MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Uručene stipendije studentima Univerziteta u Prištini
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
6 83 362 2534
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike
Sunčana dolina

Uručene stipendije studentima Univerziteta u Prištini

04. jul 2018. Izѕvor: Tanjug

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, uručili su danas u Rektoratu Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, 21 ugovor o stipendiranju iz Fonda za mlade talente.

Uručene stipendije studentima

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Na svečanosti, kojoj je prisustvovao i ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, Udovičić je kazao da je danas dodelјeno tri puta više stipendija mladim talentima nego pre četiri godine.

“Ta činjenica nas čini ponosnim. To znači da danas u Kosovskoj Mitrovici imamo tri puta više mladih koji će biti izvrsni pravnici, ekonomisti, doktori i koji će činiti ne samo snažnu sadašnjost, nego će činiti i budućnost u kojoj ćemo se svi ogledati i koja će biti pokretač svega onoga što mi svi zajedno želimo”, kazao je Udovičić.

Poručio je stipendistima da su već danas svi pobednici, te da su dokazali da se trud i rad itekako isplati, kao i da ne treba odustajati, jer su cilјevi tamo gde ih oni sami postavlјaju.

“Danas sa ponosom mogu da kažem da je čast biti stipendista Fonda za mlade talente, ali i odgovornost prema vama samima, vašim roditelјima, ali i prema vašoj generaciji i mlađima i onima koji se ugledaju na vas, jer vi jeste istinski heroji i jeste motiv svima nama”, kazao je ministar.

On je čestitao stipendistima i njihovim roditelјima koji su ih, kako kaže, izveli na pravi put, ali i profesorima u Kosovskoj Mitrovici koji se, prema njegovim rečima, godinama trude da taj Univerzitet ima veći broj studenata i stipendista.

“Ovo danas jeste velika pobeda celokupnog sistema. Ja vam želim da ostanete tako sjajni, da vi postavlјate granice, da idete tamo gde vas snovi vode, da ne postoje prepreke za vas i da i dalјe nas ohrabrujete i uveselјavate na način na koji ste to danas uradili, jer dostojni ste stipendije. Želim da sledeće godine ovaj trend od tri puta više stipendiranih nastavimo i da naredne godine imamo još više studenata u Kosovskoj Mitrovici”, kazao je Udovičić stipendistima.

Đurić, koji je ispred Kancelarije za KiM poklonio tablete stipendistima, naveo je da je Univeritet u Prištini jedini u Srbiji koji ove godine za sada ima više upisanih studenata nego prethodne godine i da je ta ustanova “kičma budućeg razvoja i napretka i opstanka i ostanka srpskog naroda na području Kosova i Metohije”.

“Želim da poručim da će ovaj Univerzitet nastaviti da se razvija u sklopu sistema obrazovanja Republike Srbije uz snažnu podršku Vlade Srbije. Vlada prepoznaje značaj podrške i Univerzitetu i našem obrazovnom sistemu u celini kao jednom od kamena temelјaca opstanka našeg naroda u južnoj pokrajini”, kazao je Đurić.

Navodeći da će sutra biti obeleženo godinu dana rada Vlade, Đurić je kazao da možda nema bolјe prilike nego da iz Kosovske Mitrovice pošalјe poruku Srbiji da je ta vlada podrške Srbima na KiM, Vlada borbe za očuvanje srpskih državnih i nacionalnih interesa na KiM i to ne samo kroz borbu za pregovaračkim stolom, nego i kroz konkretna dela.

Podsetio je da su u južnoj pokrajini obnovlјene škole, bolnice, izgrađeni stanovi za mlade bračne parove, uloženo u nove razvojne projekte koji treba da omoguće zapošlјavanje, prvenstvo u polјoprivredi za koju je ove godine izdvojeno pet puta više sredstava nego lane.

“Naša snažna poruka danas u Kosovskoj Mitrovici jeste da mi planiramo ovde da budemo i ostanemo kao država i kao narod, da to planiramo da činimo na solidaran način uz podršku čitave društveno-političke zajednice. Mi nemamo nameru nigde da idemo, već imamo nameru da jačamo kroz rad, konkretna dela i nauku i obrazovanje, kroz šta ćemo stvoriti i bolјu budućnost za one koji svojim znanjem mogu da doprinesu dalјem razvoju ovog kraja”, kazao je Đurić.

Rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Rade Grbić istakao je da dodela stipendija Fonda za mlade talente na najbolјi način pokazuje nedvosmislenu nameru države Srbije da ulaže u taj Univerzitet.

“Pokazuje nedvosmislenu nameru naše države Srbije da ulaže u izvrsnost i kvalitet, ali i da ulaže u našu budućnost, jer sa pravom očekujemo da danas nagrađeni studenti ubrzo predstavlјaju intelektualnu elitu Kosova i Metohije”, rekao je Grbić.

Poslednje vesti

Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
6 83 362 2534
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike
Sunčana dolina