МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Обезбеђена адекватна правна заштита за Србе
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 266 1862
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи

Ђурић: Обезбеђена адекватна правна заштита за Србе

30. новембар 2016. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да су делегације Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, постигле договор о спровођењу Споразума о правосуђу из 2015. године, чиме је обезбеђена адекватна правна заштита за српска физичка и правна лица у покрајини.

"Након вишšемесечних дипломатских напора, наша делегација је овим договором успела да осигура признање и извршење пресуда и одлука судова Републике Србије донетих након 1999. године на Косову и Метохији, чиме је обезбеђена адекватна правна заштита за српска физичка и правна лица у покрајини", изјавио је Марко Ђурић Танјугу.

Ђурић додаје да је данашњи договор гарантован како од привремених институција самоуправе у Приштини, тако и од стране ЕУ.

Наглашава да је у питању значајан договор, имајући у виду правну несигурност којој су Срби у претходном периоду били изложени од стране приштинских привремених институција, али и досадашšње оспоравање рада српских институција на КиМ.

"Договорен је и начин функционисања и уређења свих правосудних институција у срединама са већинским српским становништвом. Стране су се договориле како ће бити решен процес интеграције судија, тужилаца и административног особља, а као датум интеграције договорен је 10. јануар 2017. године", објаснио је Ђурић.

Очекује се да обе стране сада предузму низ корака којима би се омогућило да се интеграција у области правосуђа догоди до договореног термина.

Европска служба за спољне послове саопштила је да су делегације Београда и Приштине постигле договор око финалних корака у циљу примене договора о правосуђу.

У саопштењу се наводи се да су се Едита Тахири и Марко Ђурић, као главни преговарачи у оквиру дијалога коме посредује ЕУ, договорили о финализацији примене споразума о правосуђу, који је постигнут 9. фебруара 2015. године.

"Европска служба за спољне послове ће 9. децембра добити потврде од обе стране да су испуниле услове у циљу интеграције судија, тужилаца и особља суда у оквире косовског правосудног система. Њихова интеграција ће бити у пуној примени од 10. јануара 2017. године", наводи се у саопштењу ЕЕАС.

ЕУ је похвалила обе стране због тог достигнућа и позвала их да убрзају напредак у примени свих преосталих договора, поготово договора о Заједници српских општина и енергетици.

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 266 1862
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи