MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Protest u K.Mitrovici: Srbi rešeni da ostanu svoji na svome
Prva internet prodavnica na Kosovu i Metohiji
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
7 88 386 2708
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike
Sunčana dolina

Protest u K.Mitrovici: Srbi rešeni da ostanu svoji na svome

29.maj 2019. Izvor: Tanjug

Srbi sa Kosova i Metohije su danas još jednom pokazali da je nesalomiva njihova rešenost da ostanu "svoji na svome", poručili su predstavnici Srba sa KiM sa skupa u Severnoj Mitrovici, održanog u znak protesta zbog jučerašnjeg upada specijalnih jedinica kosovske policije na sever i hapšenja Srba.

Protest u K.Mitrovici

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Poručili su i da je srpski narod na Kosovu i Metohiji juče pokazao hrabrost, slogu i jedinstvo.

Srđan Vulović, gradonačelnik Zubinog Potoka, gde je juče prilikom upada specijalaca kosovske policije bilo najdramatičnije, rekao je da tolika brutalnost i osionost nije zapamćena u tom mestu.

Kako je rekao, juče nije uhapšena nijedna osoba sa spiska takozvanih "švercera", odnosno lјudi koji imaju veze sa privrednim kriminalom, već je uhapšeno 11 građana koji nemaju veze sa privredom i biznisom.

Pritom su, kaže, specijalci demolirali četiri kuće, jednu kafanu, 30 vozila, a uništeno je i šest kamiona.

"I na kraju su i pucali", rekao je Vulović i istakao da su tri osobe zbrinute u bolnici u Kosovskoj Mitrovici.

Poručio je da su juče zvali KFOR da reaguje, ali da su se oni oglušili o te pozive, jer borba protiv kriminala i korupcije nije njihov posao.

Svakog dana šetaju i patroliraju i skuplјaju informacije, a kada treba da se brane Srbi, njih nigde nema, rekao je Vulović i ocenio da je KFOR pristrasan.

"A međunarodna zajednica, ništa novo. Mole obe strane da se uzdrže od nasilјa. Mi goloruki, a oni naoružani. Juče smo pokazali junaštvo, ali nam ono ne treba. Treba nam mirin život, da nam deca idu u obdaništa, škole, da se bavimo običnim stvarima. Odavde nećemo da idemo", rekao je Vulović.

Gradonačelnik Leposavića Zoran Todić je istakao da su Srbi koji žive na severu KiM više nego ikad rešeni da brane srpsko dostojanstvo, srpske institucije, svoju decu, porodice.

Poručio je da su Priština i međunarodna zajednica od 1999. godine imale za cilј nestanak srpskog naroda sa KiM, što se nastavilo i jučerašnjom akcijom.

Imali su 1.000 načina da pozovu svoje kolege iz KPS, ali cilј hapšenja je bilo zastrašivanje, naveo je Todić.

Zamolio je za aplauz za pritvorene, koji će, kaže, dočekati slobodu, koju i srpski narod na KiM priželјkje prethodnih 20 godina.

"Ovog puta rešenost državnog vrha Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da će zaštiti srpski narod od svakog vida nasilјa, dodatno uilva snagu, hrabrost i poverenje. Kosovo je bilo srpsko i ostaće srpsko", poručio je Todić.

Gradonačelnik Zvečana Vučina Janković je rekao da je srpski narod na Kosovu i Metohiji juče pokazao hrabrost, slogu i jedinstvo.

"Pokazali ste da ste za Srbiju, da se za KiM treba boriti srcem, da hrabrost i snaga leži u srcu, a ne u oružuju onih koji su ga upotreblјavali protiv našeg naroda. Pred nama su verovatno teški dani, a vi ste slogom i jedinstvom pokazali da ste spremni da ih dočekate", naglasio je on.

"Možete često čuti priče - Kosovo je gotova priča. Varate se. O Kosovu će se tek pričati u narednom periodu, sve dok postoje ovde Srbi koji su spremni da se bore za KiM. Ne dozvolite nikome da vas isprovocira. Ovako branite vaše domovine, porodicu i Srbiju", istakao je Janković.

Direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović rekao je da etnički motivisanom nasilјu nad Srbima na KiM nema kraja i da je to nasilјe sve prisutnije i sve jače.

Kaže da se nastavlјaju hapšenja i montirane optužbe, pokušaji otimanja jezera Gazivode i kombinata Trepča i da Priština formiranjem UČK vojske i rezolucijom o genocidnosti Srbije i sprskog naroda na KiM, kao i optužzbama za silovanje, pokušava da dovrši etničko čišćenje srpskog naroda sa tog prostora.

"Juče smo videli drastično nasilјe, ali i nove oblike nasilјa koja je primenjivano i nad osobama sa posebnim potrebama, pošto je zverski pretučena gluvo nema osoba dok je kupovala hleb. Takođe, ruskog administrativca Unmika su kundacima udarali u glavu, kao i njegovu glavu o auto".

Ivanović kaže da će Rus sa teškim povredama biti poslat na lečenje u Beograd, pošto ima fakturu više kostiju lica, jagodične kosti i gornje vilice, kao i hematome.

"To je znak da nisu samo Srbi na udaru, već da im i UNMIK smeta u nameri da dovrše etrničko čišćenje", rekao je on i dodao da se zato na današnjem protestu okupilo više od 10.000 lјudi kako bi iskazali jedinstvo na KiM, ali i sa državom Srbijom.

Ivanović je poručio da je država Srbija garant njihovog opstanka, dok se, kako kaže, oni iz "Jedan od pet milionera", zalažu za zamrznuti konflikt pošto rešenje za KiM ne nije politički profitabilno, ali donosi poene narodu i državi.

Dodao je da su predstavnici Srba sa KiM više puta u Beogradu razgovarali o kontramerama koje su planirane da uslede posle sastanka u Parizu, među kojima su da se traži reciprocitet ekonomski, nacionalni i politički, zatim da se uvedu takse sa njihova vozila, da se preispitaju dogovori u okviru briselskog sporauzma i učešće Srba u kosovskim insitucijama, donošenje rezolucije o albanskog genocidu i etničkom čišćenju Srba na KiM, da se traži kazna za NATO bombardovanje i zločinje počinjene nad Srbima, primena Rezolucije 1244 kada je reč o povratku srpskih bezbednosnih snaga na KiM...

Student prorektor Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici Nemanja Biševac poručio je da su studenti, koji čine veliki deo građana tog grada, uvek bili i biće tu za Srbiju.

 

Poslednje vesti

Prva internet prodavnica na Kosovu i Metohiji
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
7 88 386 2708
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike
Sunčana dolina