МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Помоћ за 150 породица са Космета у Црној Гори
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 60 261 1833
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи

Помоћ за 150 породица са Космета у Црној Гори

25. децембар 2016. Извор: Танјуг

Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије, у сарадњи са косметским општинама са српском већином, Ранилуг, Партеш-Пасјане, Ново Брдо, Клокот, обезбедила је помоћ у храни и средствима за хигијену за 150 материјално најугроженијих расељеничких породица из јужне покрајине са боравиштем у Црној Гори.

Камион помоћи преко превоја Кула стигао је у пратњи заменика директора Канцеларије за КиМ Душана Козарева и градоначелника Ранилуга Градимира Микића, а представници Савеза удружења расељених дистрибуцију су обавили у Беранама, Андријевици, Подгорици, Бару и Сутомору, саопштио је Савез из Подгорице.

Козарев је у разговору са расељеницима у Беранама казао да Влада Србије преко Канцеларије за КиМ на овај начин жели да ублажи патње Срба и других неалбанаца са Космета који су протерани са својих огњишта и живе у, најблаже речено, нехуманим условима у расељеничким смештајима, где веома често нема ни струје, при чему је велика већина расељених незапослена и без икаквих прихода.

"Свесни смо да ова помоћ (у брашну, уљу, шећеру и средствима за хигијену) није велика, и да вам неће трајати дуго, али крајње искрено настојимо да онолико колико смо у моћи, допринесено да лакше подносите дане у расељеништву, у нади да ће се неки од вас, примарно млади, ускоро вратити на КиМ и тамо наставити живот", истакао је Козарав.

Он је навео да се повратничка насеља граде на централном Космету, у Поморављу и на северу ове српске покрајине, где локалне српске структуре власти, те Министарство за заједнице и повратак и Канцеларија за КиМ заједничким снагама праве амбијент за пуну реинтеграцију повратника, која подразумева решавање стамбених питања, запослења, и потпуни приступ грађанским правима.

Заменик директора Канцеларије за КиМ је позвао расељенике који живе у Црној Гори да се пријаве за повратак у те средине.

Конкретну помоћ обећао је и градоначелник Ранилуга Градимир Микић, који је у посету расељеницима дошао као представник четири општине са српском већином на Космету, и рекао је да се радује да има интересовања за повратак и да треба да се званично обрате преко Савеза удружења расељених у Црној Гори.

Расположени смо као новоформирана српска општина да вам решимо стамбена питања уколико се одлучите на тај корак, казао је Микић.

Валентина Андрејевић, која је избегла из Призрена и живи у расељеничком насељу у Андријевици, казала је да је ово трећа помоћ коју је за кратко време обезбедила Канцеларија за КиМ њој и њеним сапатицима.

Захвалност истиче и председник Удружења Рома Хусни Рамоци, који је у подгоричком кампу Коник помоћ Канцеларије за КиМ и Општине Ранилуг поделио за 40 ромских и 10 српских породица прогнаних са Космета.

Драгана Спасић, самохрана мајка која живи у Бару са троје деце, такође се захвалила на помоћи која јој је јуче уручена у просторијама сутоморског Удружења "Космет", саопштио је Савез удружења расељених у Црној Гори.

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 60 261 1833
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи