MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Naučna zajednica o modelu za rešenje kosovskog pitanja
Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 65 283 1984
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina

Naučna zajednica o modelu za rešenje kosovskog pitanja

12. novembar 2017. Izvor: Tanjug

U nastavku unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji koji je pokrenut na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o mogućim rešenjima tog pitanja mišlјenja su danas izneli predstavnici 22 instituta društvenih nauka i više od 50 naučnoistraživačkih radnika.

Naučna zajednica

Foto: Kancelarija za KiM

Direktori i saradnici akreditovanih instituta humanističkih i društvenih nauka u Srbiji, uklјučujući i institute SANU, govorili su o rešenju kosovskog pitanja u svetlu širih, evropskih integracija, predlagali veliku međunarodnu konferenciju za nalaženje celovitog, održivog, pravednog i trajnog rešenja, ali i formiranje nacionalne komisije za izradu modela rešenja.

Većina je istakla potrebu osnaživanja srpske zajednice u pokrajini, insistiranje na imovinskim i ličnim pravima, ali i snaženje Srbije pre svega na ekonomskog, a onda i na institucionalnom planu kao načinu za relaksiranje problema na KiM.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je novinarima u pauzi današnje rasprave da su se čula različita, ponekad i dijametralno suprotna gledišta po pitanju KiM, ali da je to i kvalitet diskusije, dok je za generalnog sekretara predsednika Srbije Nikolu Selakovića diskusija pokazala da pitanje KiM nije isklјučivo pitanje za političare, već za svakoga ko u Srbiji radi, stvara, živi i podiže svoju decu.

Đurić kaže da je današnji okrugli sto pokazao je da je došlo do mobilizacije akademskih i intelektualnih potencijala Srbije sa cilјem da se bolјe sagleda, zajednički deluje i efikasnije radi na nalaženju što je mogućeg šireg sprektra rešenja i stavova za jedan od najsloženijih problema sa kojim se naša država ii društvo suočavaju.

“Sintetisaćemo i popisati sve ono što je rečeno, dostaviti to predsedniku Srbije koji je već i nakon prethodnog okruglog stola istakao da je i sam imao prilike da mnogo toga novog čuje i sazna od naših uglednih pravnika”, kaže Đurić.

Selaković je rekao da su se danas čuli različiti stavovi i mišlјenje, ali i mnogi predlozi koji nisu mogli da se čuju do sada na političkim formuma i u parlamentu.

Napomenuo je da izuzetno ozbilјna izlaganja učesnika današnjeg okruglog stola svedoče da se naučnoistraživačka zajednica odaziva pozivu Vučića na unutrašnji dijalog.

“Današnji okrugli sto i ono što predstoji samo pokazuje koliko je incijativa predsednika Vučića nacionalno odgovorna”, rekao je Selaković i naveo da se na ovaj način pitanje KiM vraća u fokus našeg dnevnog, ali i strateškog političkog života i deovanja, kao i delovanja cictave nacije.

Među predstavnicima naučnoistrazivačke zajednice moglo se čuti, kaže Selaković, mnogo više i zdrave i nacionalne i potpuno realne političke priče nego štt nekada možete da čujete od lјudi koji se bave politikom.

“Dijalog se nastavlјa, očekujemo uskoro održavanje i sledećeg okruglog stokla u Matici srpskoj u Novom Sadu koja se prijavila kao organizator”, rekao je Selaković.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izrazio je zadovolјstvo što je poziv predsednika Vučića na unutrašnji dijalog o KiM nastavio svoje delovanje I što je posle pravnika, današnji skup okupio naučnike iz obalsti društveno-humaističke nauke, akreditovanih inšituta i instituta SANU.

Odziv je, kaže, dobar, i lјudi su volјni da diskutuju I vrlo zrelo govore o ovoj temi I o svim problemima koje postoji, ali I navodi da naučnici neće dati političko rešenje, ali će dati mnoge naučne istine koje su jako bitne za resavanje ovakvih situacija pozivajući se na mnoge druge evropske modele a I sam istorijat sukoba.

“Činjenica je da je više govornika istaklo da je uspešna država jako dobro rešenje svakog problema”, rekao je Šarčević I naveo da očekuje da će naši naučnici, istoričari, sociolozi, arheolozi i mnogi drugi dati jako korisne savete.

Direktor Instituta za savremenu istoriju Momčilo Pavlović rekao je da su današnje diskusije pokazale da ne postoji jedno rešenje i ne postoji brzo rešenje.

“Istorija ne miruje i međunarodne okolnosti često na ovim prostorima diktiraju dinamiku odnosa i mogu relativizovati ali i pogoršati stanje kakvo jeste. Istorija pokazuje da na Balkanu uvek može biti gore nego što jeste”, primetio je Pavlović.

On smatra da problem KiM treba ipak rešavati u širem, evropskom i balkanskom kontekstu, ili vezivanjem albanskog pitanja koje realno postoji na čitavom Balkanu sa srpskim pitanjem koje takođe postoji u nekoliko država nastalih na "razvalinama" Jugoslavije.

Poslednje vesti

Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 65 283 1984
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina