МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Жеља и мудрост сачувале мир на северу КиМ
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 266 1863
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи

Вучић: Жеља и мудрост сачувале мир на северу КиМ

16. јануар 2017.Извор: Танјуг

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је синоћ да је захваљујући жељи и мудрости избегнут сукоб и сачуван мир на северу Косова и у томе се, каже, успело.

Премијер је оценио да је била добра одлука да се воз из Београда ка Косовској Митровици у суботу поподне заустави у Рашки, а потом врти у Београд.

Приметио је да је вероватно добар број Срба данас љут што воз није стигао до Косовске Митровице и додао да је то било могуће урадити, али да би у том случају било мртвих на обе стране.

То, међутим, истакао је, није интерес Србије.

Вучић је уверен да су сви, ЕУ и НАТО, знали шта ће се догодити, али да нису реговали.

"Поносан сам и срећан што смо сачували мир и немам проблем са тим", рекао је Вучић иако, како каже, разни неки мисле да су "одржали Србима лекцију".

О суботњем догађају у Доњем Јарињу до сада је, поновио је премијер, разговарао са европском званичницом Федериком Могерини, те да за наредне дане има потврђене билатералне сусрете са низом светских званичника.

Најавио је да ће се у уторак у Давосу имати билатералне сусрете са премијером Кине Си Ђипингом, потпредседником САД Џозефом Бајденом и новом председицом Швајцарске Дорис Леутард.

Верује да ће имати и билатерални сусрет и са хрватским колегом Андрејем Пленковићем, као и са другим званичницима.

Са покрајинским председником Хашимом Тачијем, каже, није се срео ни у Риму ни било где, нити је такав састанак био заказан.

"Немам проблем да се састанемо било где, па и у Риму, али сада, после свега, не знам шта би нам била тема разоговра", рекао је Вучић.

Премијер сматра да неко мора да каже "станите, немојте да провоцирате сукобе".

Изглед воза за њега није проблем, иако је то, каже, видео тек када га је шеф Канцеларије за КиМ Марко Ђурић приказивао на Пинк тв.

Признаје да је био изненађен изгледом воза, као и да је то рекао Ђурићу.

Истакао је, међутим, да воз у бојама црвено, плаво, бело и са фрескама и иконама српских манастира са КиМ не би требало да смета Албанцима, јер су то људи који су хтели да уђу у Унеско као независна држава.

"Да ли им сметају фреске или црвено, плаво, бела тробојка или им смета то што је Косово Србија. Мени ништа од тога не смета", навео је Вучих.

Као веома занимљиво, међутим, приметио да неким Србима смета изглед воза, а не смета им то што су Албанци извели полиције и Росу јединицу са тешким наоружањем.

Поновио је премијер да полиција и Росу јединице не могу да се појаве на северу Косова, јер је то договор постигнут са НАТО.

Приметивши да, како је рекао, ми Срби имамо два дијаметрална начина понашања и оба штетна за нас, премијер Вучић је истакао да је то обични воз, а не оклопњача. Није тенк или авион, казао је.

Албанци су, подсетио је, у чисто српску средину послали, јединицу КПС нешто попут нашег ПТЈ, што је супротно споразумима из Брисела и са НАТО.

Учинили су, истакао је, све супротно договору са НАТО.

А договор је да је да, када шаљу било какву војну силу на север КиМ, обавезно морају да имају сагласност НАТО и локалне заједнице.

"Да ли су имали сагласност НАТО не знам, али сагласност Срба нису имали, то знам", рекао је Вучић и додао да су припадници Росу били многобројни, у 17 блиндираних возила, и до зуба наоружани не само аутоматским пушкама, већ и тежим наоружањем.

"Послати најснажније јединице, против кога и зашто?", запитао је Вучић

Премијер Александар Вучић поручио је да искрено жели мир и стабилност и да му је веома важно да грађани знају да је, заустављањем воза у Рашки, Влада Србије покушала да буде уз свој народ на КиМ, да му помогне и обезбеди његв физички опстанак на том подручју.

Јединице Росу нису смеле да се појаве на северу, а појавиле су се.

"Лично сам преговарао у Бриселу о томе да јединице Росу не могу да дођу на север. О томе сам преговарао са Кетрин Ештон, Федериком Могерини и НАТО. Наш захтев је био да никада Росу не могу да дођу на север Косова. То је и записано", рекао је премијер.

Обраћајући се директорки Центра за евроатлантске студије (ЦЕАС) Јелени Милић, која је такође била гост те ТВ, премијер је на њену замерку због тога што је воз за Косовску Митровицу из Београда кренуо баш 14. јануара, рекао да то и није нарочито важно.

"Не мислим да је то нарочито важно", рекао је Вучић и додао да је ту једино ново то што је линија која је ишла од Краљева до Митровице, продужена од Београда до Митровице.

По Уставу, истако је Косово и Метохија је територија Републике Србије, иако већи део становништва, што је реалност, не жели то да прихвати, рекао је Вучић.

"Ми водимо политику и покушавамо да је направимо најбољом за наш народ. Росу није смео да дође, дшао је. И да је смео, није смео да дође. Не можете војне формације да шаљете на ненаоружан народ. Ја желим да што више албанских аутобуса прође кроз Србију", рекао је премијер.

Вучић је оценио да је све кренуло од тренутка када су Албанци одлучили да сруше све што је до сада договорено у Бриселу.

То је, подсетио је, кренуло када су почели да потплаћују део српских представника, како би могли да доносе одлуке у корист Приштине, а када су у томе спречени и када су се Срби на КиМ понов ујединили, онда су кренуле провокације на дневном ниову.

"Заједница српских општина је једини део бриселског споразума у којем се нисмо покренули ни за јоту, јер Албанци то не желе, а ЕУ их у томе подржава", рекао је Вучих признавши једну једину грешку Београда, а то је, како је рекао, висина зида на шеталишту на мосту на Ибру.

Премијер је истакао да се веома стриктно држи слова и српске речи у међународној заједници и зато му, каже, сви други верују.

"Ми ћемо да наставимо тако да се понашамо. Наставићу да се састајем са Албанцима, иако ми је тешко да се са њима договорам", рекао је премијер.

Он је истакао да га не плаши економски напредак земље, али да га плаше регионална нестабилност и могући сукоби.

Брине, казао је, за север КиМ, али пре свега брине за Србе на централном Косову.

"Кренули су на нас блиндираним трупама", казао је и додао да је до сада безброј пута спречвао сличне сукобе, јер жели да сачува мир.

"И када је воз у питању нећу да прихватим кривицу зато што је воз, воз. Нећу да прхватим да ми неко каже да смо ми изазвали сукоб зато што је тамо отишао неки воз. Марко Ðурић је веома интелигентан. Проблем је у тме што је Марко узаврела страст и још је млад. Ја га понекад замолим и кажем му: стани мало. Јесте у српском интересу, али не на овакав начин", испрчао је премијер.

Додао је даље да неће дозволити никоме да са тешким митраљезима иде на Србе само зато што су хтели да са својом децом, у возу са српским фрескама и иконама, желели да путује до севера Косовске Митровице.

Упитан да ли види неку везу у томе што се све ово догађа после хапшења Рамуша Харадинаја у Француској, премијер Вучић каже:

"Узвратили су зато што смо хтели да гонимо одговорне за ратни злочин. Ту нема везе политика него тужилаштво, које је нашло бројне доказе против Харадинаја, а неко тамо је некада скупљао доказе, који су нестали", подсетио је премијер.

Указао је да ако Срби хапсе Србе за ратне злочине, то ће исто важити и за Албанце.

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 266 1863
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи