МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Николић честитао Божић са жаљем јер није са Србима на КиМ
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 266 1862
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи

Николић честитао Божић са жаљем јер није са Србима на КиМ

06. јануар 2017. Извор: Танјуг

Председник Србије Томислав Николић унео је данас, са сарадницима, Бадњак у Председништво и пожелео грађанима Србије срећан Бадњи дан и Божић, те изразио жаљење што није имао прилику да на овај дан буде са Србима на Косову и Метохији.

„Свим грађанима Србије пожелео бих срећан Бадњи дан, као дан у очекивању најрадоснијег хришћанског празника, као нераскидиву вези са Божићем, а истовремено везу коју чини између нас Срба и хришћанства које смо прихватили и уградили део својих старих обичаја у којима је један Бадњак, симбол снаге“, нагласио је он обраћајући се присутнима.

Према његовим речима, ово је дан мира, а да би заистао био мир божији морамо да се помиримо са онима са којима нисмо у добрим односима.

„Прво себе да помиримо са својим амбицијама, жељама, од којих многе нису можда ни оствариве, или би зависили од тога колико људи ће да пати. Свим грађанима Србије ма где се налазили, Србима где год били, желим да се мир Божићни усади у њихова срца. То није жеља припадницима само једне вере, већ свима“, поручио је Николић.

Он је казао да му је била жеља да данас Бадњи дан проведе са Србима у Штрпцу.

Истакао је да се руководство Србије залаже за то да сви грађани на Косову и Метохији живе боље и безбедније и већ неколико година у разговорима са представницима админстрације у Приштини препушта им велики део ингеренција као суштински део аутономије.

„Међутим њихова страст према такозваној независности, у којој немају осећај мере, онемогућава их да процене шта је могуће а шта није, она није тера да се непрекидно са нама свађају и тумаче наше мирно понашање као слабост. Србија није слаба, то знају многи, а тек приштинска администрација треба да то зна боље од других“, подвукао је он.

Казао је да је за посету испоштована процедура, да је најављена преко Канцеларије за Косово и Метохију, затражено одобрење, како то иде према процедури.

Додао је да су јуче приштинске власти послале својој полицији да председник Србије и његови чланови делегације не могу до даљњег да уђу на територију Косова и Метохије.

„У 8.30 на административни прелаз стигла је претходница и речено им је да чекају, да немају одборење да их пусте. Рекао сам им да се врате, ако не буду пуштени да уђу до 16 сати. У 17.20 је стигао нови телеграм косовској полицији да свакако не могу да уђем ни ја ни чланови пратње.

Канцеларија за Косово и Метохију није добила никакво званиччно обавештење. Толико о томе како се ко понаша“, подвукао је Николић.

„Не можете да измислите државу и понашате се у измишљеној држави као да је развноправни партнер осталима. Сакрили су се иза великог брата, а Србија то зна. Руководство води рачуна о томе да да ни са ким не уђе у велике сукобе, како не би биле донете некакве мере према Србији, јер се не устручавају ни великим партнерима да уводе мере. Како би тек Србији“, указао је он додајући да Србија има своје границе.

Није граница то што не може да оде на Косово и Метохију, али додаје да је граница постигнута, јер је све што је држава могла да повери од надлежности приштинској администрацији поверила.

„Све остало о чему би се разговарало је увод у некакво мирно саглашавање са том независношћу“, нагласио је Николић.

Када је реч о хапшењу Рамуша Харадинаја Николић је оценио да је то била добра одлука Француске, и да ће се сада видети како ће одлучити на захтев о изручењу Србије.

„Што се нас у руководству тиче ми смо мирни, влада је урадила свој део посла, ја свој. Србија је на много бољој позицији и веома добром путу, на коју год страну да завртите ту стрелицу којом би се кретала свуда ћете наћи пријатеља. Тако ћемо наставити“, подвукао је он.

Николић је указао да ћемо имати и даље многа искушења и да то грађани знају, али да народ, који је толико посвећен будућности, који верује у Бога и воли свакога ко верује у свог Бога, не може да пропадне.

„Наше грађане очекују само бољи дани“, уверен је он.

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 266 1862
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи