МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Не смемо дозволити да Срби постану монета за поткусуривање у Приштини
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 60 261 1833
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи

Ђурић: Не смемо дозволити да Срби постану монета за поткусуривање у Приштини

28. децембар 2016. Извор: РТС

Убедљива већина посланика се оградила од оних који су покушали да тргују са Исом Мустафом, што говори да међу представницима Срба превладава јединство, рекао је за РТС директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

После оштрих речи које су претходних дана разменили представници Срба с Косова, у току је преиспитивање и поправни рок у којем би требало да се, како је речено, повуку штетне одлуке.

Од захтева упућеног представницима Срба на Косову да повуку све штетне одлуке прошла су два дана. До истека рока има још четири.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић истиче да је убедљива већина Срба на Косову и Метохији уз своју државу и свој народ и подржава настојања Београда да одржи целовитост своје земље.

"Са друге стране, ми смо овде као принцип успоставили да је потребно јединство српском народу и не смемо да дозволимо да постану предмет политичке трговине и да постану монета за поткусуривање албанских партија. То је и главна порука састанка са премијером Вучићем, који је позвао на јединство и супротставио се покушајима трговине српским гласовима у покрајинском парламенту", рекао је Ђурић гостујући у Дневнику РТС-а.

Од представника Срба очекује да превладају разум и јединство.

"Ако вам кажем да је девет од десет градоначелника стало уз Владу Србије, убедљива већина посланика се оградила од оних који су покушали да тргују са Мустафом, то говори да међу представницима Срба превладава јединство и жеља да се остане са Србима и у Србији", рекао је Ђурић и додао да очекује да ће и код Албанаца превладати разум и да неће од српског учешћа у влади у Приштини "покушати да праве декорацију и да постављају своје марионете".

Едита Тахири је поновила да је услов за формирање Заједнице српских општина рушење потпорног зида на мосту на Ибру. О том питању ће се изјаснити и посланици, а и председник скупштине Кадри Весељи каже да ће срушити тај зид ако то не учине локалне власти.

"Три године прстом нису мрднули у формирању ЗСО, иако је то њихова кључна обавеза из Бриселског споразума. Сада се чуде што неко преузима иницијативу. Нећемо да чекамо вечно и ако они нису спремни да било шта ураде по том питању, наравно да ћемо подржати формирање ЗСО које и сами представници Срба хоће да формирају ако Приштина не буде спроводила своје обавезе", поручио је Ђурић.

Запрепашћен је, каже, тиме што се парламент у Приштини бави зидом. "Парламент у Приштини, као да су скандинавски парламент, баве се тиме да ли ће зид бити висок 40 или 80 центиметара. Срби желе ЗСО и прича о комуналном проблему не може то да промени. Наши представници ће ући у то ако Приштина не буде хтела да спроведе споразум", поновио је Ђурић.

Споразумом су дефинисана права и надлежности ЗСО и тако ће и бити успостављена, истакао је директор Канцеларије. "ЗСО ће бити успостављена са свим правима и ни за јоту мање од омогућеног споразумом, а то је широк спектар надлежности где ЗСО одлучује о питањима значајним за живот, безбедност, информисање, просторно планирање. И то споразуми омогућавају", објаснио је Ђурић.

Указао је и на "нападе домаће квазиопозиције" који подржавају политику Вука Јеремића и Бориса Тадића који су, како каже, довели до тога да једнострано проглашена независност Косова буде од Суда правде проглашена да није у супротности са међународним правом. "Уместо да формирају ЗСО, лажни националисти покушавају да подрже албанске ставове", рекао је Ђурић.

Одговарајући на питање новинара, Ђурић је рекао да му Миша Вацић није саветник, али да ради у Канцеларији за КиМ.

Видео

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 60 261 1833
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи