МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Приштинске власти не раде саме
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 60 261 1833
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи

Ђурић: Приштинске власти не раде саме

15. јануар 2017.Извор: Танјуг

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да верује да приштинске власти нису спровеле самостално низ агресивних поступака којима су желели да испровоцирају сукоб на Косову.

Он је за ТВ Пинк казао да се то све ради и дешава уз "прећутну сагласност великих сила".

Према речима Ђурића, на угрожавање људских права која су на штету Србије се ћути, али се зато пуштају ратни злочинци.

Ђурић је нагласио да је забрана уласка воза из Србије, само кулминација напора да се испровоцирају сукоби, подсетивши на забрану уласка на Божић председнику Србије Томиславу Николићу, закључавање православне цркве у Приштини, као и забрану испоруке уџбеника на српском језику.

Према његовим речима, заустављање воза за Косовску Митровицу је најгрубље кршење основних људских права, а то је слобода кретања која је загарантована сим законима и Бриселским споразумом Београда и Приштине.

"Овде је реч о возу, нечему што треба да повеже људе. Реч је о продужетку лиње Краљево - Косовска Митровица до Београда и ништа више, а неко је дао себи за право да реагује на најгори могући начин то повезивање минирањем пруга ограничи слободу кретања", истакао је Ђурић.

Он је нагласио и да је Србија послала јасну поруку да се неће понављати ни 1999. година, ни 2004, али и да Србија није спремна да гледа и ћутке трпи како се њен народ на Косову и Метохији угњетава, и да је то јасна порука која значи "нашем народу, али и онима који су спремни да повуку најгоре потезе и да знају зато како да се понашају".

"Овде је важно рећи да је премијер Србије Александар Вучић у интересу очувања стабилности и мира, али и избегавања излагања Срба опасности, на један разуман начин донео одлуку да се промотивна вожња воза заустави и да се не да ни најмањи повод екстремистима који су решили да изазову сукобе ширих размера", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, овде је кључни фактор превентиве и то што је Србија изашла са јасним ставом да неће трпети насиље над Србима на Косову и Метохији, и да је спремна да реагује.

Ђурић је навео и да дневно десетине аутобуса албанских превозника са различитим знацима и натписима возе по Србији и није било никаквог реаговања и притисака, али да то што се јуче десило није прва провокација Срба у последња два месеца да би се изазвао сукоб, наводећи да на месечном нивоу имамо десетине напада на Србе на Косову и Метохији и да се те ствари се дешавају врло често.

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 60 261 1833
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи