МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић упозорава:Приштина би шири сукоб, на Западном Балкану
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 62 270 1890
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи

Вучић упозорава:Приштина би шири сукоб, на Западном Балкану

16. јануар 2017.Извор: Танјуг

Премијер Србије Александар Вучић упозорио је да је Приштина потезима које је предузела у суботу, поводом поновног отварања железничке линије Београд-Косовска Митровица, показала да жели да изазове шире сукобе на западном Балкану.

Вучић је на ванредној прес конференцији, у паузи седнице Бироа за координацију служби безбедности, упозорио и замолио Албанце на Косову и Метохији да ни не помишљају на оружјем нападају Србе, јер, како је истакао Србија то неће дозволити.

Исти став пренео је шефици европске дипломатије Федерики Могерини, којој је такође рекао да је разочаран реаговањем ЕУ на ову ситуацију, те најавио да ће о данашњим догађајима и понашању Приштине обавестити и Москву, Кину и САД.

Он је подсетио да је у суботу, у 8. 30, из Београда кренуо путнички воз, који је требало да спаја људе, градове, у складу са принципима међународног јавног права, законима свих земаља света, највишим вредонстима и штандаридма ЕУ, а то је слобода кретања људи.

"Воз је кренуо на пут, а не тенк, а онда су почеле да се догађају невероватне ствари. Вечерас смо сазнали да су Албанци, њихове специјалне снаге део пруге покушале да минирају. Нису били сасвим способни да ураде то на ваљан начин", казао је Вучић.

Он је рекао да је Приштина послала јединице из места Лужане, најлојалиније њима, у којима нема ниједног Србина, са дугим цевима, на прелаз Јариње.

На Јарињу, како је додао, требало је да ухапсе машиновођу Миленка Стефановића И путнике воза, И тиме - не, као што смо мислили, да остваре неку политичку победу - већ да доведу до сукоба већих размера.

Како је указао, Срби, када су видели шта Албанци чине, окупили су се и окружили албанске јединице.

Премијер је прецизирао да се ради о Србима који живе на подручју општине Лепосавић, где живе готово само Срби.

На то су, како је премијер истакао, Албанци послали, мимо одобрења НАТО, 17 блиндираних, оклопних возила типа "Кобра", са специјалним јединицама РОСУ, на север Косова И Метохије са жељом да изазову сукоб, да почне сукоб ширих размера на територији западног Балкана.

"Моја је одлука била у том тренутку, и њом се поносим, и не мора нико други да буде крив за то, да зауставим воз у Рашки, да сачувам животе наших људи, избегнем сукобе и покажемо да желимо мир", поручио је премијер.

Он је истакао да је тражио хитне разговоре са свим светским лидерима И да се већ чуо са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини, коју је обавестио о ситуацији И пренео колико је разочаран реакцијом ЕУ по том питању.

"Упознаћемо руковдоство Руске федерације, као и руководство Кине, а вечерас или сутра разговараћу И са потпредседником САД Џозефом Бајденом да га упознам са ратним играма, које је Приштина припремала, а нисам сигуран да нису имали нечији благослов", казао је он.

Србија жели мир и даће све, те доносити политичке одлуке и оне које јој не иду у прилог јер жели мир.

Премијер Александар Вучић упозорио је синоћ да никоме нећемо дозволити да некажњено убија Србе, и замолио све, посебно Албанце, да се понасају одговорно и да разумеју да је мир у свачијем интересу.

"Мир је апсолутно у свацијем интересу, нека се не играју и не руше оно што смо дуго градили, а то су мир и сигурност за све грађане. Воз са обичним путницима није претња никоме, као ни чоколадица, а ни ђувеч", рекао је премијер.

Како је додао, ми никоме проблем нисмо направили, "а пролазили су, свакога дана, 50 аутобуса и са зеленим орловима и са црним орловима и никада нису имали проблеме...".

"Ко мисли да је јак и да прети, има моју молбу да то не чини и нека добро разумеју шта сам им поручио", рекао је Вучић.

Премијер је додао да никоме не прети, већ да моли Албанце да не убијају Србе, јер Србија то неће дозволити.

"Ово је моје последње упозорење, моја молба Албанцима да ни не покушају да нападну оружјем Србе на Косову и Метохији, јер Србија то неће дозволити", рекао је премијер.

Он је рекао да никоме не прети, већ да моли Албанце да се понашају одговорно, јер је у свачијем интересу да се очува мир, те да ни не покушају да нападну Србе:

"Пошто ћемо морати да заштитимо свој народ".

"Немој да говоре да ја претим, ја не претим, само их молим да не убијају Србе - моја је молба да не убијају Србе, јер Србија то неће дозволити", нагласио је Вучић.

Поновио је да је његова молба косовским Албанцима да се "не играју миром" и да "не угрозе оно што смо дуго, дуго градили, а то су мир и сигурност за све грађане", истакао је Вучић.

"Моја последња молба и упозорење свим Албанцима на Косову и Метохији јесте да нећемо дозволити нападе на Србе. Никоме нећемо дозволити да некажњено убија Србе", нагласио је Вучић.

Србе је позвао да остану на својим огњиштима.

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 62 270 1890
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи