МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Протест у К. Митровици: Срби траже слободу кретања
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 60 261 1833
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи

Протест у К. Митровици: Срби траже слободу кретања

15. јануар 2017.Извор: Танјуг

Протесни скуп Срба одржан је данас у северном делу Косовске Митровице, са ког је поручено да званични Београд неће дозволити насиље над Србима на Косову и Метохији и затражено поштовање права на слободу кретања.

Протест је одржан у центру града испред споменика Кнезу Лазару а присуствовали су му грађани са севера Косова, представници Канцеларије за КиМ Владе Србије, представници општина са српском већином на Косову, студенти, представници Срба у покрајиснким институцијама и други.

Помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић поручио је окупљеним грађанима да је држава Србија у потпуности уз њих и да брани њихово право да се слободно крећу и да се на тај начин брани и слободна Србија.

"Оно што поручујемо Приштини и онима који је подржавају јесте оно што је премијер Александар Вучић поручио синоћ – 17. март 2004. године више никада неће моћи да се понови. Тиме што покушава да заустави слободу кретања, Приштина неће моћи од српских средина да прави гета где би им одговарали возови који иду у једном правцу", рекао је Петковић.

Он је нагласио да захваљујући пожртвованости директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића и премијера Вучића, који је одлучио да у Рашки буде заустављен воз из Београда који је кренуо за Косовску Митровицу, данас нема сукоба и нереда.

Председник привременог органа општине Звечан Иван Тодосијевић изјавио је да забрана уласка воза на Косово представља један од покушаја Приштине да дестабилизује север Косова.

"Забрана уласка на КиМ Томиславу Николићу и осталим високим званичницима Републике Србије, скрнављење православне цркве у Приштини и друге акције које предузима Приштина наносе штету и српској и албанској заједници", рекао је он.

Тодосијевић је поручио да ако се овакав инцидент понови да ће заједно са државом Србијом организовати се и заштити своје домове и животе своје деце.

Српски министар у покрајинској влади Далибор Јевтић изјавио је на протесту у Косовској Митровици да напади на Србе треба да престану, поменувши нападе на Србе у Ђаковици и чињеницу да је изостала реакција на те нападе од стране косовских Албанаца.

"Ниједна реч осуде, ниједна акција у циљу заштите тих људи. Желимо да наши повратници и они који су остали на Косову буду заштићени, желимо да уживају исту врсту грађанских слобода које имају и остали грађани Косова", поручио је Јевтић.

Заменик покрајинског премијера Бранимир Стојановић истакао је да Србе нико не треба да тера у очај, јер им је очаја, страха и претњи доста.

"Ако ћутимо не значи да се бојимо и данас овде стојимо заједно, као што смо увек стајали и тако ћемо увек стајати. Нека размисле пре него било шта ураде; ми зло не призивамо, нека нам не долазе у госте са дугим цевима и нека не забораве мудрости сопственог народа, јер ми нисмо заборавили како да чувамо оно што смо наследили од својих", рекао је Стојановић.

На протесту је говорио и Милан Савић, председник Студентске конференције универзитета Србије, који је истакао да млади на КиМ не желе ништа висе од најосновнијих права које имају њихови вршњаци у било ком делу Европе.

Савић је казао да се студентима не дозвољава слобода кретања, а да је воз Београд – Косовска Митровица њихова иницијатива и да је апсурдно да у XXИ веку морају да бране право на железничку линију до свог главног града.

На протесту су говорили још и председник привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић, начелник митровичког Округа Васо Јелић и директор Здравственог центра у Косовској Митровици др Милан Ивановић.

Протест је протекао мирно. На скупу је, такође, затражено ослобађање лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића, а окупљени су носили државне заставе и заставе комбината Трепча.

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 60 261 1833
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи