МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Николић: Били смо на ивици сукоба,следећи покушај Приштине завршиће лоше
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 266 1863
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи

Николић: Били смо на ивици сукоба,следећи покушај Приштине завршиће лоше

15. јануар 2017.Извор: Танјуг

Били смо на ивици сукоба, Албанци желе рат, изјавио је данас председник Србије Томислав Николић и упозорио да ће се сваки следећи покушај привремених институција у Приштини да изазову сукоб, попут догађаја везаних за воз, завршити лоше.

"Нека о томе размишљају и Албанци и њихови спонзори", рекао је Николић новинарима после седнице Савета за националну безбедност и оценио да је појављивање РОСУ на северу Косова био знак да Албанци желе рат.

Он није искључио могућност да Србија на Косово и Метохију пошаље и војску, како би, ако буде потребно, заштитила српски народ од убијања.

"Није нам до рата, али ћемо послати и војску ако треба да би заштитили Србе од потенцијалног убијања. Ако буду убијали Србе послаћемо и војску, сви ћемо ићи и ја ћу да идем, није ми први пут", поручио је Николић, одговарајући на питање новинара да ли постоји могућност да Србија пошаље и војску да би заштитила Србе.

"Ми ћемо поступати у складу са Уставом Србије", рекао је Николић и подсетио да је Косово и Метохијамеђународно-правно део Србије.

Он је указао да је јучерашњи дан, иако смо се трудили да то не покажемо, био на виици сукоба.

"Појављивање РОСУ био је знак да Абанци желе рат", рекао је Николић.

Он је истакао да Србија од ЕУ очекује одговор да ли је тачна Мустафина изјава да су у свему јуче имали њену сагласност.

Истакао је и да убудуће једина тема дијалога мора бити воз, односно слобода кретања.

Оценио је да су поступци Приштине поводом воза били "трзаји одлазеће америчке администрације.

Николић је рекао да су у околностима изазова какав је јуче био премијер и он одлучили да зауставе "један путнички воз који је био толики проблем за ЕУ, САД, привремене институције у Приштини", а "све је било на ивици сукоба у коме би било на десетине мртвих, а данас... Бог зна.."..

Јуче је погажено неколико споразума постигнутих у Биселу.

Тачка један Бриселског споразума, навео је, говори о слободи кретања ,да сви становници имају парво да се крећу на територији, излазе, улазе, и да не постоји могућност да их неко у томе спречи.

Има и тачка, подсетио је председник Србије, која каже да специјалне јединице РОСУ не могу да се појаве северно од Ибра без добрења НАТО и локалне заједнице.

"Шта је то јуче тзв. међународној заједници и Приштини сметао један воз. Можда зато што је писало Косово је Србија и наше фреске...", запитао је шеф државе.

Онда ми, додао је, не би требало да пустимо ниједног Албанца кроз територију Србије, који има обележја и документе Косова и Метохије.

"Мени се чини да су ово трзаји одлазеће америчке администрације, чији су ауторитети добили називе улица", оценио је Николић али истакао и да "ЕУ није дала прави одговор, НАТО није дао прави одговор..." на јучерашње догађаје.

"Ми никада нећемо отпочети и изазвати сукоб, али дозволите да смо држава која свој народ и територију мора да штити", приметио је Николић и додао да је Косово и Метохија територија под контролом УН, ЕУ има велику улогу.

Према његовим речима, очигледно је да споразуми у Бриселу служе само за то да се Србија опомене на шта се све обавезала, а да их Приштина гази.

Рекао је да је његова сугестија на Свету за националну безбедност била да се сада у Бриселу преговара искључиво о томе када ће тај воз да прође.

"Све друго је беспредметно. Ако нема слободе кретања, ако смо је потписали, ако је гарант те слободе ЕУ И НАТО, који је војно присутан, а ако то не желе да обезбеде, о чему онда овде разговарамо са привременим институцијама.

"Територија Косова и Метохије међународно правно је територија Србије и у њој сваки грађанин мора да буде сигуран", истакао је.

Наша дипломатија иде у много праваца, много држава подржава наш став, рекао је Николић и додао да очекујемо изјашњење ЕУ, И очекујемо да кажу да ли Мустафа лаже када каже да су имали подршку ЕУ и САД.

"Упозоравам да не говоре о освајању територија, ступању њихове полиције на територије где нису могли да буду ни по једном споразуму. Сукоб не желимо, али постоје ситуације и околности у којима висе не можете да се понашате према својим жељама. Ми ћемо поступати по Уставу Србије, који је јасан. Ми смо дужни да обезбедимо сваки педаљ територије и сваког грађанина. У томе смо сложи и јединствени и нека нас не изазивају", закључио је Николић.

Истакао је да су у том ставу сложни сви, полиција, војска, влада, безбедносне структуре... "Јуче смо поступили добро, нема основа за ликовање Албанаца. Сваки нови покушај завршиће се лоше а о томе нека размишљају они и њихови спонзори", закључио је Николић.

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 266 1863
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи