MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Kozarev: Interno raselјenima se mora omogućiti povratak
Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 67 295 2065
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina

Kozarev: Interno raselјenima se mora omogućiti povratak

25. novembar 2017.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev izjavio je danas da su u protekle dve decenije uslovi za održivi povratak interno raselјenih na Kosovo i Metohiju bili veoma loši, što je opredelilo veliki broj raselјenih za integraciju u mesta raselјenja, međutim povratak, kako je naglasio, mora ostati ravnopravna opcija trajnog rešenja.

Dušan Kozarev

Foto: Kancelarija za KiM

„Upravo činjenica da i nakon toliko godina još uvek postoje raselјeni koji izražavaju spremnost da se vrate na Kosovo i Meothiju, što govori iskustvo naše Kancelarije, ali i rezultati anketiranja UNHCR-a sprovedenog u 2016. godini, obavezuje sve nas da obezbedimo uslove za održivi povratak“, rekao je Kozarev je u Podgorici, na sastanku „Skopske inicijative“ za rešavanje problema raselјenih sa Kosova i Metohije.

Prema njegovim rečima, razlozi koji su doveli do uspostavlјanja ovog regionalnog procesa dodatno argumentuju potrebu za modelom projekta povratka koji sprovodi Kancelarija za Kosovo i Metohiju, poznatog kao Sunčana dolina.

Kozarev je naglasio da je neophodna ustalјena razmena informacija i učestala saradnja kroz format Skopske inicijative, ali i donatorska podrška, kako bi se ubrzao proces dolaženja do konkretnih i održivih rezultata.

On je izrazio žalјenje zbog činjenice da su u procesu povratka interno raselјenih i dalјe prisutni svi ranije isticani problemi vezani za bezbednost, imovinu i pristup pravima.

„Hapšenja raselјenih lica i povratnika na osnovu prijava komšija, najčešće uzurpatora njihove imovine, 18 godina nakon progona, ukazuje na organizovanu aktivnost sa cilјem opstrukcije povratka i povraćaja imovine. Sama hapšenja sprovođena su nepotrebno brutalno, pred drugim raselјenima i članovima porodice i određivane su mere pritvora. Sve to ima efekat zastrašivanja raselјenih lica i odvraćanja od povratka ili pokušaja povraćaja svoje imovine“, upozorio je Kozarev.

Prema njegovim rečima, neophodno je da OEBS, UNHCR i druge relevantne misije na Kosovu i Metohiji prate ovakve slučajeve, da se pronađe sistemsko rešenje koje bi podrazumevalo sankcije za lažne optužbe, kompenzaciju za oštećenog i adekvatnu kampanju na lokalnom nivou, kako bi se stalo na put ovoj praksi, otklonio utisak da Priština na taj način pružaju podršku uzurpatorima i povratilo poverenje raselјenih u mogućnost ostvarivanja i zaštite njihovih prava na Kosovu i Metohiji.

Poslednje vesti

Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 67 295 2065
Besplatna pravna pomoć Sunčana dolina