Насловна » Актуелно » Вести »Дачић: Западне службе обавестиле Србију о могућем нападу албанске дијаспоре

Дачић: Западне службе обавестиле Србију о могућем нападу албанске дијаспоре

09. јануар 2017. Извор: РТС

Министар спољних послова Ивица Дачић каже за РТС да је информације о томе да албанска дијаспора припрема заузимање српских дипломатско-конзуларних представништава, како би принудила Србију да одустане од гоњења Рамуша Харадинаја, наша земља добила од западних безбедносних агенција.

"Ова информација је дошла из једне велике земље и велике безбедносне заједнице, са именима и презименима људи, са земљом о којој се разговарало као могућој земљи где би мета можда могла бити наша амбасада или конзулат", рекао је Дачић гостујући у Дневнику РТС-а.

Све те податке западне службе имају, истакао је Дачић.

"Једна од опција која је разматрана је да се Србија приволи да одустане од гоњења путем заузимања неког од дипломатско-конзуларних представништава или објекта који припада Србији и узимања талаца. Тачно се зна ко је такве предлоге износио, по имену и презимену, где живи", каже Дачић.

Ради се о земљама које имају бројну албанску дијаспору, навео је министар спољних послова.

Дачић је напоменуо да су државе домаћини одговорне за безбедност српских дипломатско-конзуларних представништава, у којима је подигнут ниво будности.

"И данас се настављају протести албанске дијаспоре испред фрацуских дипломатско-конзуларних представништава и наших, али то неће утицати на став Србије када је реч о Харадинају или било ком другом. Реч је о ратним злочинима", поручио је Дачић.

Приштина брани ратног злочинца, "не дају да се хапси када су они у питању", указује Дачић.

"Што се нису бунили када је Црна Гора изручила неке наше који су ухапшени у Црној Гори", упитао је Дачић.

Они не могу да побегну од своје прошлости, рекао је Дачић и поручио да је Србија спремна да свако одговара за ратне злочине.

"То није било какво изазивање запаљиве реторике нити било чега о чему бисмо се свађали. Ваљда свако треба да одговара за ратне злочине", истакао је Дачић.

Што се тиче захтева за изручење Харадинаја, објашњава да то није у надлежности његовог министарства, већ министарства правде.

Међутим, Дачић сматра да нема разлога да Србија не затражи изручење и подсећа да је премијер Вучић рекао да ће оно бити затражено.

Српско тужилаштво је против бившег покрајинског премијера и вође ОВК Рамуша Харадинаја поднело 108 кривичних пријава због сумње да је извршио кривична дела тероризма, удруживања ради непријатељске делатности и убијања цивила.

Харадинају се за ратне злочине судило и пред Хашким трибуналом који га је 2012. године ослободио по свим тачкама оптужнице.

Током тог суђења неки од кључних сведока оптужбе су убијени или настрадали под неразјашњеним околностима.