MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Okrugli sto o Kosmetu u Matici srpskoj
Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 67 295 2065
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina

Okrugli sto o Kosmetu u Matici srpskoj

17. novembar 2017. Izvor: RTS

U Matici srpskoj u Novom Sadu održan je još jedan u nizu okruglih stolova Radne grupe Vlade Srbije u okviru podrške unutrašnjem dijalogu o KiM, koji je inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na kojem su se čula mišlјenja predstavnika stručne javnosti o aktuelnoj situaciji i mogućim koracima koji bi doveli do normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Kancelarija za KiM

Foto: Kancelarija za KiM

Učesnici su bili intelektualci, književnici, umetnici, predstavnici SPC, veliki broj sociologa, ekonomista i filozofa, njih 26, a svako je imao priliku da govori deset minuta. Doprinoseći svojim izlaganjima unutrašnjem dijalogu o KiM, najčešće pominjani stavovi odnosili su se na "kupovinu vremena" dok se ne stvore povolјni globalni geopolitički uslovi, na održavanje "statusa kvo" i na neprihvatanje nikakve normalizacije odnosa sa vlastima u Prištini.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da je Matica srpska državotvorna ustanova Srbije i srpskog naroda, a time i jedna od najpozvanijih da okupi umne glave Srbije koji imaju šta da kažu o pitanju Kosova i Metohije.

"Ovde su se još davne 1864. godine, kada je ujedinjenje Srba u srpsku državu izgledalo kao daleki i neostvariv san, okuplјali srpski intelektualci i nacionalni radnici, spremni da ulože sve svoje kapacitete, znanje i energiju da bi do toga došlo. To su bili lјudi koji su imali viziju. Zato kažem da je ovo pravo mesto da razgovaramo o KiM, jer nam je i danas potrebna snažna vizija kako da se kao društvo nosimo sa tim problemom", rekao je Đurić.

Prema njegovoj oceni, važno je što se intelektualna javnost u Srbiji mobilisala i odazvala pozivu predsednika Srbije Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog jer će to, kako smatra Đurić, doprineti jačanju kapaciteta Srbije da se bavi tim problemom.

Od današnje diskusije direktor Vladine Kancelarije za KiM očekuje novi kvalitet koji će se, između ostalog, ogledati u interdisciplinarnom pristupu tom problemu.

Rekao je i da će svoja izlaganja danas izneti lјudi različitih vokacija i iskustava, ali lјudi koje ujedinjava i okuplјa želјa za ostvarivanje naših državnih i nacionalnih cilјeva.

Istakao je da se pažnja međunarodne zajednice velikim delom usmerava na pitanje donošenja pravno obavezujućeg dokumenta u vezi sa KiM, te da je ranije predsednik Vučić saopštio da to neće biti nimalo lako.

"Srbija svoju borbu za Kosovo i Metohiju nastavlјa i cilј je da one koji ne misle kao mi u međunarodnoj zajednici što je moguće više približimo našim stavovima i upoznamo ih sa situacijom vezanom za stanje lјudskih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a o čemu se nedovolјno govori", naveo je Đurić.

Selaković: Intelektualna javnost u Srbiji se budi

Generalni sekretar u Kabinetu predsednika Srbije Nikola Selaković rekao je da je Matica srpska temu Kosova i Metohije stalno držala u žiži svojih interesovanja i delovanja, čak i kada državno rukovodstvo nije bilo zainteresovano da je čuje, te da danas državu i te kako zanima šta misli ta institucija o najvažnijoj političkoj temi u Srbiji, što unutrašnji dijalog o KiM svakako jeste.

"Okolnosti u kojima se vodi današnja politika u Srbiji kada je u pitanju KiM nisu nimalo lake, one su pune izazova i pritisaka i ti pritisci su prisutni dugi niz godina. Oni se samo u metodama menjaju, ali u svojoj suštini ostaju isti. Ti pritisci čine sve da istisnu Srbiju u potpunosti sa Kosova i Metohije i možemo slobodno reći da u vreme rukovođenja vladom Aleksandra Vučića i danas kada je on predsednik, Srbija vodi jednu izuzetnu aktivnu borbu, u okolnostima kada su manevarske mogućnosti izuzeto male i teške", ocenio je Selaković.

Istakao je da Srbija ima jasan interes na KiM koji treba učvrstiti, te da će se unutrašnjim dijalogom postići konsenzus i da će se tako nastaviti politička borba Srbije za KiM.

"Meni se čini da se intelektualna javnost u Srbiji budi, da je motivisana da svako iznese svoje argumentovano mišlјenje bez obzira na orijentaciju toga stava. Mogli ste na dva vrlo respektabilna okrugla stola da čujete upravo različita mišlјenja, od onih koji se zalažu za 'zamrznuti konflikt' i 'status kvo', do onih koji se zalažu za neku vrstu jednog krupnog političkog iskoraka", naveo je generalni sekretar predsednika.

Stanić: Matica srpska doprinosi izgradnji konsenzusa

Predsednik Matice srpske, profesor Dragan Stanić, podsetio je da se institucija kojoj on predsedava odavno bavi pitanjem Kosova i Metohije, te da je od samoproglašenja kosovske nezavisnosti, Letopis Matice srpske pet godina zaredom podsećao srpski narod kako bi se trebalo odnositi prema novonastaloj situaciji u južnoj srpskoj pokrajini.

Poziv koji je upućen na dijalog, Matica srpska nije osećala kao nešto što je dolazilo spolјa, nego što dolazi iznutra, iz suštine srpske kulture, istorije i duhovnosti.

"Nama je zadovolјstvo što smo pozvali viđene matičare i lјude koji se tom temom bave duži niz godina i oni će imati prilike da slobodno izlože stavove", rekao je Stanić.

Prema njegovoj oceni, Matica srpska i na taj način doprinosi stabilizaciji mišlјenja u društvu i tako doprinosi jednoj vrsti izgradnje konsenzusa koja je neophodna o svim važnim pitanjima u vezi sa KiM.

Radna grupa za pružanje podrške vođenju unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji nastaviće održavanje okruglih stolova u gradovima Srbije.

Kako je ranije najavio predsednik Vučić, unutrašnji dijalog bi trebalo da dobije konkretne zaklјučke u martu naredne godine.

Poslednje vesti

Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 67 295 2065
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina