МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Србија неће одустати од гоњења злочинаца
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 266 1863
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи

Србија неће одустати од гоњења злочинаца

13. јануар 2017.

Министарка правде Србије Нела Кубуровић изјавила је данас да Србија може да обезбеди фер и правично суђење једном од некадашњих команданата такозване ОВК Рамушу Харадинају, те да очекује да ће Француска усвојити наш захтев и изручити га.

"Надамо се да ће француски правосудни органи поступити професионално у складу са међународним актима. С обзиром да испуњавамо све услове који се тичу нашег захтева за изручење, надамо се да ће нам изручити Хардинаја како би се поступак против њега завршио пред органима Републике Србије", рекла је Кубуровић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Она је истакла да су Тужилаштво за ратне злочине и Одељење за ратне злочине Вишег суда у Београду спремни да обезбеде фер поступак, с обзиром да ни са поступцима који су се до сада водили, није било примедби те врсте.

Она је напоменула да су француским правосудним органима прослеђена три велика регистратора у којима се налазе писани искази сведока, бројне ДНК анализе, потврде о смрти, као и правоснажне пресуде које су донете пред Вишим судом у Београду.

Упитана да ли би привођење Харадинаја у Француској могло да негативно утиче на дијалог Београда и Приштине, Кубуровић је рекла да ће управо одговорност свакога за оно што је радио, допринети помирењу.

Говорећи о поступању по потерницама, министарка правде је навела да је Француска била дужна да и без потернице Интерпола поступи по захтеву Србије за изручење бившег команданта ОВК Рамуша Харадинаја, с обизром да је потписница Европске конвенције о екстрадицији.

Она је навела и да ће, у случају да Француска не поступи по захтеву Србије, наша држава одговорити начелом реципроцитета.

Упитана за примену начела реципроцитета у поступању према нашим потерницама и захтевима за изручење, Кубуровић је најавила да ће Србија одговорити истом мером у односу на одговор на њен захтев.

"Ако неко ко је осуђен или се против њега води поступак за ратне због зверског убијања, мучења, силовања, тортуре, не буде изручен Србији ми ћемо истом мером узвратити на захтеве које Француска буде упутила према нама", навела је министарка правде.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је на истој конференцији за новинаре да Србија неће одустати од гоњења ратних злочинаца, додајући да верује у професионализам француских правосудних органа.

Он је рекао да Србија шаље упозорење да не прихвата лажну правду по којој су убијања и злочини против Срба дозвољени и допуштени ако је ту у интересу великих сила.

Ђурић је подсетио да је ЕУ заснована на вредностима које се боре за владавину права и упитао да ли се залажу за те вредности или политику силе.

"Онако како се ми односимо према Србима оптуженим за ратне злочине тражимо да се сви други односе према онима који су вршили ратне злочине против Срба", рекао је Ђурић, и најавио да ће уколико се на захтев Србије не одговори позитивно принцип реципроцитета бити примењен према свим државама које су занемаривале важеће потернице и ослобађале осумњичене за ратне злочине.

"То се не односи само на Француску, већ и Словенију и Швајцарску, као и друге земље које су већ пуштале на слободу сличне оптужене за злочине, и то из политичких разлога. За нас то због цивилизацијских врендости није прихватљиво", рекао је Ђурић.

Како је навео, Србија ће гонити оптужене за ратне злочине макар на тај начин била једина европска земља која штити европске вредности.

Србија, поруцио је, не прихвата правду која подразумева некажњени лов и убијање недужних цивила, српских или било које друге националности, попут оних које су учинили Рамуш Харадинај и његова злочиначка група.

Наводећи да се у захтеву Србије за изручење налазе ствари које нису помињане у Хашком трибуналу и за које Харадинају тамо ниеј суђено, Ђурић је упитао да ли је могуће да Србији неко нешто пребацује зато што тражи Харадинаја, да јој неко пребацује нешто за поглавља 23 и 24, а да истовремено имамо "на слободи ратне злочинце, попут оних који су у Сребреници Слободану Милићу извадили очи".

Подсетио је да је оптужени за злочин над Милићем пуштен на слободу, јер се, како је приметио, није уклапало у визију стварности коју је нудио CNN и није се уклапао и визију стварности појединих у међународној заједници, који би да за то окриве другог, а не оне који су вршили монструозне злочине, и то све, како је рекао, само зато да би имали оправдање за агресију и злочиначку политику према нашој земљи.

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 266 1863
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи