МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Мустафу НАТО кроз шуму прошверцовао на север КиМ
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 269 1888
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи

Ђурић: Мустафу НАТО кроз шуму прошверцовао на север КиМ

02. децембар 2016. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за КИМ Марко Ђурић каже да је покрајинског премијера Ису Мустафу данас НАТО "прошверцовао" мигратском рутом на северу КИМ, тамо где га српски народ неће и не жели што је и показао блокадама које је направио.

"Дакле, мигрантском рутом је прошверцован кроз шуму на север КИМ, на територију између општина Звечан и Лепосавић прошао је кроз шуму и кроз албанска села са циљем да изазове дестабилизацију, несигурност и евентуално испровоцира насилну реакцију нашег становништво на том делу КИМ", рекао је Ђурић новинарима.

О намерама Мустафе, додао је Ђурић, приликом "блиц" и "шверц" посете северу КИМ најбоље говори друштво у којем је дошао у којем га је прошверцовао НАТО на север КиМ , а међу људима са којима је био је и "такозвани министар косовских снага безбедности Деволи".

То говори, сматра Ђурић, о стварним намерама и господина Мустафе коме ова посета вероватно делимично служи за политичку пропаганду , делимично да би застрашио Србе на северу КИМ и испровоцирао неку реакцију.

"Међутим, ово ван сваке сумње представља и кршење обавеза међународног безбедносног присуства КФОР-а и НАТО-а на северу КИМ, који не смеју и немају право да дозволе присуство представника такозваних косовских снага безбедности на северу КИМ", навео је Ђурић.

Додао је да је разговарао са српским политичким представницима о овом, како каже, неодговорном и несувислом акту Мустафе, и они су га, наводи, обавестили да ће до даљег прекинути сваку комуникацију и сарадњу са КФОР-ом.

Ђурић на крају констатује да му је Мустафа украо сву славу пошто, како примећује, сада и он очигледно по КиМ путује шумским путевима " као што и ја понекад морам да путујем".

Видео

Срби са севера због Мустафе прекинули сарадњу са Кфором

Политички представници Срба са севера Косова до даљег прекидају комуникацију и сарадњу са Кфором, саопштено је вечерас из кабинета градоначелника Северне Митровице Горана Ракића.

Политички представници Срба са севера Косова и Метохије најоштрије осуђују инструментализацију Кфора, који је данас обављао улогу политичког покровитеља Исе Мустафе приликом ненајављеног боравка на северу покрајине, и до даљег прекидају комуникацију и сарадњу са Кфором, стоји у саопштењу.

Ова посета догодила се противно вољи житеља севера Косова и Метохије, и на њу не гледамо као на демонстрацију силе Исе Мустафе, јер да је заиста силан не би му требала међународна оружана пратња, већ као на провокативни војно-политички маневар Кфора, чија је намера нарушавање процеса нормализације и изазивање страха и неспокојства међу Србима северно од Ибра, додаје се.

У саопштењу прецизрају представници Срба из општина Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић Кфор је овиме прешао танку линију која дели миротворце од окупатора, јер уместо да служи потребама стабилизације прилика на Косову и Метохији данас је био фактор дестабилизације.

Ставивши се на страну политике, Кфор је нарушио свој кредибилитет код српског народа на северу покрајине, стоји у саопштењу.

Српском народу на северу Косова и Метохије не може се оружјем наметати политичка реалност, и грдно се вара свако ко мисли да застрашивањем може да нас натера да беспоговорно прелазимо преко једноумља и политичког насиља, који су и довели до замрзавања учешћа српских политичких представка у покрајинским институцијама, наводи се на крају.

Покрајински премијер Иса Мустафа присуствовао је данас на северу Косова церемонији отварања моста на реци Бистрици иако су Срби блокирали магистрални пут Приштина - Рашка у месту Рударе у општини Звечан.

Мустафа је уз још неке представнике покрајинске владе и Косовских безбедносних снага до севера Косова стигао алтернативним путним правцем.

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 269 1888
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи