MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Priština koči ZSO uz podršku dela međunarodne zajednice
Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 65 283 1984
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina

Đurić: Priština koči ZSO uz podršku dela međunarodne zajednice

12. novembar 2017.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da ne veruje da Priština samostalno koči formiranje Zajednice srpskih opština, jer za svaki potez ili njegovo nepreduzimanje ima prećutnu ili eksplicitnu saglasnost dela međunarodne zajednice koji je podržava.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za KiM

"Šest godina učestvujemo u razgovorima, 236 sastanaka, hvala bogu doprineli smo da se sačuva mir, ali nisam još video nijedan značajniji potez koji je Priština povukla ili nije povukla, a da za tako nešto nije imala prećutnu ili eksplicitnu saglasnost onih koji ih podržavaju u delu međunarodne zajednice", rekao je Đurić odgovarajući na pitanje novinara o ZSO.

To, dodaje, Prištinu ne amnestira od obaveze da sprovede ono što je dogovoreno.

"Ta štoperica koja je ovde u Beogradu radi. Danas je 1675. dan od kako duguju formiranje ZSO", kaže Đurić.

Na pitanje o ponavlјanju lokalnih izbora u Partešu, Đurić je rekao da je Srpska lista meta pritisaka Prištine što se, dodao je on, vidi i na primeru poništavanja izbora u Partešu gde je kanididat Srpske liste pobedio u prvom krugu.

Podsetio je i na druge primere pritisaka na Srpsku listu, navodeći da su njeni predstavnici saslušavani, hapšeni, vođeni u takozvanu kosovsku obaveštajnu službu, da je 16 Srba u Leposaviću otpušteno sa posla samo zato što su bili za Srpsku listu i za jedinstvo sa državom Srbijom.

"Ti pritisci se nastavlјu i to samo pokazuje koliko nekome ne odgovara i koliko se neko panično plaši toga da Srbi budu složni, da svoju politiku koordiniraju sa državom Srbijom, sa predsednikom Vučićem, da deluju homogeno kao što nisu delovali u ranijim istorijskim periodima, a sada počinjj da deluju i deluju zahvalјujući tom jedinstvu koje stvaramo", rekao je Đurić.

Poručio je da Srbi ne mogu biti korišćeni kao folklor za politički establišment u Prištini.

"To nije više slučaj i to više nikad neće biti slučaj. Srbi su danas na KiM složni, jedinstveni, okuplјeni oko svoje države Srbije, svoju politiku usaglašavaju i koordiniraju sa nama i tako će ostati. Srpska lista će nastaviti da se bori i za to ima našu punu podršku", podvukao je Đurić.

Poslednje vesti

Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 65 283 1984
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina