MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić:Neki misle da SRB nije dovolјno pregažena i ponižena
Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 65 283 1984
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina

Vučić:Neki misle da Srbija nije dovolјno pregažena i ponižena

14. novembar 2017. Izvor: Tanjug

Neki misle da Srbija nije dovolјno pregažena i ponižena i da je samo pregažena i ponižena Srbija dobra Srbija, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić povodom stava Bakira Izetbegovića o priznavanju Kosova i Metohije i ocenio da će ta izjava imati dalekosežne političke i pravne posledice.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

"Taj intervju komplikuje mnogo toga u regionu", rekao je Vučić novinarima, a na relativizovanje težine Izetbegovićeve izjave uzvratio opaskom da bi on, da je rekao da treba priznati nezavisnost Republike Srpske, završio u Hagu.

"Reč je o ozbilјnijoj izjavi nego što bilo ko u Srbiji u ovom trenutku može da sagleda", rekao je srpski predsednik.

Smatra da se "mnogo toga promenilo tim intervjuom" i najavlјuje da će "srpski odgovor uslediti za nekoliko dana".

"Mnogo se toga promenilo tim intervjuom, i ne samo da se on (Izetbegović) nada priznanju Kosova, a da se teritorijalni integritet BiH brani ratom, dok s druge strane, kako ispada, Srbija valјda treba da isporuči delove svoje teritorije uz kafu i ratluk", primetio je Vučić te poručio da je reč o mešanju u neka posla s kojima on nema nikakve veze, niti na to ima prava.

Vučić ukazuje da je Izetbegovićev intervju kompleksan i da će imati dalekosežne političke i druge posledice, da će Srbija sve ozbilјno sagledati, iz svih uglova, i probati da nađe najbolјe rešenje, ali i da je jasno da treba sami pametno da radimo, jer nećemo imati podršku međunarodne zajednice.

Povodom Izetbegovićevih stavova o Sandžaku, kao i njegove opaske da smo, posle mnogo truda da se napreduje, "izgleda ponovo ušli u nemirne političke vode u regionu", rekao je da ne želi dalјe da komentariše, da je sa sardnicima prošle noći analizirao ovu situaciju, te da sve treba da se slegne.

"Taj intervjuu komplikuje mnogo toga u regionu, to je sve što mogu da kažem. Ne mogu da govorim ružne stavri o Bakiru, niti bilo kom drugom. Stvari izgledaju drugačije nego što su izgledale juče", istakao je i dodao da, međutim, ne žurimo i nećemo da trčimo pred rudu.

Istakao je, odgovarajući na pitanja novinara, da ne bi u ovom trenutku da govori o tome kakav će biti srpski odgovor, da je potrebno da prođe nekoliko dana, ali je i primetio da je kojim slučajem on dao takvu izjavu - već bi "nam ceo svet pao na glavu".

"Šta bi bilo da sam izgovorio da RS treba da bude nezavisna, oterali bi me u Hag u roku od 15 dana", primetio je.

Jasno je, dodaje, na račun Srbije može da izgovori ko šta hoće, šta im padne na pamet, zato, poručio je, i bole priče iz sveta o tome da sve strane treba da se smire.

Šta to znači, zapitao je, da se sve strane smire, kad on, kako je rekao, juče nije izgovorio ni reč na tu temu.

"Pitam se koje su to strane, nisam juče ništa rekao, koje su to strane", zapitao je i dodao da kad je reč o komentaru Saše Jankovića na Tviteru povodom izjave Izetbegovićam, a gde on optužuje Vučića da opet izaziva problem da bi navodno rešavao, predsednik Srbije rekao je da ne može da komentariše one koji uvek idu protiv svoje države, "čak i kad nemaju nikakav razlog".

"Vučić pravi krizu, valјda zato što sam juče udisao vazduh", primetio je i naveo da će srpski odgovor na Izetbegovića uslediti narednih dana, te pomenuo da će sednica Saveta za nacionalnu bezbednost tim povodom biti održana u četrvtak.

Zaklјučio je da u ovom slučaju moramo da donosimo najbolјe odluke za svoju zemlјu i narod, ali ne da budemo dvolični tako što štitimo sebe, a zalažemo se za secesiju u drugim državama.

Na pitanje da li neko iz međunarodne zajednice stoji iza Izetbegovićevog stava, odnosno da li mu je neko dao vetar u leđa, rekao je:

"To ne znam. Ono što mogu da vam garantujem to je da naša suza neće naići ni na tugu, ni na plač, ni na razumevanje međunarodne zajednice. Oni će reći,'' e pa to je sve u redu, i mi smatramo da je Kosovo nezavisno'', oni će reći ''pa to se podrazumeva, ali vi Srbi nemate pravo da se žalite na bilo šta, vaš teritorijalni integritet je srušen, zgažen'', govorim iz njihovog ugla, i to su sad nove činjenice", rekao je Vučić.

Kada im, navodi, kažete kako to danas štite teritorijalni integritet Španije, BiH i svih mogućih, a srpski integritet i celovitost niste štitili pre devet godina stanu pogledaju u plafon ili u nebo i baš ih briga za sve.

"Biće nam još teže i oko KiM i svih drugih pitanja zato što neko u svetu smatra da Srbija nije dovolјno poražena dok nije sasvim pregažena i ponižena. Moj posao kao predsednika Srbije je da im ne dozvolim, ma koliko jaki i moćni bili, ni da Srbiju pregaze i da ne dozvolim da ikada Srbiju i građane Srbije ponize. I tako ću da se držim", istakao je Vučić.

Vučić: Nema iskrene suze za bilo koju srpsku žrtvu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji i spomen sobu posvećenu žrtvama i najavio proširenje mandata vladine komisije za nestale i na ubijena i kidnapovana lica.

Rekao je da će biti postavlјena spomen soba za sve kosovskometohijske i druge žrtve i poručio da se nada da ćemo uspeti da sačuvamo svoju zemlјu i da nemamo više ovakvih spomen spoba.

Vučić je naveo da je na ovakvom mestu teško racionalno govoriti, ali da će se pokušati, ako postoje bilo kakve osnove sumnje da se vode istrage protiv počinioca zločina.

U tom smislu predsednik Srbije je rekao da se ne može mnogo očekivati, ne zato što nema želјe da se to uradi, već zbog toga što je puno vremena prošlo.

"Mi Srbi, i ponosan sam na to, uspeli smo da pokažemo poštovanje prema žrtvarma drugih naroda i osudimo mnoge koji su sa srpskim imenom i prezimenom počinili zločine. A, ono što me boli je da malo gde možete da naiđete na iskrenu suzu zbog bilo koje srpske žrtve u međunardnoj zajednici" rekao je Vučić.

Pošto se to neće dogoditi, dodao je Vučić, moramo mi da pokažemo veće poštovanje prema našim žrtvama.

"Moramo da kažemo da su i naše žrtve bile ogromne da smo izgubili mnogo lјudi, da je na stotine hilјada lјudi napustilo svoja ognjišta, da o tome treba da govorimo, rešavamo probleme, ali i da ne zaboravimo na one koji su branili svoju zemlјu i one koji su bili krivi samo zato što su pripadali srpskom rodu", dodao je.

Vučić je naveo da smo uspeli da ekonomski brod koji je tonuo izvučemo na površinu, ali da smo ponovo ušli u politički nemirne vode u regionu ne svojom krivicom.

On je izrazio nadu da ćemo uspeti da sačuvamo svoju zemlјu i da nećemo više imati spomen soba poput ove koju su danas obišli i poručio da će učiniti sve da se pomogne porodicama žrtava.

Udruženje su posetili sa Vučićem i ministar rada Zoran Đorđević, ministar za inovacije Nenad Popović, šef Kancelarija za KiM Marko Đurić i patrijarh srpski Irinej.

Poslednje vesti

Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 65 283 1984
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina