МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Наставак дијалога Београда и Приштине 24. јануара
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 269 1888
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи

Наставак дијалога Београда и Приштине 24. јануара

19. јануар 2017. Извор: Танјуг

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини позвала је вечерас Београд и Приштину на састанак на високом нивоу 24. јануара у Бриселу у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ.

"Развој догађаја последњих дана наглашава неопходност појачане преданости и залагања обе стране кроз дијалог", наводи се у писаном саопштењу канбинета Федерике Могерини.

У саопштењу се понавља да је напредак у процесу нормализације односа између Косова и Србије остаје изузетне важности за обе стране, као и за Европску унију и за Западни Балкан у целини.

Премијер Александар Вучић најавио је раније данас, после телефонског разговора са немачком канцеларком Ангелом Меркел, да ће следеће седмице бити одржан састанак са албанском страном уз посредство Брисела.

"Што се нас тиче, то није проблем. После разговора са (потпредседником САД) Џозефом Бајденом имаћемо и друге контакте, вероватно и директне, и покушати да зауставимо сваку врсту нарастајућих тензија, иако је то изузетно тешко", рекао је Вучић новинарима у Давосу.

Мир је најважније достигнуће, поручила је претходно шефица европске дипломатије Федерика Могерини и апеловала на смиривање ситуације и тензија између Београда и Приштине и наставак дијалога.

Могерини је то рекла на састанку са српским премијером Александром Вучићем у Давосу, а он је новинарима, преносећи њене поруке, рекао и да је са шефицом европске дипломатије разговарао о ситуацију у региону, односима између Београда и Приштине, али и о другим темама.

"Не би било фер да говорим о свему што је Могерини говорила, али могу да кажем да је апеловала на смиривање ситуације и тензија, рекла да је мир најважније достигнуће и апеловала на наставак дијалога", рекао је Вучић.

Како каже, он је њој поручио да као председник владе не подноси замену теза у којој "цео свет прича о возу, а воз нико од Албанаца није ни видео", али су зато Срби на северу видели 17 оклопних возила и дуге цеви.

"Рекао сам да Србија има само један услов, а то је да нико више не покуша да дугим цевима и оклопним возилима решава проблеме и да смо увек спремни за сваку врсту разговора, смиривање тензија, јер нама понајмање одговара било какав проблем, јер смо на добром економском путу", навео је Вучић.

Он је додао да Србија жели мир готово по сваку цену, да нема проблем да разговара, али да је лично изгубио поверење у многе људе јер, како каже, постоје ствари које се не раде.

"Постоје ствари које се једноставно не раде, које не смете да радите, не смете да се играте оружјем и оруђем на територији западног Балкана, то сви људи морају да знају", навео је Вучић.

Вучић је захвалио шефици европске дипломатије на ангажману, наводећи да је сигуран у њене најбоље намере, те да верује да ће се уз помоћ ЕУ и других међународних субјеката спустити тензије између Београда и Приштине.

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 269 1888
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи