MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Omogućiti pristup SPC njenim svetinjama na KiM
Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 65 283 1984
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina

Đurić: Omogućiti pristup SPC njenim svetinjama na KiM

13. novembar 2017. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je danas da je dobro što je Srpska pravoslavna crkva dobila makar papir koji potvrđuje da joj pripada zemlјište oko hrama Hrista Spasa u Prištini, ali je istakao da bi SPC trebalo omogućiti pristup njenim svetinjama na KiM.

Marko Đurić

Foto: Tanjug

Đurić je to rekao gostujući na televiziji Pink, u komentaru na odluku kosovskog Apelacionog suda da zemlјište oko nezavršenog hrama Hrista Spasa u Prištini pripada SPC, što je ocenio kao "pobedu za pravdu".

"Dobro je da Srpska pravoslavna crkva dobije makar papir, pošto već više od jedne decenije nema pristupa, a pravi uspeh i pravi znak normalnog odnosa prema SPC bio bi da joj se omogući da ima pristup (svetinjama)", istakao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Đurić je podsetio da je crkva u Prištini bila predmet skrnavlјenja i napada, te da još predstavnicima SPC nije omogućeno ni da je obilaze, a kamoli da nastave radove.

On je ukazao da je Vlada Srbije u prethodne tri godine obnovila 36 hramova - crkava i manastira - na KiM, od kojih prošle godine 11, navodeći da se trenutno radi restauracija fresaka u manastiru Gračanica, da su u manastiru Banjska konak, kao i u Dragancu, potpuno obnovlјen...

"Trudimo se da naše verske objekte, svetinje stare vekovima, sačuvamo i zaštitimo i time pokažemo da kao članica Uneska brinemo i vodimo računa o našoj baštini - za razliku od onih koji se trude na svaki način našim lјudima bude što teže - i da imamo dobar pristup našim svetinjama", istakao je Đurić.

On se osvrnuo i na drugi Okrugli sto koji je danas održan u Palati Srbija u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM, ocenivši da je taj skup doneo novi kvalitet u diskusiju o Kosovu.

"Preko 50 naučnih radova - doktora nauka, profesora, naučnih savetnika - i 22 akreditovana naučna instituta odazvali su se pozivu predsednika Aleksandra Vučića, predstavili su svoje radove i stavove", rekao je Đurić.

Kako je konstatovao, na Okruglom stolu mogli su se čuti mnogi različiti, pa i oprečni stavovi, ali je naglasio da sve to ojačava naš kapacitet da razgovaramo o Kosovu i Metohiji, a takođe je ukazao da su se na skupu čule i neke nove ideje.

"Kao i nakon prethodnog Okruglog stola, i od predsednika Vučića sam čuo da je i on čuo neke čak nove ideje po pitanju KiM od učesnika Okruglog stola, profesora pravnog fakulteta", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, dobro je da je došlo do mobilizacije srpske akademske, naučne i intelektualne javnosti za bavlјenje pitanjem KiM jer je, kaže, jako važno da sve naše umne resurse iskoristimo.

"Mi ćemo se kao radna grupa truditi da sve to što dobijemo od naših najumnijih glava saberemo, sistematizujemo, analitički pripremimo i učinimo raspoloživim celokupnom državnom rukovodstvu i javnosti Srbije", rekao je Đurić.

On je napomenuo da je već pokrenut sajt www.unutrasnjidijalog.gov.rs na kome se najavlјuju i predstavlјaju rezultati rada radnih grupa.

Poslednje vesti

Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 65 283 1984
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina