MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Šarčević i Đurić: Izvesnost institucionalnog opstanka srpskog obrazovanja na KiM
Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 65 283 1984
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina

Šarčević i Đurić: Izvesnost institucionalnog opstanka srpskog obrazovanja na KiM

21. oktobar 2017. Izvor: Tanjug

Reforme u obrazovanju su vidlјive, a zakonima je doneta široka osnova da se krene u kvalitetnije obrazovanje, izjavio je danas resorni ministar Mladen Šarčević na sastanku sa direktorima svih predškolskih i školskih ustanova na KiM.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da srpsko obrazovanje na KiM ima izvesnost i da će ostati u formi institucionalnog organizovanja, kakvo ima danas, u sklopu sistema i uz podršku Republike Srbije.

Šarčević je na sastanku rekao da će u obrazovanju biti redizajnirano sve od pokreta gorana, ishrane u školama, turizma, do drugih stvari.

Najavio je i reformisanje Ministarstva prosvete, tako što će se uvesti sistem kvaliteta i veća efikasnost u radu.

“To prati i bolјi standard zaposlenih u obrazovanju, izmene nastavnih planova i programa, kao i kompletno novi sistem digitalizacije u školama. Sve se to dugo čekalo. Sam početak sistemskog zakona govori o promeni učenja, načina rada, nastave", rekao je Šarčević.

Uloga direktora, ističe Šarčević, biće značajnije bolјa nego što je bila, jer, kako smatra, ako je direktor dobar - i ustanova je dobra.

On je dodao i da će plata direktora po katalogu zanimanja biti u rangu redovnog profesora na univerzitetu.

Objasnio je i da novi zakon o obrazovanju na prvi pogled daje velika ovlašćenja ministru, “ali samo kao filteru”, dok će demokratska volјa kolektiva ostati kao do sada.

Šarčević je precizirao da će ministar kontrolisati kako se škole kreću i kako to popraviti.

Ministar kaže da će on “najmanje biti birokrata” i da će direktorima zaista dati odrešene ruke da se bave uređivanjem svojih ustanova, kao što je izbor udžbenika, kalendar...

Ako se želi kvalitet, onda, kako smatra ministra, prvi čovek mora taj kvalitet da zasluži i da sprovodi, a ističe da će vrlo brzo interes svakog kolektiva biti takav da bira najbolјeg među njima, jer, sa najbolјim, dobiće se najbolјe plate.

“Rangiranje škola ići će na razne načine, ali i kroz finansije. Eksterno vrednovanje ćemo pojačati", naveo je ministar ddoajući da će takođe u ministarstvu biti uveden sistem kvaliteta rada kroz ISO standarde.

Za plate je rekao da će biti bolјe kako Srbija bude bogatija.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, koji je takođe prisustvovao sastanku, rekao je da svi treba da znaju da srpsko obrazovanje na KiM ima izvesnost i da je “potpuno izvesno” da će ostati u formi institucionalnog organizovanja, kakvo ima danas, u sklopu sistema i uz podršku Republike Srbije.

“I to je nešto na šta morate da računate u budućnosti. Jasno je da nema budućnosti i opstanka srpskog naroda na KiM bez onoga što vi uradite za našu decu, bez brige i vaspitanja, čuvanja dece koje vi pružate u vašim ustanovama. U narednom periodu, kao vlada planiramo da nastavimo da ulažemo u srpsko obrazovanje na KiM, kako osnovno, tako srednje i visoko”, rekao je Đurić.

Ranije danas, ministar Šarčević sastao se sa v.d. rektorom Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Blagojem Nedelјkovićem i prorektorima tog univerziteta i poručio da će država dosta uložiti u taj “mladi univerzitet”, koji je, prema njegovom oceni, jako bitan i svrstava se u rang šest velikih državnih univerziteta.

“Kosovska Mitrovica živi od mladog sveta, tako da ovde moramo dovesti još kompanija iz IT sektora, moramo mladim lјudima dati dobru šansu”, istakao je Šarčević.

Prema njegovim rečima, sastanak je bio motivacioni, da se vidi koji su sve problemi i od prostornih, kadrovskih do svih onih drugih i kako da se reše, a ističe da je država vidlјivija i prepoznata više, nego na drugim mestima, zbog okolnosti u kojima rade, ali da to nije mana.

“Ja sam ovaj sastanak planirao još pre mesec i po dana, međutim bio mi je sprečen ulazak, tako da smo letos doveli do promene u rukovođenju Univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i mislim da smo napravili dobar potez, jer, država je ovde vidlјivija", rekao je Šarčević.

Poslednje vesti

Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 65 283 1984
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina