МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Козарев: Ускоро решења за јачање позиције Срба на Косову и Метохији
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 60 261 1833
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи

Козарев: Ускоро решења за јачање позиције Срба на Косову и Метохији

19. децембар 2016. Извор: Танјуг

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев изразио је данас у Приштини уверење да ће у скоријем периоду уследити конкретна решења која имају за циљ да оснаже позицију Срба и других неалбанаца у тој покрајини.

Фото: Канцеларија за КиМ

Козарев, који је на Никољдан, у приштинској цркви Светог Николе присуствовао светој архијерејској литугији, новинарима је казао да постоје чврста уверавања да ће неке симболичне ствари почети да се померају напред када је у питању статус српске имовине, узурпиране или на друге начине негативно третиране.

Он је истакао да очекује да део људи, који кроз тапије и катастре носе 25 одсто територије Косова и Метохије, као приватна лица, у свом власништву добију право да се уселе тамо где су раније живели, врате се где желе и добију папир да је то њихово - ма колико то парадоксално изгледало.

Подвукао је да је имовина нешто свето, те да не може у друштву, које жели себе да сматра европским, бити нормално да се неком каже да не сме да се врати на своју имовину само због свог презимена или вере.

Козарев је изразио задовољство што је у порти храма Светог Николе било више људи него ранијих година, те и уверење да ће их следећих година бити "више него данас у српској Приштини".

"Онима који нападају српске дечаке, који се плаше могућности српског повратка на српска вековна огњишта, поручујемо да смо овде данас, да би волели једне друге, да би били ту да се окупимо око светиње, око добрих, животних вредности, да људи треба да се слободно осећају, живе и мисле. Да они који мисле да ће другачијим деловањем, претњама, притисцима једностраним потезима, па и силом нешто постићи, да кажемо да је узалудно, да ће и Срби и СПЦ остати окупљени око јединог здравог и нормалног за будућност исправног курса, а то је однос према нормалном животу и нормалним вредностима", истакао је он.

Према његовим речима, за разлику од оних који шаљу поруке да Србима није место у српској Приштини, "поручујемо да ћемо наставити да се боримо да имовина овог храма која је узрурпирана, као што смо успели да издејствујемо за имовину храма и манастира у Дечанима".

Козарев је нагласио да ће се одговарајућим правним поступцима учинити све да би се решило питање поседа храма, који треба да му се призна.

Он је признао новинарима да је имао "техничке проблеме" на административном прелазу Мердару.

Козарев је на архијереску службу каснио, јер се, како је пренео, некоме није свидело што у путном налогу пише Косово и Метохија, па је оспоравао документа.

"Обавестићемо кога треба и где шта се десило. Није требало да се деси јер је прелазак био у складу са свим процедурама", нагласио је он.

Епископ рашко-призренски Теодосије

Епископ рашко-призренски Теодосије критиковао је приштинске власти што, у вези цркве, нису одговориле на жалбе и писма.

"Сигурно да намере нису добре, али ћемо сведочити, обнављати колико можемо. Сведочићемо свуда какво је страдање наше цркве и грађана на Косову и Метохији. Они би хтели да покрију своју срамоту, али не могу, јер је очевидна и присутна овде", поручио је он.

Владика је истакао да је дужност да кажемо свима како данас поступају приштинске институције према овом цркви Светог Николе, једином православном храму у Приштини.

"Имамо још један храм који смо започели, али не дозвољавају да уђемо у њега, а камоли да обновимо. Сви гледају и ћуте", констатовао је он поручивши да ће српски народ, ако неко руши, обнављати своје.

"Они који узруприрају туђе и желе другоме зло, они нека се питању каква је њихова и да ли ће уопште имати будућност. Нека чине добро, па да се надају добром", поручио је епископ Теодосије.

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 60 261 1833
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи