МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Дрецун: Срби имају сва права да сами формирају ЗСО
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 269 1888
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи

Дрецун: Срби имају сва права да сами формирају ЗСО

27. децембар 2016. Извор: Танјуг

Уколико Приштина сама не формира Заједницу српских општина (ЗСО) на Косову и Метохији, српски народ има пун легитимитет и легалитет да то уради, оценио је данас председник Одбора Скупштине Србије за КиМ Милован Дрецун.

Он је додао да то да ли ће српски народ сам формирати ЗСО првенствено зависи од понашања Албанаца на КИМ и од притиска међународне заједнице, посебно Европске уније и Вашингтона који, како је рекао, имају специјалну одговорност за оно што се дешава на КИМ када је у питању реализација Бриселског споразума.

"Не може се више одуговлачити јер Приштина стално налази неке изговоре, стално скреће пажњу на друге теме, стално измишља неке инцидентне политичке ситуације, и стално се правда такозваним паралелним структурама, те такозваним Уставним судом на КиМ", поручио је Дрецун за РТС.

Коментаришући то што је прошло скоро три године од потписивања Бриселског споразума, а ЗСО није формирана, Дрецун је оценио да Приштина очигледно жели из тог споразума да узме за себе само оно што јој одговара.

Он је, међутим, подсетио да је "темељни стуб" Бриселског споразума ЗСО која, како је рекао, треба да буде "формат, механизам и институција, која ће омогућити српском народу равноправност" и да се не доносе одлуке које су штетне по српске интересе.

"Тај механизам није успостављен због опструкције Приштине, која избегава да реаллизује оно што је договорено", рекао је Дрецун.

Приштина таквим понашањем, оценио је, ствара ситуацију у којој ће српски народ на КиМ бити принуђен да сам формира ЗСО.

"То не би била никаква илегална, паралелелна структура јер је она договорена у Бриселу. Албански представници су то договорили, ставили свој потпис, дали своју сагласност, али не поштују оно што је договорено", поручио је Дрецун.

ЗСО, нагласио је, треба да буде формирана.

"То треба урадити. Ако Приштина то неће да уради, српски народ има пун легитимитет и легалитет на основу догвоора у Бриселу да формира ЗСО. Ако Приштина настави са опструкцијама, онда ћемо бити све ближе таквој ситуацији", поручио је Дрецун.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић најавио је јуче да, уколико наредних неколико недеља не буде конкретних корака ка стварању ЗСО, српски представници ће од Сретења (15. фебруара) 2017. сами успостављати Заједницу на Косову и Метохији.

Он је казао да ће Срби сами кренути да договарају како ће да изгледа ЗСО, које ће бити њене надлежности, да стварају институције које треба да представљају претпоставку за опстанак и очување српског народа на Косову и Метохији.

Све то, како је додао, у жељи да никоме не одузму права, да нико нема због формирања ЗСО мања права, али да она каква је договорена, уз поштовање свих споразума, постане и стварност.

Дрецун: Срби на КиМ треба да делују јединствено

Председник Одбора Скупштине Србије за КиМ Милован Дрецун није искЉучио могућност да је до раздора међу посланицима Српске листе у покрајинском парламенту дошло под притиском албанске стране и појединих дипломатских мисија. Дрецун је гостујући на РТС-у оценио да је код дела посланика Српске листе, који су се вратили у покрајинску скупштину без договора са Владом Србије, превагнула "политичка незрелост".

"Мислим да је превагнула политичка незрелост код дела посланика и вероватно лични интереси, али да је у томе највише учествовала Приштина, односно Албанци, и можда припадници неких такозваних дипломатских мисија на КиМ, да дође до неке врсте раздора међу посланицима", прецизан је Дрецун.

Сматра да нема објективниг разлога да било који спрски посланик делује издвојено и изван тима који, оценио је, веома добро функционише јер су интереси српског народа јединствени.

"Како је могуће да, ако је интерес српског народа да не дозволи институцијама у Приштини где Албанци имају већину да доносе једностране одлуке, које су штетне по интересе српског народа, било који посланик каже не - интерес ће бити да ја учествујем у тим институцијама, и да се директно супротстави интересима сопственог народа?", упитао је Дрецун .

Он је, поводом јучерашњег разговора премијера Александра Вучића са политичким представницима Срба са КиМ, истакао да је Канцеларија Владе Србије за КИМ једина надлежна да обавЉа конкретне послове, води политику коју српска влада има према КиМ и буде "копча и координатор" између Владе Србије и државних институција Србије са српским народом и његовим представницима на КиМ.

"Не може се изван тога деловати ако било ко жели од српских представника да учествује у том јединственом формату који је дефинисан од стране Владе Србије заједно са српским народом на КИМ", поручио је Дрецун.

Део посланика са Српске листе на своју руку, без консултација са Владом Србије, прекинуо је бојкот покрајиснких институција и вратио се у покрајинску скупштину, чиме је практично потврдио да се слаже са сменом министра администрације и локалне самоуправе Љубомира Марића, уместо којег је Иса Мустафа уз њихову сагласност поставио Мирјану Јевтић из Покрета социјалиста (ПС).

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 269 1888
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи