МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Николић: Разговора о независности нема, нити може да их буде
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 266 1862
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи

Николић: Разговора о независности нема, нити може да их буде

25. јануар 2017. Извор: Танјуг

Разговора о независности Косова нема, нити уопште може да их буде, али ако желе да договарамо мир и заједнички бољи живот, ту смо, расположени за то, поручио је синоћ председник Србије Томислав Николић.

Николић је, на почетку састанка са високом представницом за спољну политику и безбедност ЕУ Федериком Могерини, новинарима рекао да дијалог, упркос различитим ставовима, има смисла.

"Дијалог увек има смисла. Имао је смисао и пре 2012, а потпуно је смислен после 2012, јер је довео до смиривања тензија", рекао је Николић.

Он је ипак истакао да, уколико би сви потези покрајинске стране били усмерени на долазак до независноти, да то више не би био дијалог, већ наметање мишељења и да на то Србија неће да пристане.

"А ако мисле да ЕУ може да нас уцени и притисне, да било која држава на свету може да нас натера да признамо независност КиМ, онда се грдно варају. И не видим човека у Србији који би могао да буде изабран на неку функцију тако што ће прихватити услове које Албанци траже за КиМ", рекао је Николић.

На питање новинара да појасни своју ранију изјаву о слању војске на Косово, Николић је рекао да би дужност Србије била да пошаље војску уколико би неко почео да убија Србе.

"Не знам да ли постоји неки Србин који не би ишао у рат ако би то било потребно. Рекао сам и пре тога, онај ко би да ратује, дабогда му се ратовало у глави. Али онај ко не мисли да ратује за своју земљу, тај не може да живи ни у Белгији, ни у Француској, ни у Немачкој, па ни у Србији", рекао је Николић.

Николић је као бесмислене одбацио и тврдње појединих албанских медија да се Срби на северу Косова наоружавају.

"То апсолутно није тачно, јер је то немогуће извршити на територији која је под потпуном контролом Еулекса, Унмика, Кфора и полиције у којој су заступљени Албанци. То је немогуће и јер су сви прелази под потпуном контролом"", рекао је Николић.

Он је додао и да не зна одакле Албанцима та прича "изузев ако не мисле да траже оправдање за било који напад на ту територију".

"Ја им не препоручујем да угрожавају мир и безбедност нигде на територији Косова и Метохије, а посебно не на северу", поручио је Николић.

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 266 1862
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи