МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Дрецун: Дугорочна намера Србије да развија институције на КиМ
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 266 1863
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи

Дрецун: Дугорочна намера Србије да развија институције на КиМ

09. децембар 2016. Извор: РТС

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је за РТС да је више од пет милијарди динара предвиђено Предлогом буџета за КиМ за наредну годину. Истакао је да то говори о континуираном присуству државе на Косову и Метохији.

Дрецун је гостујући у Дневнику РТС-а навео да буџет има социјалну и развојну компоненту и да је детаљно испланиран начин трошења средстава да би се створили услови за опстанак и економски развој Срба и похвалио је тим који је радио на буџету на челу са директором Канцеларије за КиМ Марком Ђурићем.

Милован Дрецун је навео да неће бити угашено ниједно радно место и да свих 29 локалних самоуправа наставља да функционише. Поручио је да су предвиђена средства за текуће трошкове и за наменске трансфере и капитална улагања за усавршавање рада тих општина.

Истакао је и да ће се улагати у изградњу и адаптацију школских установа и да су за то дуплирана средства јер држава жели да буде присутна на КиМ и неће бити отерана.

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију је рекао и да су значајна средства предвиђена за унапређење здравствене заштите и да се мења мрежа здрравствених установа. Каже да ће бити пет великих установа и да ће остати све амбуланте које су до сада постојале по селима.

Као веома важну. Дрецун истиче подршку повратку и останку за шта је издвојено више од 500 милиона динара.

Поручује да се финансирањем локалних самоуправа и јавних установа чувају радна места и да се подстиче повратак, обнова и изградња кућа и станова. Указује и на изградњу повратничког насеља "Сунчана долина" и подсећа на помоћ која се пружа путем Црвеног крста.

Милован Дрецун наводи и да постоји предузеће "Метохија" које је веома битно због пласирања пољопривредних производа, откупа, дистрибуције и продаје. За пољопривреду су предвиђена значајна средства за саднице, механизацију, сточни фонд, за прераду воћа и поврћа.

Дрецун сматра да је можда најважније улагање у инфраструктуру јер се изградњом објеката од јавног и општег значаја стварају услови за потпуни опстанак српског народа на КиМ.

Каже и да држава пружа правну помоћ српском народу.

Како наводи Дрецун, све то указује на дугорочну намеру Србије да развије институције на Косову и Метохији а предвиђена су и средства за Заједницу српских општина.

"Инсистираћемо да се заједница формира", поручио је Дрецун и додао да ће бити финансирањем везана за буџет Србије.

Закључује да је новац који грађани Србије издвајају значајан јер свако новорођено дете и Србин који није отишао и који се врати, сваки мост, кућа, засад, хладњача представља знак да ће српски народ опстати на КиМ и да ће Србија бити присутнија и јача.

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 266 1863
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи