MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Nema dijaloga dok Priština ne povuče protivpravne odluke
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
6 83 362 2534
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike
Sunčana dolina

Vučić: Nema dijaloga dok Priština ne povuče protivpravne odluke

08.novembar 2018. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Briselu, posle dijaloga sa Prištinom, da će se dijalog nastaviti kad Priština povuče svoje protivpravne odluke.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

"Ovde se niko od nas neće pojaviti dok oni ne povuku protivpravne odluke", rekao je Vučić za RTS.

Upozorio je i na nameru Prištine da formira vojsku i jedan garnizon uputi prema severu, što je suprotno Briselskom sporazumu i sporazumu koji imamo sa NATO.

"Oni koji misle da će dovesti svoju vojsku na sever Kosova - to se neće dogoditi", poručio je Vučić.

On je rekao da će odluka Prištine o dodatnom porezu od 10 odsto na robu iz Srbije ostati na snazi, da se u Evropi nisu mnogo zbog toga uzbudili, a takođe je upozorio da Evroplјani nameravaju da izbace Srbiju energetske mreže za sever Kosova.

"Građanima Srbije želim da kažem da su teški dani u političkom smislu pred našom zemlјom. Prethodnih dana dobili smo odluke prištinskih vlasti u kojima su protivpravno CEFTA sporazumu povećali porez za robu iz Srbije. Niko se nije iz Evrope naročito uzbudio, osim saopštenja Mogerini", rekao je on.

"Ono što se sutra dešava je treća stvar - Evroplјani pokušavaju da nas izbace iz energetske mreže za sever Kosova, protivpravno. U nacrtu, predlogu energetskog spora bilo je jasno da mora da se forimara ZSO a onda dve mešovite kompanije na severu koje bi bile prenosnik do albanskog operatera. Pošto nije formirana ZSO, krivicom Prištine, oni to sada nama hoće da otmu, da nam otmu pravo na struju, da izgubimo dalekovode ka Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori", rekao je Vučić.

Žele da nas izbace, protivpravno, ne uvažavajući naše argumente, upozorava Vučić i dodaje da će ta odluka biti u ponedelјak.

Kako je rekao, protiv nas su se izjasnili Nemačka, Francuska, Italija, Švajcarska, Belgija, Luksmeburg, Hrvatska, Holandija ...

Za nas su Španija, Slovačka, BiH.

"Borimo se koliko možemo, ali šanse su male", rekao je on.

"U svemu tome mi smo rekli razumemo šta vi mnogi iz Evrope koji ste priznali nezavisnost Kosova, radite protiv Srbije. Borićemo se protiv vas", rekao je Vučić i dodao da će direktorka EMS-a Jovana Matejić imati njegovu punu podršku i da Srbija neće sprovoditi odluke u vezi energetske mreže.

"Čak i kada ih donesu, upozoravam ih na protivpravnost njihovih odluka. Žalićemo se na svim mestima i tražićemo najpre privremene mere u roku od 14 dana, žalićemo se svuda i i kada donesu odluku, takvu protivpravnu, mi je nećemo primenjivati" naglasio je predsednik Srbije.

Dodao je da ako hoće da prave takvu vrstu energetskog haosa da će onda imati odgvor Srbije, jer nećemo dati da gaze ni naš narod ni našu zemlјu, kako su to zamislili.

Istakao je da Briselski dijalog nije ispunjen u delu formiranja ZSO, gde se predviđa pravo na osnivanje dve kompanije za prenos električne energije, a sada hoće da krive nas, a nisu formirali ZSO.

On se osvrnuo i na dešavanja oko Interpola i naveo da to što rade kako bi drugu, tzv. albansku državu na Balkanu ubacili u Interpol "to pas sa maslom ne bi pojeo" i dodao da se čak nude i kupuju karte za bisnis klase i posebni ležajevi kako bi se putovalo i stiglo na glasanje.

Naveo je da je o tome svemu govorio sinoć i Mogerini i da je potpuno jasno da mi uvek želimo da se dijalog nastavi, ali da će se nastavti kada Priština povuče svoje protivpravne odluke u pravom smislu te reči.

Uvek smo spremni da razgovaramo o svemu, budućnosti, kompromisima ali ne i sa nekim ko će da vas vara svakoga dana, ponovio je i naznačio da je to sve rekao i pred Mogerini i pred predstavnicima Prištine.

On je rekao i da je Cefta potpisan još u vreme Koštunica i Tadić 2007. 2008. godine, a da Priština posle 10 godina krši sporazum.

"Šta onda očekujete od nas. Šta očekujete da se dogovaramo dalјe" rekao je Vučić.

Međutim, dodao je, za jedno su u EU bili u pravu i naveo da su rekli da je za to što se dešava oko 10 odsto poreza na robu iz centralne Srbije krivica samo jedne strane, Prištine, i da to ne može da se toleriše.

Ponovio je da se jednom mora reći - tačka.

"Ispunite nešto i onda dođite da razgovaramo. Jer ne možemo mi da ispunjavamo sve, a da vi ne ispunjavate ništa. Morate da ispunite makar nešto što ste potpisali. Makar to pre deset godina. Onda i ono pre pet godina pa da vidimo šta ćemo i kako ćemo dalјe da radimo", podvukao je predsednik Srbije.

Na pitanje novinara da li je bilo reči o sveobuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine Vučić je uzvratio kontra pitanjem - kako se može uopšte pitati o tome, a Priština ne ispunjava ni Cefta, ni Briselski sporazum.

"O čemu da razgovaramo onda. Ja da učestvujem u bajkama novina ne mogu" rekao je Vučić.

Vučić: Moj posao je da branim Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se suverenitet Srbije na Kosovo i Metohiji ni po koju cenu ne može dovesti pod znak pitanja i da se na svaki način mora očuvati, ali je podsetio da Srbija nema potpuni suverenitet nad tom svojom pokrajinom već mnogo godina, desetinama godina".

"Ne znam šta vise da kažem, a posebno mi je čudno i pomalo žalosno to što se neki od njih, ali to su samo neki od njih, nije to ni patrijarh ni većina vladika, najviše vole da se druže sa onima koji su najviše doprineli stvaranju suvereniteta nekih drugih na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić u četvrtak novinarima u Briselu povodom stava Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve o nedelјivosti KiM.

Vučić je rekao da je njegovo da govori istinu, da brine o državi i narodu.

"To je moj posao, a da se junačim i da šalјem tuđu decu u smrt, i da mi svi oni koji su poslali svoju decu u inostranstvo i obeztbedii ih lepo, a da nečija tuđa deca ginu zato što oni misle da to tako treba, ja u tome da učestvujem neću, a da branim Srbiju, da štitim njenu slobodu, to ću uvek da radim", rekao je Vučić.

 

Poslednje vesti

Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
6 83 362 2534
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike
Sunčana dolina