МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Још боље повезати Лесковац са КиМ
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 269 1888
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи

Ђурић: Још боље повезати Лесковац са КиМ

22. децембар 2016. Извор: Танјуг

Постоји шанса да се Лесковац још боље повеже са значајним бројем општина на КиМ, да привредници јабланичког краја боље пласирају своје производе и боље се повежу са привредницима на КиМ и на том пољу могућности су изузетно велике и недовољно искоришћене, изјавио је директор Канцеларије за КиМ.

Фото: Танјуг

Ђурић је после састанка са градоначелником Лесковца Гораном Цветановићем рекао да заједнички треба радити на томе да то буде значајније у будућности и да још једна од адреса зашто улагати у Лесковац буде та - зато што је одатле добро да се роба продаје и у централној Србији и у Македонији и у нашој јужној покрајини.

"Будућност и опстанак Србије директно зависи од тога да ли ће овде бити радних места, да ли ће овде да се економија опоравити или неће, у граду који су звали српски Манчестер. Уверен сам и имам разлога да честитам и градоначелнику и Градској управи на чињеници да у претходних неколико година расте број запослених, да је Лесковац почео да буде препознат у Србији као једна од повољних дестинација за улагања", рекао је Ђурић.

То је прави патриотизам, сматра Ђурић, и градоначелника и свих који се боре да опораве тај крај, а да је његов задатак, између осталог, да помогне да комуникација са централним државним институцијама буде што је могуће квалитетнија и боља.

"Мислим да имамо шансу да боље повежемо са Лесковцем значајан број општина на КиМ, можда да помогнемо и неким привредницима из овог краја да боље пласирају своје производе и боље се повежу са привредницима на КиМ. Мислим да су нам на том пољу могућности изузетно велике, недовољно искоришћене и сложили смо се да заједнички радимо на томе да то у будућности буде још значајније и да једна од адреса зашто желите да улажете у Лесковац, зато што је одатле добро да се роба продаје и у централној Србији и у Македонији и у нашој јужној покрајини", рекао је Ђурић.

Нагласио је да је данас у Лесковцу управо да разговара са локалним руководством на који начин да се повеже тај велики и важан град на југу централне Србије на бољи и квалитетнији начин са општинама и срединама са српском већином на КиМ.

"Заједно одавде шаљемо поруку безулсовне, безрезервне и несебичне подршке, какву грађани других делова Србије треба да шаљу нашим сународницима на КиМ, који треба да чују и од представника великих и важних градова у централној Србији, да могу да рачунају на њихову подршку, као што могу да рачунају и у сваком тренутку рачунају и ослањају се на подршку владе Србије", рекао је Ђурић.

Подсетио је да је Лесковац био "несебични дом" за хиљаде и хиљаде наших сународника, који су 1999. под "зулумом и терором оних који су желели да на КиМ више не буде Срба", били принуђени да напусте јужну покрајину и да су многи од њих нашли том граду свој трајни дом.

"Наша обавеза и дужност као владе јесте да бринемо о њима, а и да размишљамо о могућностима да они људи који можда желе да се врате на своја огњишта и за тако нешто добију прилику, пошто у претходних 16 година праве прилике за тако нешто није било", рекао је Ђурић.

Он је, као један од разлога за посету Лесковцу, навео то што је један од кључних приоритета Владе Србије развој и опоравак југа и што "можда боље од многих разуме и зна колики је стратешки значај општина које се налазе или уз административну линију, или у близини КиМ".

Видео

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић рекао је да његова локална самоуправа подржава напоре које Влада Србије улаже да заштити народ и интерес нашег народа на КиМ, те да је са Ђурићем разговарао о могућностима унапређења сарадње са локалним самоуправама на КиМ, као и о даљој подршци Владе Србије Јабланичком округу.

"Лесковац и цео Јабланички округ територијално је близу КиМ и разлог је да јачамо економске и привредне ситуације", рекао је Цветановић.

Навео је да на подручју његовог града има око 5.000 расељених лица са КиМ и да се сви они налазе у приватним смештајима.

"Последњи колективни центар укинут је у нашем граду 2010. године, а у Лесковцу имамо једну зграду за социјално становање у заштићеним условима, у њој живи 16 породица расељених са КиМ, а које нису у могућности да саме плаћају стан", рекао је Цветановић.

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 269 1888
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи