МЕНИ
Насловна » Информације »Најчешћа питања

У сарадњи са УНХЦР-ом, Канцеларија за Косово и Метохију спроводи поступак регистрације потенцијалних повратника. Зашто регистрација, много људи се чак више пута пријављивало за повратак?

Пошто се досадашњи механизам за повратак показао неуспешним, полазећи од потребе да се процес повратка актуализује, 2009. године покренут је поступак регистрацијe заинтересованих расељених породица које желе да се врате на КиМ.

Полазећи од потребе поштовања права ИРЛ да се врате у своје домове као и право да слободно изаберу место свог пребивалишта, потврђујући обавезу надлежних организација да осигурају безбедан, неометан и достојанствен повратак интерно расељених лица у место порекла, повратак њихових имовинских права и обавезу да се створе услове за слободно кретање свих лица, успостављен је поступак регистарције за повратак.

По основу регистрације надлежне организације су у обавезни да предузму све мере да створе основне предуслове, подрже и омогуће право на одрживи повратак. Концепт регистрације ИРЛ за повратак представља основ, који отвара пут за иницирање процес повратка ИРЛ опредељених да се врате на Косово и Метохију.

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду Бесплатна правна помоћ Сунчана долина