МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Дрецун: Споразум о правосуђу - корак ближе формирању ЗСО
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 60 261 1833
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи

Дрецун: Споразум о правосуђу - корак ближе формирању ЗСО

01. децембар 2016. Извор: Танјуг

Примена споразума о правосуђу Београда и Приштине постигнутог у Бриселу значи да ће сада српске судије и тужиоци учествовати у правосудним институцијама на КиМ, што значајно повећава шансе да ће се поступати по закону, а не по националној припадности, изјавио је данас председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун.

"Најважније да се Србима не суди по националној припадности, већ по законима. То сада овакво устројство правосуђа ствара изгледне шансе да имамо потпуно другачију ситуацију", рекао је Дрецун за РТС и додао да то значи и да смо "за корак ближи формирању Заједнице српских општина (ЗСО)".

То, сматра Дрецун, значи одређену правну сигурност на суду за српски народ, што је значајно јер су Срби, оцењује, до сада у косовском правосуђу били дискриминисани, грађани другог реда, "најжељнији правде, са готово никаквим шансама да до ње дођу".

"Сада ћемо имати ситуацију да у већима у којима суде српске судије, да и поред српских тужилаца, да се Србима не суди по националној припадности, већ по законима који тренутно владају у покрајини, то значи одређену правну сигурност на суду за српски народ", рекао је Дрецун.

Споразум о правосуђу, чија примена је договорена и почиње од 10. јануара, важан је и због тога што би требало да пресуде и одлуке, донете од стране српских судова који су после доласка међународних снага на Космет измештени из покрајине, не само да буду признате, већи реализоване, што би, сматра Дрецун, требало да створи правну сигурност за српски народ на КиМ.

Дрецун каже и да Србија мора да реши статус судија и тужилаца до 10. јануара, а то ће се решити тако што ће се судије, тужиоци и административно особље укључити у рад тих судова, да места у судским већима која су предвиђена за српске судије и тужилаштво, буду попуњена и да почну да функционишу.

"Веома важно је веће апелационог суда у Приштини, где ће судити српске судије на основу жалби које ће подносити Срби у срединама где су већина. Имамо Основни суд у Митровици такође, одељење апелационог суда где ће Срби бити већина и имати председника. Мислим да ћемо тако имати много веће шансе да избегнемо ситуацију као што је случај Оливера Ивановића", рекао је Дрецун.

Што се тиче случаја Оливера ивановића, Дрецун није сигуран да примена споразума о правосуђу може да утиче на то, да може да дође до промене већа које му суди, али каже да је то добар пример који треба да се избегне у наредном периоду, да то предуго траје, и да личи да му се суди по националној припадности, а не по чињеницама и доказима, законима.

Дрецун сматра да је примена споразума о правосуђу "корак ближе формирању ЗСО", јер се тако и "Бриселу смањује маневарски простор да буду благи и меки".

"Ако је све оно што је договорено првим споразумом реализује, сем ЗСО, Бриселу ће бити сужен маневарски простор да мора да извши много снажнији притисак на Приштину. Ако реализујемо све договорене принципе, да видимо онда како ће Брисел да оправда то што нема ЗСО. Дакле, алтернатива је или потпуно обустављање процеса нормализације односа и враћање на претходно стање ствари, или да се ЗСО формира и да напредујемо", рекао је Дрецун.

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 60 261 1833
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи