, a da je za mlade lјude na području KiM najvažnije.

Jako mi je drago što smo videli veliku zainteresovanost lјudi i što će se taj projekat razvijati”, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, ima još dosta posla da se podigne ukupan nivo kvaliteta rada u visokoškolskim ustanovama, ne samo na području Kosovske Mitrovice, nego i na području drugih univerziteta.

“Takođe, novi zakoni su usvojeni i mislim da ćemo imati mnogo bolјu vezu poslodavaca, privrede, mladih lјudi i nekoga ko će imati proces dualnog modela i na visokom obrazovanju”, rekao je Šarčević.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, koji je takođe prisustvovao svečanom otvaranju, rekao je da je danas “veliki i važan dan za Kosovsku Mitrovicu, koja postaje grad nauke, tehnologije, IT”.

“Danas je 15 mladih lјudi našlo ovde svoje radno mesto, gde će kao programeri rušiti granice i barijere koje su im veštački nametnute. Mi ćemo nastaviti da podržavamo te projekte, zajedno sa Ministarstvom prosvete, Skupštinom grada Beograda, koji su pomogli ovaj IT centar sa 15 mladih lјudi, koji su pronašli posao, da za kratko vreme zaživi”, rekao je Đurić.

On je uveren u to da se znanjem, umećem i talentima koje imaju naši lјudi na KiM mogu srušiti i sve barijere i osigurati egzistencija na KiM.

“Jer, jedna od glavnih prednosti je što će ovi mladi lјudi raditi odavde, iz Kosovske Mitrovice, za neke od najeminentnijih IT kompanija u svetu, dobijaće za to novčane naknade koje nisu male za naše životne standarde i moći će sebi da priušte ostanak i opstanak na ovim prostorima”, rekao je Đurić.

Član Gradskog veća Beograda, grada koji je pomogao projekat, Dragomir Petronijević, rekao je da je novi centar inkubator gde će znanje koje su mladi stekli na Univerzitetu, njihova kreativnost i ideje doneti novac.

"Ovo nije projekat gde će vlada Srbije da daje neke subvencije vama, da vam pomaže, već, to je projekat gde ćete vi zarađivati novac i hoćemo puno takvih projekata i kao grad Beograd smo na raspolaganju i uvek ćemo biti tu da pomognemo svakom srpskom gradu da nađu posao i razvijaju svoje ideje, u mestu gde su se rodili i da mogu da ostanu tu”, kaže Petronijević.

Nakon svečanog otvaranja Centra za razvoj karijere, ministar Šarčević i direktor Kancelarije za KiM Đurić obišli su i nedavno izgrađenu Studentsku polikliniku pri Studentskom centru "Priština".

Poslednje vesti

Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 65 283 1984
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina