МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Отворена железничка линија Београд-Косовска Митровица
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 269 1888
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи

Отворена железничка линија Београд-Косовска Митровица

14. јануар 2017.Извор: Танјуг

Први воз, који ће после 18 година директно ићи од Београда до Косовске Митровице, кренуо је данас са Главне железничке станице у Београду, а испратио га је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Фото: Канцеларија за КиМ

Ђурић је рекао новинарима да воз никако не може бити првокација за Приштину, с обзиром да је украшен светском културном баштином која је на Унесковој листи.

Нови руски дизел моторни воз је украшена мотивима културног и духовног наслеђа Србије са Косова и Метохији.

"То је продужетак постојеће линије од Краљева до Косовске Митровице, која постоји већ 10 година и није никаква новина у политичком смислу", нагласио је Ђурић.

Он је рекао да би свако заустављање тог воза на уласку у КиМ представљало кршење људских права и слободе кретања грађана, а што је затражила косовска министарка за дијалог Едита Тахири.

Ђурић каже да не види никакав проблем јер кроз централну Србију "мирно пролазе десетине аутобуса и других превозних средстава албанских превозника са КиМ и никада немају никаквих проблема".

На питање да ли ће Србија примењивати реципроцитет ако возу буде забрањено да уђе на Косово, Ђурић је рекао да сви разумни људи треба да осуде свако размишљање о угрожавању основних људских права, као што је слобода кретања.

"То је све што могу да вам кажем", рекао је Ђурић.

Има оних, како каже, који у свему што је добро покушавају да пронађу нешто што је лоше, а воз је превозно средство које иде од тачке А до тачке Б и треба да повеже људе и учини да сви буду ближе, "а, не да било кога деле и одвајају", додао је Ђурић.

Како је рекао, реч је о некој врсти покретне изложбе која је дело светски познатог аутора Андреја Васиљевића.

Ђурић је са новинарима путовао возом до Топчидера.

То је промотивна вожња, а пробна линија Београд - Косовска Митровица биће успостављена од 20. јануара до 26. фебруара, након чега ће бити одлучено да ли ће постати редовна линија.

Воз ће саобраћати рутом Београд-Младеновац-Лапово-Крагујевац-Краљево-Рашка-Косовска Митровица.

"Срећна нова година свима који славе. Леп почетак нове православне године. Први пут после нове године, са најсавременијом гарнитуром креће воз Београд - Косовска Митровица, на захтев многобројних грађана и студената који желе да буду много боље повезани са Београдом, Крагујевцем и другим местима у Шумадији и централној Србији", рекао је Ђурић додајући да је то примарна улога воза.

Он је захвалио и Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре што је омогућило реализацију ове идеје.

Ђурић је истакао да је то савремени воз и први који је у Србији у потпуности опремљен интернетом.

"Очекујем да ће студенти Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици бити међу главним корисницима воза", нагласио је Ђурић.

Он је казао да ће у наредном периоду и сам са великим задовољством користити тај воз.

Ђурић је рекао да ће укупан износ трошкова воза бити објављен и да је тренутна процена да ће у пробном периоду то износити мало мање од 18.000 евра, а у то нису урачунате карте које ће путници плаћати.

"Може врло лако да се деси да ова линија буде и економски исплатива", казао је он.

Према његовим речима, повратна карта од Београда до Косовске Митровице ће бити око 1.600 динара док је просечна аутобуска повратна карта око 2.800 динара.

На питање да прокометарише натпис на возу "Косово је србско", Ђурић је одговорио да је натпис исписан и на словачком језику.

"Ово је неко чудно време када и Иву Андрића проглашавају фашистом, па ме не би зачудило да буде и оних који Унескову културну баштину прогласити непримереном. Мислим да је лепо да се кроз покретну изложбу пошаље порука да ми бринемо о нашој културној и духовној баштини и да је то нешто што треба да приближи људе култури", истакао је Ђурић.

В.д. генералног директора Србија воза Југослав Јовић је рекао да на захтев Канцеларије за КиМ уводе директан воз до Косовске Митровице.

"Садашњи прорачун каже да уз учешће општине Косовска Митровица и прихода од карата да ће воз бити исплатив", навео је Јовић.

Воз је унутра украшен сликама фрески из четири манастира на КиМ који су заштићени Унесковом листом светске баштине од 2004, а од 2006. су на листи угрожене светске баштине и то су манастири - Грачаница, Високи Дечани, Богородица Љевишка и Пећка патријаршија.

Воз је споља украшен заставом Србје и називима српских цркава, манистара и средњевековних градова на КиМ, као и натписом Косово је Србија на 21 језику, међу којима је и албански.

Повратак воза из Косовске Митровице је планиран у сутра у 10.40 сати.

Воз ће у пробном пеироду саобраћати два пута недељно, са поласком у петак из Косовске Митровице у 10.45 и у недељу поласком из Београда у 8.30 сати.

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 269 1888
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи