MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Ako uhapšeni ne budu pušteni do večeras, dijaloga neće biti
Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 71 309 2166
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike
Sunčana dolina

Đurić: Ako uhapšeni ne budu pušteni do večeras, dijaloga neće biti

10. jul 2018. Izvor: Tanjug

Ukoliko petorica uhapšenih u opštini Gnjilane do večeras ne budu oslobođeni, dijaloga neće biti "za dugo vremena", poručio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

On je istakao da je to i poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i da su predstavnici Evropske unije već obavešteni o tome, ali da još nema nikakvog odgovora.

Đurić je, na vanrednoj konferenciji za novinare, rekao da je kosovska policija uhapsila u opštini Gnjilane načelnika Kosovsko-pomoravskog okruga Radovana Stojkovića, direktora Filijale NSZ Jovana Denića, kao i Nenada Stojanovića, pripadnika Vojske Srbije, koji živi na KiM, a radi u Vranju.

Takođe, uhapšeni su i braća Aleksandar i Predrag Đorđević, jedan aktivni i jedan penzionisani pripadnik MUP.

"Napad je izvršen na brutalan način, po oprobanom scenariju albanskih ekstremista, potpuno suprotno svemu što je dogovoreno na poslednjem sastanaku Vučića i Federike Mogerini, kada je jasno i nedvosmisleno dogovoreno da se ovakve stvari neće dešavati, a Albanci preuzeli obavezu da će se prema našim lјudima ophoditi sa poštovanjem, što je prisustvom garantovala i Mogerini", rekao je Đurić.

Kako je rekao, petorica Srba su uhapšena zbog verbalnog delikta i to u trenutku kada se u Londonu sastaju premijeri regiona, da razgovaraju o miru.

"Jedini njihov greh je što su se verbalno suprostavili formiranju vojske Kosova", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, jutrošnji napad pokazuje da je sporazum u Briselu između Federike Mogerini i predsednika Srbije pogažen od strane Albanaca.

Đurić kaže da su petorica Srba uhapšeni samo zato što su Srbi, sa cilјem da se demonstrira sila.

"Za mene je to kukavičluk, bestijalnost, bezobrazluk i nerazumno ponašanje. Vrlo jasan želim da budem, do večeras najhitnije moraju da budu pušteni, inače nikakvog dijaloga za dugo dugo vremena više neće biti", istakao je Đurić i dodao da je to obaveza i odgovornost EU, jer je Mogerini garant onoga što je dogovoreno.

Naveo je da je ovo još jedna "u nizu njihovih bestijalnosti i laži", te da je ovo "sramota EU", koja sa svojim predstavnicima na KiM dopušta golo nasilјe nad golorukim srpskim narodom u južnoj pokrajini.

"Ti lјudi koji su uhapšeni, ja ih sve lično poznajem, to su dobri domaćini, pošteni lјudi, lјudi koji imaju po više dece, ugledni domaćini iz tog kraja. To su lјudi koji rade za državne institucije Srbije i čiji je jedini greh to što su se usudili da kažu da su protiv takozvane vojske Kosova. Kakav je ovo teror, kakvo je ovo nasilјe. EU je odgovorna, jer je Mogerini, svojim prisustvom postala garant tog sporazuma", kazao je Đurić.

On kaže da je dobio saopštenje prištinskih lažnih institucija, te da se u tom saopštenju kaže da se ti Srbi terete da su uklјučeni u delatnosti protiv ustavnog uređenja teritorijalnog integriteta i bezbednosti "Republike Kosova".

"Bruka i sramota. Proganjaju lјude zato što su Srbi, proganjaju ih za verbalni delikt. To su isti oni maskirani lјudi, sa dugim cevima, koji su krajem marta napali okrugli sto u Kosovskoj Mitrovici. Isti ti lјudi su napali danas Srbe u opštini Gnjilane", kazao je i dodao da je jutrošnje hapšenje, za njega, predstavlјa "uzimanje talaca".

Istakao je da je ovo akt brutalnog nasilјa i terora i kazao da od onih koji su izvršili i naredili hapšenja ništa dobro ne očekuje, ali da je prvi korak koji očekuje da ih bez odlaganja puste.

"Ako to ne urade, suočiće se sa posledicama. Ovo nije pretnja, nisu to trebali da urade. Treba da puste te lјude bez odlaganja i bez razgovora", kazao je Đurić.

Upitan da li smatra da je Priština za današnje hapšenje imala podršku nekog sa Zapada, Đurić je kazao da ga u ovom trenutku to ne interesuje, već da ga interesuje samo da puste uhapšene Srbe da idu svoji kućama, da žive mirno i spokojno i istakao da se ni o čemu ne može razgovarati dok oni ne budu oslobođeni.

Komentarišući to što šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova ne reaguje na napade na Srbe na KiM, Đurić je kazao da će biti iznenađen kada bude čuo neki pozitivan komentar vezan za Srbe na KiM, pošto su se u prethodnom periodu mogle čuti samo kritike.

Upitan za istragu o ubistvu Olivera Ivanovića i da prokomentariše tadašnje najave da će dijalog biti prekinut, Đurić je kazao da nakon ubistva Ivanovića nije bilo dijaloga puna četiri meseca, sve do momenta dok nije uspostavlјena bilo kakva saradnja između policijskih organa.

"Tragedija koja nas je zadesila po tom pitanju, koja je zadesila sve Srbe na KiM, je nešto što ne sme i ne može ostati bez odgovora. Ja imam određenih saznanja vezano za ubistvo Olivera Ivanovića, državne institucije kada ih budu imale podeliće ih sa javnošću, a najvažnije je da i naši pravosudni organi aktivno rade na tom slučaju i sarađuju sa prištinskim institucijama. Nećemo se zadovolјiti sve dok ne budemo dobili potpun i jasan odgovor. A uveren sam u to da neće proći još mnogo vremena, a da ćemo ubice Ivanovića pronaći", kazao je Đurić.

Poslednje vesti

Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
5 71 309 2166
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike
Sunčana dolina